ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На пети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1361 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ „Д. 111“ ЕООД със седалище и адрес на управление с. Садовец, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен, представлявано от управителя П.Й. – редовно призован, се представлява от адвокат П.П. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ЗАМ. ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯТ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - СОФИЯ – редовно призован, не се явява, представлява се от юрисконсулт Д.П.с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ П. – Моля да дадете ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П.– Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по жалба от „Д. 111“ ЕООД със седалище и адрес на управление с. Садовец, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен, представлявано от управителя П.Й., чрез адвокат П.П. от САК, против Акт за установяване на публично държавно вземане с изх. №01-2600/4060#8/14.11.2019 г. на Зам. изпълнителния директор на Държавен фон „Земеделие“ - София.

От административния орган е представена преписката по издаване на оспорения акт.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

От деловодството на Административен съд – Плевен е изискано за прилагане към настоящото дело административно дело № 651 по описа за 2019 г. на Административен съд – Плевен.

На страните е дадена възможност да представят и други доказателства във връзка с техните твърдения.  

АДВОКАТ П. – Госпожо Председател, поддържам жалбата. Моля да се приемат представените доказателства по делото. Няма да сочим нови доказателства и нямаме доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ П.– Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна. Поддържаме констатациите изложени в атакувания акт. Няма да сочим нови доказателства и нямаме доказателствени искания. Заявявам, че преписката е в цялост.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към жалбата, по която е образувано настоящото дело, доказателства съгласно опис в същата.

ПРИЛАГА към настоящото дело административно дело № 651 по описа за 2019 г. на Административен съд – Плевен ведно с всички приложени към него доказателства.

ПРИЕМА административната преписка образувана по издаване на оспорения Акт за установяване на публично държавно вземане, съгласно опис в писмо вх. № 46/07.01.2020 г., по което е образувано  и административно дело № 18 по описа за 2020 г. на Административен съд – Плевен, присъединено към настоящото дело с Определение № 50/09.01.2020 г. на седми състав при Административен съд – Плевен.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ П. – Уважаема госпожо Председател, предвид изложените в жалбата доводи и твърдения и приложения към делото доказателствен материал, Ви моля да постановите решение, с което да отмените обжалвания пред Вас Акт за установяване на публично държавно вземане. Алтернативно от това, моля да имате предвид и изложеното подробно в жалбата по отношение на приложените разпоредби на чл. 18 от Наредбата. Считам, че дори и в случай, че се окаже, че процесния акт е законосъобразен по съществото си, в последна сметка не е била приложена правилно разпоредбата по отношение на процентите, с които са наложени съответните санкции, с оглед на което Ви моля да го отмените. Моля да присъдите и сторените от доверителя ми разноски включително и за адвокатско възнаграждение, за което представям списък и доказателства за неговото плащане с препис за ответната страна.  

ЮРИСКОНСУЛТ П.– Уважаема госпожо Председател, считаме жалбата за неоснователна, като намираме оспорения акт за правилно издаден, от компетентен за това орган, при спазване процедулата по издаване и целта на закона. Констатациите залегнали в акта са доказани с оглед приобщения доказателствен материал по преписката. Считаме, че са налице двете предпоставки за издаване на атакувания в настоящото производство акт, а именно получените суми, за които сме представили справка от СЕБРА, както и влязъл в сила акт за прекратяване на многогодишен ангажимент. Считаме, че правилно е приложена Наредбата по мярката. Моля да ни дадете срок за писмени бележки. Представям и моля да приемете списък за разноски, включващ юрисконсултско възнаграждение. С оглед представените разноски от доверителя на жалбоподателя, възразявам относно прекомерно адвокатско възнаграждение, като считам, че същото е налице.

АДВОКАТ П. – Госпожо Председател, в случай, че решите да дадете срок за писмени бележки, аз също бих желал да се възползвам.  

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 5-дневен срок от днес да представят писмени бележки.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.10 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: