ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ПЪРВОИНСТАНЦИОНЕН

ТРИЧЛЕНЕН състав

 

На двадесет и шести май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1410 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 10,00 часа се явиха на второ четене:

         ЗА ВНОСИТЕЛЯ Прокурор в Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призован, се явява прокурор Нанка Рачева.

         ОТВЕТНИКЪТ Общински съвет – Плевен – редовно призован, се представлява от адвокат В. И. от Адвокатска колегия – Плевен с пълномощно от днес.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

Страните са нередовно призовани за днешното съдебно заседание, с оглед разпоредбата на § 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, съгласно който сроковете, спрели да текат по време на извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на този закон в „Държавен вестник“.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

         АДВОКАТ И. – Моля да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Моля да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

 

         С оглед липсата на възражения срещу нередовното призоваване на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА протеста.

         ПРОУКРОР РАЧЕВА – Поддържам протеста. Моля да приемете представените материали по административната преписка. Други доказателства няма да соча.

         АДВОКАТ И. – Оспорваме протеста. Да се приемат доказателствата. Представям списък по чл.80 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК. Няма да сочим други доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат всички доказателства. Нови доказателства няма да соча. Да се приключи съдебното дирене.

 

         Съдът намира, с оглед липсата на доказателствени искания, че следва да бъдат приети представените писмени доказателства, представляващи административната преписка, както и представените с писмо от 14.02.2020 г., с оглед на което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА представените писмени доказателства.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, моля да уважите протеста срещу Наредба № 5 за пожарната безопасност на територията на община Плевен. Същата е приета без да е налице материална компетентност на органа на местната власт да приеме и да регулира материята, свързана с дейността по пожарната безопасност и защита на населението. Поради това наредбата е нищожна, т.к. липсва законова делегация за приемането й. Моля да постановите решение, с което да обявите наредбата за нищожна. Моля при уважаване на протеста да ни присъдите направените по делото разноски.

         АДВОКАТ И. – Уважаеми административни съдии, от името на доверителя ми моля да отхвърлите протеста като неоснователен. Моля при постановяване на решението си да съобразите следните доводи: Приетата наредба е в правомощията на Общински съвет съгласно разпоредбата на чл.21 ал.2 от ЗМСМА, която норма дава възможност в изпълнение на своите правомощия Общинския съвет да приема правилници, наредби, инструкции, декларации и обръщения. Съгласно разпоредбата на чл.21 ал.1 т.13 от същия нормативен акт, Общинския съвет може да определя изисквания за дейността на юридически и физически лица на територията на общината, а съгласно т.23 на чл.21 ал.1 решава и други въпроси от местно значение, които не са от изключителна компетентност на други органи. Ето защо считаме, че неправилно в протеста протестиращият прокурор се позовава на липса на делегация в действащ нормативен акт, която да дава възможност Общинския съвет да приема наредби за дейността, регламентирана с Наредбата. Считаме, че след като няма забранителна норма или след като този въпрос не е поставен в изключителна компетентност на друг държавен или общински орган, то Общинския съвет може да приеме местен нормативен акт, което не го прави нищожен. Моля в този смисъл да постановите Вашия съдебен акт.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че депозирания протест на Окръжна прокуратура – Плевен е основателен и предлагам да бъде уважен. Мотивите подробно са изложени в същия. Моля да присъдите на Окръжна прокуратура – Плевен направените разноски в размер на 20 лв. внесен депозит.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,12 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: