ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На десети септември   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА И.

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия И.

Административно дело № 401  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10.34 часа се явиха:        

ЖАЛБОПОДАТЕЛКАТА – В.А.И., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. А. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРИ ЦУ НА НАП, ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от ст. юрк Х.В. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. – Да се даде ход на делото.

ЮРК В. -  Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Съдът докладва писмо вх. № 4466 от 03.09.2020 г. от ответника, към което по опис са представени документи.

АДВ. А. – Да се приемат доказателствата.

ЮРК В. -  Да се приемат доказателствата.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: представените документи по опис с писмо вх. № 4466 от 03.09.2020 г. от ответника.

АДВ. А. – Представям Ви, г-жо Председател удостоверението, издадено въз основа на издадено от съда съдебно удостоверение. Според нашите очаквания, в него под никаква форма не фигурира лицето, за което се твърди, че има някаква връзка и има някаква възможност да предаде кореспонденция, призовки и каквото и да било на  моята доверителки, която както казахме, не се спори, че е в чужбина. Това е в потвърждение на нашата теза, че няма как да е узнала.

ЮРК В. -   Да се приеме.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателство по делото: удостоверение за родствени връзки с изх. № 11-37 от 18.08.2020 г.

АДВ. А. – Нямам други искания.

ЮРК В. – Нямам други доказателствени искания.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. А. – Представям списък с разноските, минималното адвокатско възнаграждение и таксите, които са във връзка с удостоверението. Уважаема г-жо Председател, жалбата ни е изключително подробна. В съдебно заседание се събраха необходимите доказателства, които потвърждават застъпените в жалбата тези, че съсобственикът в лицето на моята доверителка под никаква форма не е участвала в процеса, провеждан от съответния административен орган. По този начин считам, че са нарушени правата  на съсобственост, които не само в конкретен процесуален закон, а във всички процесуални закони, респективно дори в Закона за собствеността под някаква форма са широко застъпени, т. е. ние считаме, че съсобственикът ако не може да обжалва определени действия на органа, е имал правото и възможността да бъде уведомен, респективно да участва в провежданата от него продан и под някаква форма да затвори липсващата собственост, като закупи именно той съответната идеална част. Това не се е случило, именно поради неуведомяването му, според мен през целия път на този процес за провежданите действия спрямо съсобствения му имот. Отделно в жалбата сме застъпили тезата, която не е за подценяване, че всъщност имотът не отговаря на иззетия такъв. Това лесно се вижда от скиците и от съпоставката на скиците с постановлението за възлагане, по което е бил придобит имотът от във външния за моя доверител процес, респективно който е бил отнет в съответната  процедура от съда, респективно по-късно е бил продаден. Това, че органът е провеждал процедурата си по съществуващата информация в кадастъра, на практика е довело до абсурда да продаде по-голям обем от права от иззетите преди това права, т. е. лицето, от което е иззет имота на практика не притежава такъв обем от този имот, от сгради и т.н. Това се вижда с просто око и поради това не съм изисквал съответно изслушване на експертиза. Мисля, че това е нещо, което съдът може да свърши с елементарни съпоставки. Казах вече за представения  списък разноски. Това е. Благодаря!

ЮРК В. – Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна и недоказана. Възразявам срещу твърденията на адв. А. и жалбоподателката, че не познават лицето А.В.. По преписката и налични документи, че пълномощното на адв. А. е изпратено от Република Кипър по DHL от Е.И.– съпруг на жалбоподателката, като пратката е адресирана до Република България, в частност до А.В. с постоянен адрес в с. Я. Адвокат А. е заверил сам документите от DHL и разписките за изпращане на пратката, като ги е представил пред ТД на НАП – Велико Търново. Считам обжалваното решение № 42/30.03.2020 г. на директора на Дирекция „ОДОП“ за правилно и законосъобразно. Жалбоподателката не е подала предложение за участие в търг, видно от наддавателните предложения и изготвен протокол № 58 от 12.12.2019 г. Участие в търга няма и упълномощеният от нея адв. А.. Относно възражението за това, че А.В. е неизвестна за лицата, същата е получавала няколкократно  кореспонденция от ТД на НАП – Велико Търново, адресирана до жалбоподателката и това, че тя се е записала в известията за доставяне като снаха, не би следвало да влияе върху твърденията на жалбоподателката, че видите ли, нямат родствена връзка помежду си  и не може да получава подобна кореспонденция. Кореспонденцията към В.И. е получавана както от А.В., така и от нейния съпруг Е.И.. Жалбоподателката е била уведомявана за възможността за изкупувана  на дела на държавата. Същата е знаели за процесната процедура по реда на чл. 258 от ДОПК. Доказателство за това е писмо вх. № 16272#81 от 20.07.2019 г. по описа ТД на НАП – Велико Търново, с което писмо В.И.  и заявила изрично, че не желае да изкупува дела на държавата. Искам да обърна внимание на констативен протокол, заедно с протокол за отговорно пазене от 22.07.2016 г., който е подписан лично от В.И. и имотът в с. Я.е предаден за отговорно пазене. В.И. е била длъжна да пази процесния имот и да уведоми ТД на НАП – Велико Търново, че трайно ще отсъства от страна, съгласно правилата на ДОПК, чл. 28, ал. 5. Считам, че доколкото жалбоподателката няма качество на участник в търга, длъжник или пряко задължено лице, то за нея не е налице правен интерес от обжалване на процесното постановление за възлагане № 97 от 18.12.2019 г. Уважаема г-жо Съдия, моля да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата на  В.И. като неоснователна и недоказана и да потвърдите решението на директора на Дирекция „ОДОП“ – Велико Търново. Моля да присъдите в полза на Дирекция „ОДОП“ – Велико Търново юрисконсултско възнаграждение в размер на 500 лв., съгласно  приложения списък. В случай, че адвокатското възнаграждение е над минималния размер по Наредба № 1, моля същото да бъде редуцирано до минимума.

АДВ. А. – По принципа не реципрочност, само да заявя, че доколкото аз съм преценил, че е 360 лв. това е минимумът, моля да съобразите, че 500 лв. юрисконсултско възнаграждение е прекалено на този етап от процеса.

ЮРК В. – Юрисконсултското възнаграждение в размер на 500 лв. е на основание чл. 8, ал. 3 от Наредба № 1.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.46 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: