ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На единадесети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от ПРЕДСЕДАТЕЛЯ

Касационно административно дело № 1402 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 11,11 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ „Конкурент 61“ ЕООД – редовно призован, се представлява от адвокат М.С. *** с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ Териториална дирекция на НАП, офис Плевен – редовно призован, се представлява от юрисконсулт М. Ж.с пълномощно от днес.

         ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ С. – Моля да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на  делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба.

         Няма приложени доказателства към същата.

         АДВОКАТ С. – Поддържам касационната жалба. Доказателствени искания нямам. Представям  и моля да приемете като доказателства два протокола за запечатване и отпечатване на обекта, стопанисван от моя доверител в изпълнение на принудителна административна мярка. Независимо, че беше обжалвано решението, данъчните бяха запечатали обекта.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Оспорвам касационната жалба. Да се приемат доказателствата. Няма да сочим нови доказателства. Моля да се приключи съдебното дирене.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се приемат доказателствата. Няма да сочим нови доказателства. Моля да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че следва да бъдат приети представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства, както и че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ С. – Уважаеми административни съдии, жалбата е допустима, моля да приемете, че същата е основателна. Обжалва се едно валидно и допустимо, но неоснователно решение. Става въпрос за приложението на чл.28 от ЗАНН. Считаме, че ПлРС неправилно не е приел, че следва да бъде приложена разпоредбата на чл.28 от ЗАНН като се съобразят всички събрани по делото доказателства, включително съм посочила в жалбата и свидетелски показания, но посочвам свидетелски показания на самия проверяващ П. Г., който безспорно установява причината, поради която стопанисвания от доверителя ми три броя обекти в парк Кайлъка е извършена проверка, като в двата обекта няма нарушения, само в третия обект, поради теч на кафе-машината, която е в близост до фискалното устройство, работникът, която е била назначена, не е издала фискален бон за един лев за една минерална вода. За това физическото лице е наказано, принудителна административна мярка е наложена на търговеца, запечатан е обекта и съответно е отпечатан. Доверителят ми доброволно е подписал този протокол. Освен това считам, че всички други обстоятелства са налице, с оглед препращащата норма на чл.28 от ЗАНН, във връзка с чл.93 от НК. Действително обществените отношения, които са нарушени, са от изключителна важност, но няма вредни последици. Става въпрос за отговорност на юридическо лице, в случая на управителя, за допустителство. Пак повтарям – в същия ден в другите два обекта, които са съвсем наблизо, не е извършено такова нарушение. Налице е била някаква обективна причина, поради която лицето, което е било там – физическото лице, обясни защо. Тези данни са безспорни и категорични. Ето защо, моля да съобразите и, че в проекта за изменение на ЗАНН ще има легално определение на чл.28 за маловажен случай при тези административни нарушения. Запозната съм с практиката на Административен съд – Плевен, която е противоречива. Някои считат, че чл.28 не се прилага за юридически лица, други – че се прилага. Аз считам, че се прилага. Не претендирам разноски.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Уважаеми административни съдии, моля да се произнесете с решение като оставите решението на първоинстанционния съд в сила като правилно и законосъобразно.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че касационната жалба е неоснователна, обжалваното решение е правилно, обосновано и законосъобразно. Считам, че не са налице условията на чл.28 от ЗАНН, с оглед на това, че се касае за формално нарушение, поради което настъпването или не на вредни последици от него няма значение за това обстоятелство. Следва да постановите решение, с което жалбата да се остави без уважение.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,17 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: