ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На осемнадесети септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  343 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.05 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ПТЗК „ЕДИНСТВО“ с. Малчика чрез представляващ А.А.А. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично представляващият А.А.А. и адвокат М.М. с пълномощно по делото.  

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от юрисконсулт В.В. с пълномощно по делото.

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ М. – Уважаема госпожо Председател, представяме доказателствата, които бяха допуснати още в предходното съдебно заседание с формулирана задача за вещото лице. Ще Ви моля да ми бъде издадено в срок, с препис за ответника, в случай, че следва да представим уважителна причина поради пропускането на всякакви срокове и непредставянето им реално и в случай, че ни задължите да представим уважителна причина поради пропускането на всякакви срокове и непредставяне своевременно на доказателствата, ще Ви моля да ни бъде издадено съдебно удостоверение за пред „Български пощи“, по-конкретно пощенска станция с. Малчика за документ, който удостоверява подаването на документите.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ А. - Нямам издадена разписка, че съм платил. Това е писмо с приоритет с пощенски марки, тоест то се описва на дневен ред в техните извлечения. Заплатих сума за това нещо. Не помня дали ми е издаван документ. Въпросът е, че когато са марки имам купени предварително. Не плащал услугата, защото то е с приоритет и с марки, описва се на отделен ред в пощенския документ, традиционна бележка. Пуснах документите на 16 или 17 юли.

АДВОКАТ М. – Това са същите доказателства, които са изпратени чрез пощенската станция, но ако съдът ни задължи да представим документ за уважителна причина, ще ни е необходимо съдебно удостоверение.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – На първо място, искам да отбележа, че доказателствата са изискани още в хода на ревизията, която е започнала преди повече от една година и не са представени. Преди повече от два месеца също бяха изискани от съда и също не са представени. А тези, които са представени днес не мисля, че са сочените 203 броя. На следващо място, те не са заверени, отново не са описани. Считам, че жалбоподателят имаше много време това нещо да го свърши и не го свърши. Моля доказателствата да бъдат представени надлежно заверени. В случай, че ги приемете като доказателства, моля да ми бъде предоставен срок за запознаване и за изразяване становище по тях и евентуално за оспорването им по чл. 193 от ГПК.

Съдът намира, че следва да бъде даден възможност на ответника да се запознае с представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства. Също така съдът констатира, че същите са представени в „насипен“ и незаверен вид независимо, че е посочено в молбата, че се представят 203 броя писмени доказателства по опис за ответника. Същите доказателства към настоящия момент не може да се установи дали действително са 203 броя писмени доказателства, поради което следва да бъде дадена възможност на жалбоподателя да номерира страниците представени в днешното съдебно заседание, както и да завери представените писмени доказателства. Същевременно следва да бъде дадена възможност на ответника да се запознае с представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства и изрази становище по приемането им в следващото съдебно заседание.  

Следва да бъде изискана справка от „Български пощи“, пощенска станция с. Малчика за обстоятелството изпращана ли е пощенска пратка от пощата в с. Малчика, адресирана от жалбоподателя до Административен съд гр. Плевен на дата 16-17 юли 2020 г. Същата доставена ли е в Административен съд гр. Плевен и ако разполагат с доказателства, да представят доказателства кое длъжностно лице е получило пратката. Ако не е доставена да представят разписка с удостоверяване причината за непредаването им.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя да номерира страниците представени в днешното съдебно заседание, както и да завери представените писмени доказателства.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на ответника да се запознае с представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства и изрази становище по приемането им в следващото съдебно заседание.

ИЗИСКВА справка от „Български пощи“, пощенска станция с. Малчика за обстоятелството изпращана ли е пощенска пратка от пощата в с. Малчика, адресирана от жалбоподателя до Административен съд гр. Плевен на дата 16-17 юли 2020 г. Същата доставена ли е в Административен съд гр. Плевен и ако разполагат с доказателства, да представят доказателства кое длъжностно лице е получило пратката. Ако не е доставена да представят разписка с удостоверяване причината за непредаването им.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Не възразявам да бъдат допуснати посочените задачи към експертизата.

В 10.25 часа съдът ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя да завери и посочи по опис какъв брой доказателства представя.

ОТЛАГА делото за 18.09.2020 г. от 11.00 часа.

         В 11.00 часа делото продължава в присъствието на:  

         ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ ПТЗК „ЕДИНСТВО“ с. Малчика чрез представляващ А.А.А. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява представляващият А.А.А., представлява се от адвокат М.М. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ „ОБЖАЛВАНЕ И ДАНЪЧНО ОСИГУРИТЕЛНА ПРАКТИКА“ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от юрисконсулт В.В. с пълномощно по делото.

АДВОКАТ М. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Да се даде ход на делото.

Съдът 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ М. – Представям писмените доказателства.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Уважаема госпожо Председател, от представените документи аз преброих 89 броя фактури. Не възразявам да бъдат приети като доказателства по делото. Отново уточнявам, че същите са изисквани, но не са представени в хода на ревизията. Моля да задължите жалбоподателя да ги представи в оригинал по реда на чл. 183 от ГПК. От копията, които са представени виждам, че се съдържат, според мен, това е извлечение от ведомост за работна заплата, които оспорвам по реда на чл. 193 от ГПК относно верността на тяхното съдържание и автентичността на положените подписи от лицата. Уточнявам защо го правя това оспорване, тъй като в хода на ревизията са установени от подадени уведомления пред ТД на НАП два броя лица, а в случая се появяват и допълнителни лица, които са на длъжност трактористи, поради това е и моето оспорване. На следващо място, моля да задължите жалбоподателя да уточни това ли са всички документи, които той иска да представи. Също така във връзка със съдебносчетоводната експертиза, която ще бъде назначена, моля вещото лице да работи само с тези документи, които са по делото.

АДВОКАТ М. – По първото искане, ще се ползваме от представените доказателства. Във връзка с искането за представяне в оригинал на фактурите, ще бъдат представени. По отношение на оспорването, ще Ви моля да се консултирам с жалбоподателя. Да чуя и неговото становище.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Оспорвам всички подписи и на управител и на касиер и на лицата, които са положили подписите си отстрани.

АДВОКАТ М. – За следващия въпрос дали това са всички документи, заявявам, че не са всички документи защото сега в момента г-н А. снима още от оригинални документи за да ги представи.

В 11.12 часа в съдебната зала влиза представляващият ПТЗК „Единство“ с. Малчика А.А..

Съдът намира, че следва да бъде задължен жалбоподателят на основание чл. 183 от ГПК да представи в следващото съдебно заседание оригинала на представените фактури като му указва на основание чл. 183, изр. ІІ от ГПК, че ако същите не бъдат представени в следващото съдебно заседание, представените заверени преписи от фактури ще бъдат изключени като доказателства по делото.  

Следва да бъде открито на основание чл. 193 от ГПК производство по оспорване съдържанието на представените платежни ведомости, като указва на жалбоподателя, че негова е тежестта да докаже истинността на посочените документи, както и обстоятелството, че подписите са положени от лицата посочени в тях, не сама за касиер и управител, а и останалите лица.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените писмени доказателства.

ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя да представи в следващото съдебно заседание, на основание чл. 183 от ГПК, оригиналите на представените по делото фактури като му указва, на основание чл. 183, изр. ІІ от ГПК, че в случай, че същите не бъдат представени в следващото съдебно заседание, представените заверени преписи от фактури ще бъдат изключени като доказателства по делото. 

ОТКРИВА ПРОИЗВОДСТВО по оспорване на съдържанието и истинността на представените копия от платежни ведомости.

УКАЗВА, че на жалбоподателя е тежестта да докаже истинността на посочените документи, както и обстоятелството, че подписите за управител, касиер и останалите лица, които са посочени като получатели на сумите са положени от лицата.

НАЗНАЧАВА съдебносчетоводна експертиза със задача формулирана от процесуалния представител на жалбоподателя при възнаграждение за вещо лице в размер на 250 лева вносими в 7-дневен срок от днес.

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ А. - По принцип проблемният момент относно дейността са точно тези платежни ведомости защото имаше кооперация в несъстоятелност. Тези същите работници работеха в нея, бе назначен синдик, който им прекрати договорите седем или осем месеца след обявяването в несъстоятелност. Съответно увиснаха едни седем-осем месеца междинни. Тя дейността междувременно с договор за съвместна дейност беше прехвърлена в друга фирма, но след седем или осем месеца прекратяване на договора се декларира нов от юли месец, а то вече е да кажем месец февруари, а това означава някаква страхотна глоба от Инспекцията по труда за много късно деклариране на договор. Съответно от там насетне синдикът заведе дело, че рентите по договорите за съвместна обработка дружеството, търговското, не това, това още не беше създадено, дружеството търговското трябвало да ги плати първо в несъстоятелност и от там заведе иск за няколко хиляди лева без лихвите. Той в последствие падна и на Окръжен и на Апелативен съд, но невъзможността да функционира другото дружество предизвика създаването на това и вече работниците си получаваха заплата, осигуровки им се удържаха и около една година и половина или две се мъчим с Директора на Инспекцията по труда как да нормализираме нещата в оптималния вид. Точно в тези дни аз очаквах да стане, но още не е станало, фактически по тези две ведомости в оригинал се дължат без лихвите сто двадесет и няколко хиляди лева, които ще бъдат внесени всеки момент и от там се променя цялата картина на дейността и това непредставяне на документи преди това е обосновано точно от това защото да имаш да вземеш пари, а да не представиш документ няма логика.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Искам да попитам тези документи налични ли са при него, ще бъдат ли представени?

ПРЕДСТАВЛЯВАЩИЯТ А. - Снимайки фактурите, според мен, липсват някъде около 40 фактури от процесния период по справката-декларация за възстановяване. Не знам къде са тези фактури, аз ги дадох на Office 1 да ги снимат и както ми ги дадоха, така ги взех. Има и други доказателства, които ще бъдат представени. Молбата ми е ако може да ми дадете срок до понеделник да представя в по-големия вид и тези доказателства и другите, които липсват, както и придружаващите документи относно сделките, има договори има пътно прехвърлителни разписки.

ЮРИСКОНСУЛТ В. – Както вече посочих нееднократно е предоставяна възможност на жалбоподателя да представя тези доказателства, поради това предоставям на съда дали да бъде предоставен срок на жалбоподателя и моля това да е срок, който да е наистина последен за да знае и по какво да работи вещото лице.

         Съдът намира, че следва да бъде дадена последна възможност на жалбоподателя в понеделник 21.09.2020 г. да представи всички намиращи се у него доказателства касаещи процесния казус, като му указва, че в случай, че те не са представени в съда до понеделник 21.09.2020 г. до края на работния ден, губи възможността да ги представи в следващото съдебно заседание и експертизата ще бъде извършена само по представените по делото доказателства.

         Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя, в срок до понеделник 21.09.2020 г. до края на работния ден,  да представи всички намиращи се у него писмени доказателства по опис, като му указва, че ако не стори това в дадения срок, съдът няма да приеме в следващо съдебно заседание представените от него нови писмени доказателства.

УКАЗВА на вещото лице да изготви експертизата само върху представените по делото писмени доказателства, с които са се запознали страните.  

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 02.10.2020 г. от 10.15 часа, за която дата страните уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.17 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: