ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                 първоинстанционен тричленен

                                                                                                                      състав

 

На   ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ ФЕВРУАРИ                            2020 ГОДИНА                                        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело №  1409 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.14 часа се явиха:

         ВНОСИТЕЛЯТ ПРОКУРОР В ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН ЙОРДАНКА АНТОНОВА – редовно призована, се явява лично

         ОТВЕТНИКЪТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – БЕЛЕНЕ – редовно призован, не изпраща процесуален представител

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Моля да дадете ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпилия протест, приложените към него писмени доказателства, както и писмените доказателства по представената от ответника административна преписка, свързана с приемане на подзаконовия нормативен акт, чиито отделни разпоредби се оспорват.

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Поддържам така предявения протест. Моля да приемете представените с него доказателства, а така също и всички материали изпратени от Общински съвет - Белене с две писма, които са приложени към делото и ги приложите като доказателства по същото. Други доказателства няма да соча. Нямаме искания.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се приемат всички представени доказателства. Нови няма да сочим. Да приключи съдебното дирене.

Съдът,

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените доказателства представени с протеста, както и тези представени  от ответника, съставляващи административната преписка по издаване на оспорения подзаконов нормативен акт, чиито отделни разпоредби се оспорват.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР АНТОНОВА: Уважаеми господин председател, уважаеми касационни съдии, поддържам протеста, който Окръжна прокуратура е внесла. Той е насочен изцяло срещу Наредбата за пожарната безопасност на територията на Община – Белене, като считаме, че тя е приета без да е налице компетентност на Общински съвет – Белене за нейното приемане. Наредбата за пожарната безопасност на територията на Община – Белене е приета с Решение № 81/25.07.2012 г. на Общински съвет - Белене. Искам да отбележа, че съгласно разпоредбите на чл. 6, ал. 1, т. 4, чл. 17, чл. 58 и разпоредбите на чл. 124 и 140  от ЗМВР, дейността по пожарната безопасност и защита при пожари е една от основните дейности на МВР. В разпоредбите на чл. 137, т. 1 и т. 2 от ЗМВР  изрично са упоменато дейностите по пожарна безопасност и защита при бедствие в населените места, които се осъществяват от органите на държавната власт и местното самоуправление. Тази разпоредба по никакъв начин не овластява органите на местната власт да приемат наредба, която е свързана с дейността по пожарната безопасност и защита на населението на съответната територия. В тази правна норма изчерпателно се посочва кръга на правомощията на местния орган на власт и той касае съблюдаването на вече създадените правила и норми, както и съвместно въвеждане на изисквания според характерни свойствени, типични за съответните населени места условия.  Текстовете на посочената Наредба за пожарната безопасност на територията на Община – Белене са подробно регламентирани както ЗМВР, така и в  наредбите приети от министъра на вътрешните работи, някои от тях са приети и съвместно с представители на други министерства. Във всичките тези нормативни актове са регламентирани всички тези отношения, които фигурират в Наредбата за пожарната безопасност на територията на Община – Белене. От изложените съображения се налага извода, че Наредбата за пожарната безопасност на територията на Община – Белене е нищожна, поради липса на законова делегация за нейното приемане. Ето защо прокуратурата е изготвила настоящия протест, като моли да се постанови решение, с което да се прогласи нищожността на тази наредба, а именно Наредбата за пожарната безопасност на територията на Община – Белене, която е приета с Решение № 81/25.07.2012 г.  на Общински съвет – Белене. Моля да ни присъдите разноските по делото, те са 20 лева за публикация в Държавен вестник.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства, считам че депозирания протест от страна на Окръжна прокуратура – Плевен е основателен. Мотивите подробно са изложени в същия и предлагам на съда изцяло да бъде уважен, както и да бъдат присъдени 20 лева разноски на прокуратурата, внесени по сметка на Държавен вестник.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

10.20 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: