ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На двадесет и шести май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Касационно административно дело № 354 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 11,03 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ ЕТ „М.Б.“*** нередовно призован, се представлява от адвокат Б.З. с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ Териториална дирекция на НАП – Велико Търново нередовно призован, се представлява от юрисконсулт Ж. с пълномощно от днес.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – нередовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

Страните са нередовно призовани за днешното съдебно заседание, с оглед разпоредбата на § 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, съгласно който сроковете, спрели да текат по време на извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на този закон в „Държавен вестник“.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ З. – Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се даде ход на делото. Не възразявам срещу нередовното призоваване.

 

         Съдът намира, с оглед становищата на страните, че не възразяват срещу нередовното призоваване, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба

         АДВОКАТ З. – Уважаеми административни съдии, поддържам касационната жалба. Няма да соча нови доказателства. Моля да дадете ход по същество.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Уважаеми административни съдии, считам касационната жалба за изцяло неоснователна. Нови доказателства няма да соча. Моля да приключите съдебното дирене.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да соча нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ З. – Уважаеми административни съдии, поддържам касационната жалба.  Оспорването на НП е основано на решения на настоящия съд като касационна инстанция по идентични от фактическа и правна страна дела. Според тези решения е необходимо изрично упълномощаване за процесуално представителство в административно наказателното производство, включително и в неговата досъдебна фаза. В кратко становище по същество, което представям с преписи за административния орган, съм посочил и правно логическите основания и чисто нормативните основания за разрешенията, които сте изложили във Вашите мотиви в решенията по посочените касационни дела. Производството е наказателно, макар и административно. В друго Ваше решение – по КАНД 901 от 2014 г., отново при идентична фактическа обстановка сте квалифицирали пълномощното по процесното като търговско, т.е. делегиращо права по отношение на стопанската деятелност или дейност на търговеца. Намираме се в различно по вид, предмет, цели и последици производство, което обуславя необходимостта от изрично упълномощаване за извършване на правни действия от страна на търговеца. Моля да уважите касационната жалба и да отмените съдебния акт на първоинстанционния съд, като отмените оспореното НП. Моля да присъдите в полза на доверителя ми разноски в рамките на двете съдебни инстанции.

         ЮРИСКОНСУЛТ Ж. – Уважаеми административни съдии, моля да оставите в сила решението на първоинстанционния съд. Считам същото за правилно и законосъобразно. Претендирам юрисконсултско възнаграждение в рамките на 100 лв. Ако се произнесете с решение, с което уважите жалбата, моля да се намали размера на адвокатския хонорар.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че касационната жалба е неоснователна. Решението на първоинстанционния съд е правилно, обосновано и законосъобразно и моля да го потвърдите.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,11 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: