ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На двадесет и втори юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   406 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11:29 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ С.Х.Б., редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРА НА ТЕРИТОРИАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован,  се явява юрисконсулт Ж. Т. с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Т. – Моля да дадете ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от страна на С.Х.Б. против Решение № Ц2153-14-9/05.05.2020г. на Директора на ТП на НОИ- Плевен, с което е потвърденото Разпореждане № 1056-14-132-1/09.03.2020г на ръководител ПО.  С определение № 726/22.05.2020г. съдът е конституирал страните в настоящото производство, указал е и е разпределил съответната доказателствена тежест. Приел е представените писмени доказателства.

Съдът докладва служебно изготвена справка от НБД „Население“ за жалбоподателя С.Х.Б..

Съдът докладва също постъпило с вх. Рег. № 3054/19.06.2020 г. заверено копие на заповед № 1016-40-691/10.06.2016 г. на Управителя на НОИ, която е служебно изискана от страна на съда.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Поддържам жалбата, няма да представям доказателства. Моля да се приемат представените и да приключите делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Т. – Считам, че жалбата е неоснователна. Да се примат представените доказателства. Нови няма да сочим и няма да правим доказателствени искания.

Съдът счита, че следва да бъдат приети представените от страна на ответника заповед № 1016-40-691/10.06.2016 г. на Управителя на НОИ, както и служебно изготвената справка в НБД „Население“ за лицето С.Х.Б..

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА докладваните писмени доказателства по делото.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Уважаема госпожо съдия, моля да се уважи жалбата. Искам да ми се признае трудовия стаж вследствие на това, че съм плащал осигуровки.

ЮРИСКОНСУЛТ Т. – Уважаема госпожо съдия, моля да оставите без уважение жалбата на С.Б. и да потвърдите решението на директора на ТП на НОИ-Плевен като правилно и законосъобразно. За преизчисление на пенсията за осигурителен стаж и възраст след пенсиониране трябва лицето да е продължило да се осигурява след като е станало пенсионер и да има внесени осигуровки за фонд „Пенсии“ на Държавното и обществено осигуряване. От извършената проверка от контролен орган на ТП на НОИ - Плевен в информационните регистри става ясно, че след 2012 г., когато С.Б. става пенсионер, до 2019 г. не се визуализират данни за внесени осигурителни вноски от лицето, поради което няма как целия период от 2012 г. до 2019г. да бъде зачетен за стаж и доход и съответно да бъде извършено преизчисление на пенсията за осигурителен стаж и доход след пенсиониране. Моля да потвърдите решението като правилно и законосъобразно.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключило  в 11,35 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: