ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На шестнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор И. ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 403 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11,00 часа се явиха на второ четене:

         ИЩЦАТА Е.С.Ц. – редовно призована, не се явява. Представлява се от адвокат И.Д. *** с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ Българска агенция по безопасност на храните, представлявана от Изпълнителния директор – редовно призован, не се представлява. Постъпила е молба от упълномощения от БАБХ адвокат М., че поради служебна ангажираност няма да може се яви в насроченото съдебно заседание. Не възразява делото да се гледа в отсъствие на ответника. Сочи, че няма да представя доказателства. Прави възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована, се представлява от прокурор И. Шарков.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Делото е образувано по искова молба от  д-р Е.С.Ц. ***, чрез пълномощника й адв.И.Х.Д. ***, против Българска агенция по безопасност на храните, представлявана от Изпълнителния директор, с която на основание чл.104, ал.1 от ЗДСл и чл.86, ал.1 от ЗЗД  се претендира главница в размер 3666,00 лева (три хиляди шестстотин шестдесет и шест лева), представляваща обезщетение в размер на основната заплата, определена към момента на признаване на уволнението за незаконно, за период от шест месеца, ведно със законната лихва от датата на предявяване на иска до окончателното изплащане на обезщетението, както и направените такси и разноски по производството и възнаграждение за един адвокат.

Производството по делото е било спряно с протоколно определение от 27.06.2019 год., до произнасянето на съдебния състав  с влязъл в сила съдебен акт по жалбата на Е.Ц. против заповед  № НК 5/04.04.2016 г. на изп. директор на БАБХ, с която й е наложено дисциплинарно наказание „уволнение“ и е прекратено служебното й правоотношение за длъжността „гл. инспектор в отдел Контрол на храните“ при ОДБХ – Плевен.

По цитираната жалба е образувано адм.дело №744 по описа на Административен съд – Плевен за 2019 год., по което е постановено Решение №245/10.04.2020 год., влязло в сила на 5.06.2020 год., което е обусловило решение на настоящия състав на съда с определение № 849 от 10.06.2020 г. да възобнови съдебното производство по настоящото дело.

         Съдът е изискал служебно заверено копие на решението по адм.д. №744 по описа за 2019 г. на Административен съд – гр.Плевен, както и е изискал за прилагане самото дело с всички негови приложения.

         АДВОКАТ Д. – Да се приемат доказателствата, да се приложат делата. Нямам други искания. Да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат доказателствата, да се приложат делата. Нямам други искания. Да се приключи съдебното дирене.       

По доказателствата,  съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства по делото справки от деловодната система на Административен съд – Плевен по адм.дело № 744/2019 г.; адм.дело 613/2016 г.; решение по адм.д.№ 12333/2017 г. на ВАС; справки за извършени проверки за отпадане на основанието за спиране на настоящото производство, приложени от л.104 до л.112 от делото.

         ПРИЕМА като доказателство по делото приложената към писмо вх.№ 2826 от 11.06.2020 г. молба от упълномощения адвокат.

         ПРИЕМА като доказателство заверено копие на решение № 245 от 10 април 2020 г. по адм.дело № 744 по описа на съда за 2019 г.

         ПРИЕМА като доказателство по делото молба вх.№ 3638 от 15.07.2020 г.

         ПРИЛАГА към настоящото дело производствата по адм.дело № 744 по описа на Административен съд – Плевен за 2019 г., заедно с всички негови приложения; адм.дело № 613 по описа за 2016 г. на АС – Плевен; адм.дело № 12333 по описа за 2017 г. на ВАС; адм.дело № 52 по описа за 2019 г. на АС – Плевен; адм.дело № 5185 по описа за 2019 г. на ВАС; адм.дело № 942 по описа за 2017 г. на АС – Плевен и адм.д.№ 5095 по описа за 2018 г. на ВАС.

         С оглед становищата на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ЗА ПРЕНИЯ МЕЖДУ СТРАНИТЕ

         АДВОКАТ Д. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите изцяло исковата молба като основателна и доказана и да осъдите ответника БАБХ да заплати на доверителката ми обезщетение в размер на  3666 лв., ведно със законната лихва от предявяване на исковата молба, представляваща обезщетение за времето, през което е останала без работа като незаконно уволнена за период от шест месеца – максимално предвидения от закона. В подкрепа на искането са всички събрани доказателства, включително изслушването на съдебно-счетоводна експертиза, според чиито изчисления доверителката ми за процесния шестмесечен период не е престирала по друго правоотношение, не е получавала други възнаграждения, т.е. била е изцяло без работа. Исковата претенция моля да бъде уважена изцяло. Моля при постановяване на решението при уважаване на иска да ни присъдите разноски в размер на адвокатско възнаграждение за един адвокат и депозит за вещо лице, като считам, че възнаграждението ми не е прекомерно. Делото касае фактическа и правна сложност, имало е няколко други съдебни дела и е свързано с пътуване и разглеждане в повече от едно съдебно заседание.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо съдия, с оглед събраните по делото доказателства и приложените дела, считам исковата молба за основателна и предлагам да бъде уважена.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,09 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: