ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На петнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 356 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ – редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат Д.Б.-Г. от САК с пълномощно от днес, преупълномощена от адвокат А.З. от Варненска адвокатска колегия.  

ОТВЕТНИКЪТ РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА УПРАВЛЯВАЩИЯ ОРГАН ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМЯ „ОКОЛНА СРЕДА 2014-2020“ И ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ОПОС“ – редовно призован, не се явява, представлява се от гл. експерт С.Р.Т. с пълномощно от днес придружено с удостоверение за юридическа правоспособност.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Б.-Г.– Да се даде ход на делото.

ЗА ОТВЕТНИКА – Да се даде ход на делото.

С оглед редовното уведомяване на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

С протоколно определение от предходно съдебно заседание ответникът е задължен да посочи дали по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ са сключвани анекси и ако - да, да се представят, както и да представят по делото конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

Оспорващият е задължен, със същото протоколно определение, да представи по делото заверени копия от конкретно посочени в съдебния акт доказателства.  

С молба вх. № 2896/15.06.2020 г. от жалбоподателя са представени изисканите от съда доказателства, съгласно опис в писмото.

С писмо вх. № 3086/22.06.2020 г. от ответника са представени изисканите от съда доказателства, като изрично е посочено в писмото, че не са сключвани допълнителни споразумения към административния договор.

АДВОКАТ Б.-Г.– Да се приемат доказателствата по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА – Да се приемат доказателствата по делото.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с молба вх. № 2896/15.06.2020 г. от жалбоподателя документи, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 3086/22.06.2020 г. от ответника доказателства, съгласно опис в  писмото.

АДВОКАТ Б.-Г.– Нямам други доказателствени искания.  

ЗА ОТВЕТНИКА – Нямам други доказателствени искания.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Б.-Г.– Уважаема госпожо съдия, изяло поддържаме депозираната жалба и моля да отмените решение от 13.03.2020 г. на Ръководителя на Управляващия орган на ОПОС, което считаме за незаконосъобразно постановено решение. Няма да повтарям аргументите, които сме изложили в жалбата, само искам да доуточня едно от нашите възражения, а именно възражението ни, че доколкото изобщо е налице нарушение на националното законодателство, е квалифицирано неточно. По-точно твърдим, че нередността е квалифицирано по смисъла на Наредбата за посочване на нередности съобразно изменението от 23.08.2019 г., но към датата на издаване на решението 13.03.2020 г. вече е налице изменение на Наредбата, което е влязло в сила от 06.03.2020 г., което ние считаме за съществено дотолкова, доколкото съобразно чл. 142 от АПК материалната законосъобразност на издадения административен акт се съобразява с материалния закон към датата на издаването му. В тази връзка ние твърдим, че нередността е квалифицираната неправилно, тъй като ако въобще е трябвало да бъде квалифицирана е по Приложение № 1А, а не по Приложение № 1. Отделно твърдим, че следваше Ръководителят на Управляващия орган да ни уведоми отново за дължимата промяна на правната квалификация, съответно по смисъла на чл. 73 от ЗУСЕСИФ ние да вземем отново становище така, както постъпваха всички други Ръководители на Управляващи органи в страната. В случая е налице съществено процесуално нарушение, както и материална незаконосъобразност на издадения акт. Моля да ни бъде дадена възможност за подробни писмени бележки, в които ще доразвия тази своя теза.

ЗА ОТВЕТНИКА – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите жалбата на Община Червен бряг като необоснована и недоказана. Считам, че актът е достатъчно мотивиран с оглед на всички процесуални правила, приложен е правилно материалния закон. Моля да ни присъдите разноски в размер на 450 лева. В случай, че жалбоподателят е представил списък с разноски, правя възражение за прекомерност.

АДВОКАТ Б.-Г.– Представям списък с разноски.

Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 5-дневен срок от днес да представят писмени бележки.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.12 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: