ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На четиринадесети май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 1391 по описа за 2019 г.

 

         Делото се разглежда при спазване на всички хигиенни и противоепидемични мерки. Страните и съдебния състав са с необходимите предпазни средства. На входа на съда са осигурени предпазни средства за страните, които не разполагат с такива, както и дезинфектант. В съдебната зала са поставени плексигласови прегради и на всички участници в процеса се указва да спазват необходимата дистанция.

 

         На именното повикване в 11,46 часа се явиха на второ четене:

         Всички страни са уведомени за датата на съдебното заседание с призовки, които са им изпратени и по-голямата част – връчени и/или са уведомени по друг начин-телефон, електронна поща и др. по време на действие на извънредното положение. Считано от 13 март 2020 г. на територията на Република България е обявено извънредно положение със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение /ЗМДВИП/ и съгласно чл.3, т.1 от Закона  са спрели да текат всички процесуални срокове по образувани съдебни производства с изключение на сроковете по делата, посочени в приложението към чл.3 от ЗМДВИП, като настоящото дело не е сред изброените в приложението и по същото процесуалните срокове са спрели да текат от13 март  2020 г.  до датата на настоящото съдебно заседание включително. На това основание всички страни по делото, макар и надлежно уведомени преди повече от седем дни преди датата на настоящото съдебно заседание, се считат за нередовно уведомени.

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б.С.К. нередовно призован, не се явява и не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Община Плевеннередовно призован, се представлява юрисконсулт Д. С. с пълномощно от днес.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „Булгартрансгаз“ ЕАД – София – нередовно призован, се представлява от юрисконсулт Д. П. с пълномощно от днес.

         ЯВЯВА СЕ нередовно призованото ВЕЩО ЛИЦЕ И.Г.И..

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ С. – Моля да не се дава ход на делото, предвид нередовното призоваване на жалбоподателя.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да не се дава ход на делото.

         Съдът намира, че предвид нередовното призоваване на жалбоподателя, ход на делото в днешното съдебно заседание не може да бъде даден.

С оглед процесуална икономия и предвид, че делото се отлага за пореден път поради възникналото извънредно положение, съдът намира, че следва да вземе отношение по разноските по възложената и така или иначе изготвена съдебно-оценителна експертиза. По делото са постъпили многократно молби от жалбоподателя, че се оспорва така определената оценка на сервитутното право от общината и че няма финансова възможност да заплати депозита за назначената експертиза. Съдът намира обаче, че предвид изключително засиленото служебно начало в съдебния административен процес, задължението на съда да се произнесе по всички основания за оспорване, разписани в чл.146, което процесуално задължение е уредено в чл.168 от Кодекса, включително съдът има право да назначава служебно експертиза и да възлага разноските на коя да е от страните по негова преценка,  с оглед изясняване на действителните факти и обстоятелства от значение за спорното право, намира, че делото не може да бъде да приключено без изслушване на съдебно-оценителна експертиза. Предвид многократно заявената невъзможност на жалбоподателя да внесе депозит за така назначената експертиза поради финансови затруднения, съдът намира, че на настоящия етап на производството и с оглед на това да не се затормозява хода на делото, следва да бъде възложено по равно на ответника Община Плевен и на заинтересованата страна „Булгартрансгаз“ ЕАД внасянето на депозита за назначената експертиза, а по възлагането на този разход съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт в зависимост от изхода на спора по окончателен начин.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         УКАЗВА на Община Плевен да внесе 150 лв. депозит за изготвяне на назначената съдебно-оценителна експертиза в седмодневен срок от днешното съдебно заседание и в същия срок да представи квитанция по делото за внесения депозит.

         УКАЗВА на заинтересованата страна „Булгартрансгаз“ ЕАД да внесе 150 лв. депозит за изготвяне на назначената съдебно-оценителна експертиза в седмодневен срок от днешното съдебно заседание и в същия срок да представи квитанция по делото за внесения депозит.

         НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 11 юни 2020 г. от 15,00 часа, за когато ответникът и заинтересованата страна уведомени от днес, жалбоподателят – по реда на чл.138 ал.2 от АПК.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,54 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: