П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ТРИДЕСЕТИ ЮНИ                                                     2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 347 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Х.Т.К. – редовно призован, не се явява. За него адв. П.Д. – с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ЗАМЕСТВАЩИЯТ ДИРЕКТОРА, РЕСП. ДИРЕКТОРЪТ НА ТП НА НОИ – ПЛЕВЕН /ако основанието за заместване е отпаднало/  – редовно призован, се представлява от юрк. Р. – с пълномощно от днес.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

ЮРК. Р.: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба и административната преписка по издаване на оспорения административен акт постъпила с писмо вх. рег. № 1792/03.04.2020 г.

АДВ. Д.: Да се приемат писмените доказателства. Представям и моля да приемете като доказателства по делото Удостоверение от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен,  че лицето Х.Х.К.– дъщеря на Х.Т.К. е записана като ученичка в 8-ми клас за учебната 2019/2020 г. и пребивава в РБългария, служебна бележка от ДГ „Щастливо детство“ за детето Л.Х.Д., че е записано за учебната  2019/2020 г.

ЮРК. Р.: Уважаеми господин съдия, считаме, че жалбата е неоснователна. Представили сме нашата административна преписка, която моля да приемете. Не възразяваме да приемете двата документа представени от жалбоподателя. Други доказателства няма да соча.

С оглед становищата на страните, съдът

 

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото административната преписка по издаване на оспорения административен акт с вх. рег. № 1792/03.04.2020 г., както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя удостоверение и служебна бележка в заверени преписи.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Д.: Уважаеми господин председател, моля да отмените решение № 2153-14-25/11.03.2020 г. на П. Д. – заместващ директора на ТП на НОИ – Плевен, с което на основание чл. 117, ал. 3 от КСО е отхвърлил жалба от Х.Т.К. и е потвърдил разпореждане № 141-00-1408-5/23.01.2020 г. на ръководител на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Плевен като правилно и законосъобразно. Моля да изпратите административната преписка на директора на ТП на НОИ - Плевен за ново произнасяне при съобразяване със задължителните указания и приложението на закона. Моля да осъдите ТП НОИ - Плевен да заплати на Х.Т.К. направените разноски по делото в размера 510 лева. Мотивите подробно съм ги изложил в жалбата, която е доста подробна и доста обстоятелствена и друго нямам какво да добавя.

ЮРК. Р.: Уважаеми господин съдия, моля да оставите без уважение жалбата на г-н К. и потвърдите и да решение  № 2153-14-25/11.03.2020 г. на П. Д. на директора на ТП на НОИ – Плевен, с което е потвърдено разпореждане № 141-00-1408-5/23.01.2020 г. на ръководител на осигуряването за безработица при ТП на НОИ – Плевен  като правилно и законосъобразно. Спорния момент в конкретния случай е относно държавата по пребиваване на лицето. Този спорен момент е изяснен от административния орган в административното производство. Налични са съответните удостоверителни документи издадени от компетентната институция на Великобритания и съгласно тях приложимото законодателство и съответно държавата по пребиваване на господин К. е именно Великобритания. Т.е. съответното лице е следвало във Великобритания да прояви претенциите си за отпускане на обезщетение за безработица. Нашите доводи са изложени подробно в решението. Моля да го потвърдите изцяло. По отношение на 10-те лева разноски, които претендира адвоката на жалбоподателя, ако същите представляват внесена държавна такса, осигурените лица са освободени от внасяне на държавна такса и моля да не им я присъждате.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 1036 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: