ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На седемнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  383 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „К.К.В. – ТРАНСПОРТ ТРАНС“ ЕООД чрез представляващ К.Л.Г. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от адвокат Д.Д. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР КЪМ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН, СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ – редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, не се представлява.

СВИДЕТЕЛЯТ В.М.И. – допуснат до разпит като свидетел при режим на довеждане, явява се.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО 

Съдът пристъпва към сне***е на самоличност на свидетеля.

Снема самоличност на свидетеля.

В.М.И. – на 37 години, неосъждан, без родство със страните, работил във фирмата.

Съдът разяснява на свидетеля наказателната отговорност, която носи по чл. 290 от НК до пет години лишаване от свобода за този, който не казва или затаява истината пред съда.

Свидетелят обеща да говори истината.

РАЗПИТ НА СВИДЕТЕЛЯ И. – Работих във фирма „К.К.В. – Транспорт транс“ ЕООД до преди около две месеца и половина, максимум три месеца. На 13.04.2020 г., към датата на съставяне на акта работех там. На 13.04.2020 г. бях под карантина поставена ми от държавата. Работех там като шофьор на тежкотоварен автомобил в Европа. Преди да бъда поставен под карантина се завърнах от Италия и на границата ми попълват едни декларации и ми задават въпроса след колко време ще бъда на адреса, на който ще карам карантината. Аз им казах, че до двадесет и четири часа ще бъда на адреса, тъй като преди това трябва да се разтовари товара, който сме натоварили. Аз броях дните от както съм поставен под карантина от момента на влизане в страната, но РЗИ ги брои от момента, в който си казал, че отиваш на адреса. Има разминаване с един ден. С К.Г. се разбрахме, че напускам и той ми каза, че трябва да ида да си измия камиона. В момента, в които бях на автомивката ми звъннаха от РЗИ и ме попитаха още ли съм под карантина. Аз принципно казах – да. Те ми казаха: „Да, добре, днес Ви е последния ден.“, а за мен последния ден беше предния ден. Казах „да“, когато ме попитаха защото ако кажа „не“ има запор и големи глоби, които са непосилни са нормалния статистически българин да ги плати. Аз казах, че съм още под карантина и в следващия момент звъннах на К. Д да дойде да прибере камиона и аз от там си хванах такси и се прибрах на адреса за да не ми дойдат на проверка. Те не дойдоха.

АДВОКАТ Д. – На границата, когато влизахте в Република България мериха ли Ви температурата? 

СВИДЕТЕЛЯТ И. – Да.

АДВОКАТ Д. – Какво Ви отчете термометърът?  

СВИДЕТЕЛЯТ И. – Първият път отчете 38,1 градуса, вторият път отчете 37,8 градуса и на третият път отчете 37,2 и в протокола ми написаха 37,2 градуса.

АДВОКАТ Д. – Когато се върнахте тук РЗИ прие ли, че е възможно да сте болен от Covid-19?

СВИДЕТЕЛЯТ И. – От РЗИ ми звъняха по телефона първите два дни по два пъти на ден различни хора, след това от полицията ми звъняха и идваха на проверка дали съм си на адреса. Никакви мерки не са предприе***и да ми правят тестове.

СЪДЪТ КЪМ СВИДЕТЕЛЯ - Защо се обадихте на К. Д.?

СВИДЕТЕЛЯТ И. – Обадих се на К. Д. защото с него имаме родствена връзка, познаваме се отдавна и знам, че имаше категориите да управлява такова МПС. Не съм знаел, че е лишаван и не си е възстановил категориите. Като му се обадих той каза, че тръгва и не се е замислил защото аз му казах, че са ме спешили от РЗИ. Тогава не уведомих собствениците защото целта беше да се прибере камиона.

АДВОКАТ Д. – Няма други въпроси към свидетеля. Да се приключи делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Д. – Уважаема госпожо Председател, поддържам жалбата. Считам, че наложената принудителна административна мярка на дружеството чрез дерегистрация на МПС влекач „***“ с рег. № ***** е неправилна и незаконосъобразна, поради което Ви моля да бъде отменена. Безспорно от доказателствата по делото е ясно, че доверителят ми дружеството „К.К.В. – Транспорт транс“ ЕООД е собственик на това МПС, но по силата на един договор за наем с друга фирма, притежаваните МПС-та от дружеството са били предоставени за ползване на другата фирма и те са ги ползвали. Съобразно разпоредбата на чл. 171, т. 2а от ЗДвП принудителни административни мерки дерегистрация на МПС за срок от шест месеца до една година се налагат, когато тези МПС са били управлявани без да е правоспособен водача, без да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е лишен от право да управлява моторно превозно средство по съдебен или административен ред, както и на собственик, чието МПС е управлявано от такова лице. В случая считам, че нормата на закона предвижда това наказание за собственика на моторното превозно средство когато той е знаел, че моторното превозно средство се управлява от субекта на това противоправно деяние, и именно лице, което не притежава категория или в случая този, които управлява моторното превозно средство е собственика на дружеството. Собственикът, в случая дружеството, на което аз съм процесуален представител не е знаело, нито пък представляващият, че това се случва, поради този причина аз считам, че тази мярка е незаконосъобразно наложена и Ви моля да я отмените.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: