ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На петнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  383 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „К.К.В. – ТРАНСПОРТ ТРАНС“ ЕООД чрез представляващ К.Л.Г. – редовно призован, се представлява от адвокат Д.Д. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР КЪМ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН, СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ – редовно призован, не се явява, не се представлява.

СВИДЕТЕЛЯТ К. Д.П. – допуснат до разпит като свидетел при режим на довеждане, явява се.  

СВИДЕТЕЛЯТ В. И. – допуснат до разпит като свидетел при режим на довеждане, не се явява.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Д. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Депозирана е жалба от  „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД с ЕИК 2028367730 представлявано от управителя К.Л.Г., против Заповед за налагане на принудителна административна мярка № 20-09-38-000244/17.02.2020г. на Началник сектор към ОД МВР-Плевен, сектор Пътна полиция, с която на жалбоподателя на осн. чл. 22 от ЗАНН, за нарушение на чл. 150 А ал.1 от ЗДвП, на осн. чл. 171 т.2 б. А от ЗДП е наложена ПАМ прекратяване регистрацията на ППС за срок от 6 месеца. Твърди се, че принудителната административна мярка е наложена за това, че на 13.04.2020г. в 10.40 ч. в гр. Плевен, ул. „Индустриална“, до Стъкларски завод в посока с. Ясен при извършена проверка от служители  на ПП е установено, че влекача марка „***“ с *****и прикачено към него полуремарке с ДКН № ***** са управлявано от К. П., който не притежава съответната категория към която спада управляваното  от него ППС, за което е съставен АУАН серия  GAN № 217178.Твърди се, че лицето управлявало влекача и прикаченото към него полуремарке  собственост на ККВ транспорт транс е работник на дружеството, без да е назначен на длъжност шофьор на товарен автомобил. Описания в АУАН ППС се управлява от В. И., който е шофьор в дружеството. Излага доводи, че  К. П. без да уведоми работодателя е прибрал от автомивката до базата в с. Ясен товарния автомобил.  Твърди, че дружеството няма вина за извършеното нарушение. Счита, че приложената ПАМ е неправилна. В заключение моли съда да отмени обжалваната заповед за налагане на ПАМ, като незаконосъобразна.

АДВОКАТ Д. – Представям копие от регистрацията на влекача; договор от 28.05.2019 г., по силата на който жалбоподателя „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД е отдала под наем на „Тепих транс“ ООД товарни автомобили, един от които е въпросният автомобил; трудов договор от 06.01.2020 г. на работника В.М.И. сключен с „Тепих транс“ ООД и трудов договор от 01.10.2019 г., с който в „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД е назначен на работа К. Д.П. като автомонтьор. „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД е собственост на К.Л.Г., а „Тепих транс“ ООД е собственост на сина му К. К. Г..

Съдът намира, че следва да бъдат приети и представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства, поради което  

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените писмени доказателства.

Съдът пристъпва към разпит на свидетеля К. Д.П..

Снема самоличност на свидетеля.

К. Д.П. – на 64 години, неосъждан, без родство със страните, работи при жалбоподателя.

Съдът разяснява на свидетеля наказателната отговорност по чл. 290 от НК за лъжесвидетелстване или затаяване на истината, а именно до пет години лишаване от свобода.

Свидетелят обеща да говори истината.

АДВОКАТ Д. – Къде работите и като какъв?

СВИДЕТЕЛЯТ П. – Работя в „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД като автомонтьор. Работя в автобазата в с. Ясен. Автобазата и на двете фирми е там – на „К.К.В. - Транспорт транс“ ЕООД и „Тепих транс“ ООД.

АДВОКАТ Д. – На 13 април бяхте ли на работа?

СВИДЕТЕЛЯТ П. Да на работя бях.

АДВОКАТ Д. – Разкажете какво се случи на 13 април?

СВИДЕТЕЛЯТ П. – Бях на работа в с. Ясен и В. понеже иска да напуска от „Тепих транс“ ООД и те му разрешават, но трябва да си измие камиона, да си го преведе във вид и да го издаде. Обаче се връщат десетина дни преди това от Италия и е карантина 14 дни. Идва, взема камиона и отива да го измият, но в това време ги проверяват дали са си вкъщи и той се уплаши, че голяма глобата и има затвор там някакъв и се обади да прибере някой камиона, че камиона е на автомивка на „Кайлъка ресурс“ в Индустриална зона и няма никой друг и се помоли на мен защото се познаваме, даже сме и роднини, от един род сме от Комарево и да приберем камиона за да може да се яви там за да не го накажат. Аз се принудих да се съглася само да го прибера камиона от автомивката. Имам документи, но преди седем-осем години трябваше да се явя да прехвърлят категориите и знам, че глобата беше малка десетина лева. Нямам тази категория, която се изисква.

АДВОКАТ Д. – Преди това имал ли сте необходимите категории?

СВИДЕТЕЛЯТ П. Да, преди това имах необходимите категории и „С“ и „S“ имах, всичките ги имах, но когато ми отнеха точките трябваше да се явя на някакъв изпит и аз се явих два пъти и след това не се явих да ги прехвърля в тази книжка. Мога да карам, карал съм бавно, не ходя да пътувам и се принудих да го прибера камиона за да не стои там. Спряха ме, искаха документите и видяха, че нямам категориите и ми писаха акт, дойдоха свалиха номерата. След това извикаха друг шофьор и прибраха камиона от кръстовището и това беше всичко. Не съм уведомявал работодателя си, че ще отида да прибера камиона, те не знаеха изобщо, ние помежду си се разбрахме защото нямаше време, стана късно. Камионът се води на „Тепих транс“ ООД. Собственик е синът К.Г., малкия. Написаха ми акт, прибра друго момче камиона, което извикаха там от гаража. Прибра камиона, свалиха само номерата, талоните ги оставиха. В момента камионът е на паркинга, на гараж. Виновен съм, сгреших, но нямаше начин просто такава беше ситуацията. Камионът не можеше да остане на автомивката защото там е навалица и трябва да се измести. Идват и други камиони и чакат ред да се измият и трябва да се измести този камион.

АДВОКАТ Д. – К.Л. идва ли често там на плаца с камионите?

СВИДЕТЕЛЯТ П. Идва.

АДВОКАТ Д. – Вие съобщихте ли му на него след това, че това се е случило?

СВИДЕТЕЛЯТ П. Обадих се веднага по телефона.

АДВОКАТ Д. – На кой?

СВИДЕТЕЛЯТ П. На К.Г. и той дойде и той на местопроизшествието.

АДВОКАТ Д. – Това бащата или сина е?

СВИДЕТЕЛЯТ П. Сина.

АДВОКАТ Д. – Значи ти си съобщил на К.Г., а не на К.Л..

СВИДЕТЕЛЯТ П. Не, не.  

СЪДЪТ – В. И. ли се казва този, който е управлявал камиона?  

СВИДЕТЕЛЯТ П. Управляваше В.М..

АДВОКАТ Д. – Нямам други въпроси към свидетеля.

Съдът намира, че следва да бъде изискана справка от РЗИ – Плевен относно обстоятелството поставян ли е под карантина В.М.И. и ако – да, за какъв период.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА справка от РЗИ – Плевен относно обстоятелството поставян ли е под карантина В.М.И. и ако – да, за какъв период.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 17.07.2020 г. от 10.00 часа, за която дата жалбоподателят уведомен от днес. Ответникът уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.23 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: