ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На пети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  1390 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 15.27 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ Е.М.С. – редовно призован, се явява лично и адвокат П.И. *** с пълномощно по делото.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Н.У. с пълномощно от днес.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

Съдът разпореди да се свалят белезниците от ръцете на ищеца Е.М.С..

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ И. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

        

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по искова молба и уточнение към нея от лишения от свобода Е.М.С., изтърпяващ наказание в затвора Белене, чрез адвокат П.И. ***, срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ София, с посочено правно основание чл.3 от ЗИНЗС, с която се претендира присъждане на обезщетение в общ размер на 50000 лева за причинени неимуществени вреди от поставянето в неблагоприятни условия, за периода от 30.10.2017 г. до 13.12.2019 г.

С уточнението направено от адвокат И. е посочено, че за влошеното здравословно състояние претендира обезщетение в размер на 25000 лева, за поставянето му в нечовешки условия в килия в 9-та група претендира 20000 лева и за престоя му в приемно отделение на затвора претендира 5000 лева, или общо 50000 лева обезщетение за причинени вреди.

В исковата молба са направени доказателствени искания за назначаване на съдебномедицинска и съдебнотехническа експертиза и за разпит на свидетел.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

На ищеца е указано да посочи за какви обстоятелства иска да бъде допуснат и разпитан като свидетел лицето Б.А.И...

Ответникът е задължен да представи и конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

От страна на ответника с писмо вх. № 625/03.02.2020 г. са представени част от изисканите доказателства.  

АДВОКАТ И. – Поддържам исковата молба. Поддържам доказателственото искане за назначаване на съдебномедицинска експертиза. Във връзка със съдебномедицинската експертиза бих искал да бъде представено цялото медицинско досие на ищеца. Също така искам да бъде представен и амбулаторния журнал, в който се записват прегледите на затворниците и от който се вижда какво му е изписвано като лекарства защото, както е посочено в амбулаторните листи се вижда, че заболяванията му са сериозни и следва да се отговори какво е приемал, след като той се е върнал мисля, че от Ловеч беше последно; каква е поддържащата терапия. Със свидетелските показания искаме да докажем условията, в които е живял ищеца, тъй като те са съкилийници с посочения свидетел в 9-та група. Искам да бъде задължена администрацията на затвора да представи доказателства за дезинфекция, дезинсекция и дератизация на килията, в която живеят те, също така и за приемното отделение за исковия период. На този етап нямам други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, считам предявената пред съда искова молба за изцяло неоснователна по съображенията подробно изложени в моя писмен отговор. По направените доказателствени искания за представянето на медицинския картон на ищеца, възразявам, тъй като такъв вече е представен като доказателство и адвокатът вече е имал възможност да се запознае с него, но предоставям на съда. По отношение на направеното доказателствено искане за назначаване на съдебнотехническа експертиза, която да установи дали в килията е тъмно, светло или просторно, ищецът е свободен сам да избира доказателствените средства, с които да доказва своите твърдения така, че предоставям на съда, не възразявам срещу тях. Относно медицинската документация, това е всичко, което има в затвора Белене и ако ни задължите отново да бъде представена, тя ще бъде представен същата тази. В случай, че нещо е пропуснато, то ще бъде представено, след като ни задължите.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямаме доказателствени искания. Считам, че исканията на ищеца и неговия процесуален представител са основателни с оглед доказване на техните претенции и предлагам на съда да бъдат уважени.  

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА молба вх. № 6313/13.12.2019 г. и молба вх. № 65/08.01.2020 г. от адвокат П.И. ведно с приложените към втората молба доказателства, съгласно опис в същата.  

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 625/03.02.2020 г. от ответника доказателства, съгласно опис в писмен отговор.

Съдът намира, че за изясняване на всички факти и обстоятелства по делото следва да бъде уважено доказателственото искане на пълномощника на ищеца и ответникът да бъде задължен да представи медицинския журнал, който се води в затова Белене по отношение на лекарствата, които са отпускани на ищеца Е.М.С. за периода от 30.10.2017 г. до 13.12.2019 г., както и заверено копие от медицинското досие на ищеца за процесния период.  

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото медицинския журнал, който се води в затова Белене по отношение на лекарствата, които са отпускани на ищеца Е.М.С. за периода от 30.10.2017 г. до 13.12.2019 г., както и заверено копие от медицинското досие на ищеца за процесния период. 

По отношение на направеното доказателствено искане за назначаване на съдебномедицинска експертиза съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на адвокат И., в 14-дневен срок от днес, да посочи по делото въпросите, които иска да бъдат поставени на съдебномедицинската експертиза и след запознаване на съда с тях, ще се произнесе по доказателственото искане.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на пълномощника на ищеца, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото въпросите, които иска да бъдат поставени на съдебномедицинската експертиза.

След запознаване с последните, съдът ще се произнесе по доказателственото искане.

Съдът намира, че за изясняване на всички относими факти и обстоятелства във връзка с твърденията в исковата молба, следва ответникът да бъде задължен да представи по делото данни, като конкретизира във всяка една от килиите, в които е бил ищецът за процесния период каква е квадратурата; колко на брой са били настанените лишени от свобода; броя на прозорците с посочване на техните размери; броя на осветителните тела; броя на леглата във всяка една от килиите; броя на маси, столове и шкафчета във всяка една от килиите; както и какъв ремонт е правен и в какво се изразява същия за процесния период.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото данни и доказателства, като конкретизира във всяка една от килиите, в които е бил ищецът за процесния период каква е квадратурата; колко на брой са били настанените лишени от свобода; броя на прозорците с посочване на техните размери; броя на осветителните тела; броя на леглата във всяка една от килиите; броя на маси, столове и шкафчета във всяка една от килиите; както и какъв ремонт е правен и в какво се изразява същия за процесния период.

Съдът намира, че ответникът следва да бъде задължен да представи по делото и документи за извършена дезинфекция, дезинсекция и дератизация на килиите, в които е бил настаняван лишеният от свобода Е.М.С. за процесния период.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото документи за извършена дезинфекция, дезинсекция и дератизация на килиите, в които е бил настаняван лишеният от свобода Е.М.С. за процесния период.

След запознаване с представените от ответника документи, съдът ще се произнесе и по доказателственото искане за назначаване на съдебнотехническа експертиза.  

Във връзка с искането за допускане и разпит в качеството на свидетел на лицето Б.А.И.., съдът ще се произнесе по това доказателствено искане след като ответникът представи данни по делото дали лишеният от свобода Б.А.И.. за процесния период е бил в едно спално помещение с ищеца.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ЗАДЪЛЖАВА ответника, в 14-дневен срок от днес, да представи по делото данни за периода от 30.10.2017 г. до 13.12.2019 г. лишеният от свобода Б.А.И.. бил ли е в едно спално помещение с ищеца Е.М.С..

След получаване на тази информация, съдът ще се произнесе по доказателственото искане за допускане и разпит на соченото лице в качеството му на свидетел.

АДВОКАТ И. – Нямаме други доказателствени искания на този етап.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Нямаме други доказателствени искания на този етап. 

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямаме други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 01.04.2020 г. от 14.00 часа, за когато страните уведомени от днес. На ищеца да се изпрати съобщение.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 15.48 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: