ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На деветнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  395 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 09.41 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.В.Ж. – редовно призована, не се явява, представлява се от адвокат В.Д. с пълномощно от днес.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ТП НА НОИ - ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Ж.Т.с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Д. - Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Т.- Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Административното дело е образувано по жалба на  Д.В.Ж. ***, срещу решение № Ц 1012-14-5/23.0.2020 година на Директора на ТП на НОИ-Плевен, с което е отхвърлена жалба № € 1012-14-8/30.03.2020г. на Д.Ж. и е потвърдено разпореждане № Д-14-000.-00-01374106/11.03.2020г. на Ръководителя по изплащането на обезщетенията и помощите при ТП на НОИ-Плевен.

АДВОКАТ Д. – Уважаема госпожо съдия, от името на доверителката си поддържам жалбата. Нови искания за представяне на доказателства нямам. Моля да приключите съдебното дирене и да дадете ход по същество. Представям списък на разноските.

ЮРИСКОНСУЛТ Т.– Нямам доказателствени искания. Да се приеме преписката. Считам жалбата за неоснователна.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените писмени доказателства.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Д. – Уважаема госпожо съдия, ще Ви моля да постановите решение, с което да отмените оспорения акт като неправилен и незаконосъобразен и задължите административния орган да издаде разпореждане, с което да се отпусне парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване. Считам, че административният орган неправилно тълкува приложените към административната преписка доказателства. Доверителката ми е подала декларация за осигуряване през 2010 г. и с право да се осигурява за всички осигурителни рискове, без трудова злополука, професионална болест и безработица. Така декларираната дейност на самоосигуряващото се лице не е прекъсвана в нито един момент, включително и в момента на опускане на пенсиите за инвалидност, тъй като трудовата дейност е продължила без прекъсване. Към момента на отпускане на пенсията месец януари 2016 г. доверителката ми не имала основание да подава декларация за самоосигуряване, тъй като самото разпореждане за отпускане на пенсия  е издадено през месец октомври 2016 г. През това време трудовата дейност не е била прекъсвана по никакъв начин и лицето е продължило да се осигурява за всички осигурителни и социални рискове. Внасяла си е добросъвестно съответните осигуровки. Ако счетете, че доверителката ми е следвало да подаде отново декларация за да бъде осигурявана, то Ви моля да приемете, че с внасянето на самите осигуровки същата е осъществила избора да бъде осигурявана като самоосигуряващо се лице. През 2017; 2018 и 2019 г. са изплащани болнични листове като документите са били същите, които са и в настоящия момент. Моля да ни присъдите и направените разноски по делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Т.– Уважаема госпожо съдия, моля да оставите без уважение жалбата на Д.Ж. и да потвърдите решението на Директора на ТП на НОИ – Плевен като правилно и законосъобразно. Считам, че административният орган правилно е тълкувал и приложил нормативната уредба. Разпоредбата на ал. 1 от чл. 6 от Наредбата за общественото осигуряване на осигуряващите се лица изрично указва, че след като лицето е станало пенсионер, то трябва да има подадена декларация в НАП, с която да заяви самоосигуряването си като от тази дата то се счита за осигурено лице. В конкретния случай е установено, че след като е станала пенсионер г-жа Ж. няма подадена такава декларация, което от своя страна означа, че тя няма качеството на осигурено лице за съответния риск – общо заболяване и майчинство. В тази връзка административният орган правилно е извършил преценка, че към момента на възникване на временната неработоспособност, тя не е осигурено лице и обезщетение по представения болничен лист не следва да се изплаща. Моля да потвърдите решението на Директора на ТП на НОИ - Плевен като правилно и законосъобразно. Не правя възражение относно адвокатското възнаграждение. 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.47 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: