ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и пети юни   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 387  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 14.36 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ – Н.К.Н., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. А. с пълномощно на лист 7 по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА – ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да бъде даден ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Постъпила е искова молба от Н.К.  Н. с искане за присъждане на обезщетение в размер на сумата от 350 лв. заплатена от него във връзка с обжалване на НП № 190940-000307/04.04.2019 г. на началник на РУ-Пордим към ОД на МВР – Плевен. Намира, че е налице основание за присъждане на тази сума, тъй като в случай, че не е било издадено отмененото като незаконосъобразно наказателно постановление, същият е нямало да извърши разходи за процесуално представителство. Направено е искане и за присъждане на обезщетението ведно със законната лихва, считано от датата 02.01.2020 г. – датата на постановяване на , ведно със законната лихва върху сумата от 02.01.2020 година –датата на влизане в сила на решението по а.н.д.№ 1414/2019 на РС Плевен, както и направените в настоящото производство разноски. Направено е искане за присъждане на разноските в настоящото производство.

Съдът докладва писмо вх. № 2195/18.05.2020 г. от РС – Плевен, което е изпратено за прилагане към настоящото дело на а.н.д. № 1414/2019 г. по описа на РС – Плевен.

Съдът докладва становище от процесуалния представител на ответника, да бъде даден ход на делото. Намира иска  за недопустим,  тъй като към датата на подаване исковата молба се е преклудирало правото на ищеца да търси обезщетение за претърпени имуществени вреди, представляващи заплатен адвокатски хонорар в размер на 350 лв., заплатен по  а.н.д. № 1414/2019 г. по описа на РС – Плевен, поради обстоятелството,  че към 05.12.2019 г., когато е проведено съдебното заседание по к.адм.д. № 1232/2019 г. е налице законово изменение, което дава възможност да се претендират направените в производството по административно-наказателен характер дела разноски. Алтернативно е посочено, че ако приеме съдът искането за недопустимо, същото било неоснователно и следва да бъде оставено без уважение. Представен е списък на разноските. Прави се искане за присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 100 лв. и възражение за прекомерност на претендираното адвокатско възнаграждение пред настоящата инстанция в размер на 300 лв.,  с оглед измененията в Наредба № 1 от 2004 г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения.  

АДВ. А. – Поддържам исковата молба. Да се приеме и приложи по делото а.н.д. № 1414/2019 г. по описа на РС – Плевен, както и  становището и приложеният към него списък с разноските. Що се отнася до взетото становище, че не се дължи хонорар, той такъв е поискан. Не ни е присъден, затова сме се снабдили с изпълнителен лист.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се приемат представените доказателства и административно-наказателното дело. Нямам доказателствени искания.

АДВ. А. – Нямам искания. Представям списък с разноските за това производство.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: становище  с вх. № 3156/25.06.2020 г. и приложен към него списък с разноски.

ПРИЛАГА към настоящото производство а.н.д. № 1414/2019 г. по описа на РС – Плевен.

С оглед заявеното от страните, че нямат доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. А. – Уважаема г-жо Съдия, ще моля да уважите исковата ни  претенция и да присъдите  на доверителя ми сумата от 350 лв., представляващи обезщетение за причинените му имуществени вреди, които същите е заплатил като адвокатско  възнаграждение във връзка с обжалване на наказателно постановление № 190940-000307/04.04.2019 г. на началник на РУ-Пордим към ОД на МВР – Плевен. Същото беше отменено като незаконосъобразно и на двете инстанции – Районен съд – Плевен и Административен съд – Плевен. По същността си наказателното постановление беше за нарушение на неспазване на знак - преминаване на автомобили над 5 тона през определен участък. По хода и на първоинстанционното производство се установи, че такъв знак изобщо не е имало. Там това се доказа безспорно. Не говорим дали е имало нарушение и оспорване. Изобщо се установи, че такъв знак не  е имало и наказателното постановление беше абсолютно незаконосъобразно, което доведе до тези имуществени вреди, които доверителят ми като шофьор във фирма (там също имаше проблеми с работодателя), но се установи, че той правилно е преминал при спазване на всички пътни знаци. Считам, че искът е основателен и моля да постановите решение в тази насока. При неуважение на иска, ще моля да ни бъдат присъдени направените разноски в настоящата инстанция.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаема г-жо Административен ръководител, считам, че предявеният иск е основателен и доказан. От представените доказателства е видно, че е осъществен фактическият състав на чл. 1 от ЗОДОВ, а именно:  налице е незаконосъобразен административен акт, който е бил отменен по съдебен ред, както и претендираните  вреди за пряка и непосредствена последица от незаконосъобразния акт. Предлагам да постановите решение, с което да уважите предявения иск,  в размер така както е предявен.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14.56 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: