ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На деветнадесети февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело №  1351 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ К.А.С. – редовно призован, не се явява, представлява се от адвокат Р.Р. с пълномощно по делото.  

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОД НА МВР - ПЛЕВЕН – редовно призован, не се представлява.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Р. – Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Моля да дадете ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, с оглед редовното призоваване на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по предявена искова молба от К.А.С. ***, чрез адвокат Р.Р. ***, срещу ОД на МВР-Плевен, с посочено правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, и с която се претендира присъждане на обезщетение в размер на 200 лева за претърпени имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатски възнаграждения, платени по НАХД № 350/2018 г. на Районен съд - Левски във връзка с обжалване и отмяна на Наказателно постановление на Началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР-Плевен, ведно със законната лихва от датата на влизане в сила на съдебното решение до окончателното изплащане на сумата. Претендира се присъждане на направените разноски по настоящето дело на основание чл.38, ал. 2 вр. с ал. 1, т. 3, предл. 2 от ЗА, както и разноски за държавна такса.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в днешното открито съдебно заседание.

От Районен съд - Левски е изискано НАХД № 350/2018 г., което е представено.

Разпределена е доказателствената тежест и на страните е дадена възможност да представят доказателства във връзка със своите твърдения.

АДВОКАТ Р. – Поддържаме исковата молба. Нямаме други доказателствени искания. Да се приложи НАХД № 350/2018 г. на Районен съд – Левски.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приемат представените доказателства в това число и НАХД № 350/2018 г. на Районен съд – Левски. Нямам доказателствени искания. Моля да дадете ход по същество.

По доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЛАГА към настоящото дело НАХД № 350 по описа за 2018 г. на Районен съд – Левски.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Р. – Уважаема госпожо Председател, уважаема госпожо прокурор, считам, че предявената искова молба е изцяло основателна и доказана безспорно на база на събраните по делото доказателства, от които е видно, че за доверителя ми са настъпили имуществени вреди в следствие на постановен незаконен акт. Предвид изложеното, Ви моля да уважите изцяло предявената искова молба.  

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите изцяло исковата претенция по настоящото исково дело. Моля Ви да имате предвид и разпоредбата на Тълкувателно решение № 1/15.03.2017 г. по Тълкувателно дело № 2/2016 г. по описа на ВАС, където е посочено, че обезщетение може да се търси за имуществени вреди причинени от заплащане на адвокатско възнаграждение с искова молба с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ, което е направено по настоящото производство. Моля да уважите исковата молба.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.07 часа.

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: