ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На петнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  336 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ П.С.Б. лично и като родител и законен представител на детето С.Б.Б. – редовно призован, се явява лично.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б.Б.Б. лично и като родител и законен представител на детето С.Б.Б. – редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ - ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, не се представлява.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно призована, не изпраща представител.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Да се гледа делото.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Да се гледа делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Производството е образувано по жалба на П.С.Б., Б.Б.Б. и С.Б.Б. против  Заповед № ЗСП/Д- ЕН/5710 от 14.02.2020 г. на Директора на Дирекция "Социално подпомагане"  Плевен,  потвърдена с Решение № 15-РД 06-0011/20.03.2020 г. на Директора на РД "Социално подпомагане" Плевен, с което е отказано предоставяне на еднократна помощ по реда на  чл. 17 от ППЗСП на П.С.Б. за покриване на разходи за дневни за проведено лечение на  детето и неговия баща Б.Б.Б. в чужбина.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – Поддържам жалбата. Няма да представяме други доказателства.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Б. – За престоя в хотела аз съм заплатил само единия ден, останалата част е от здравната каса. При престоя ни 2014 г. по чл. 17 ни бяха изплатени дневни разходи и за това искаме дневните разходи извън болницата да бъдат поети, които сме ги получавали преди три години от Фонда за лечение тогава, сега здравната каса извършва такова нещо. Дневните разходи на мен и детето само и единствено за тях претендирам. Дневните разходи на мен и на дъщеря ми извънболнично са по около 30 паунда на човек, което ще рече по 60 паунда. Тези дневни разходи бяха необходими за храна защото 10 дни преди да влезе в болницата бяхме в хотел. Това е за престоя извън болницата. В решението на НОИ не сме съгласно за това, че реално ние сме спазили всички срокове за да представим необходимите документи, които те са ни искали. Проблемът е там, че документите, които те са изискали от здравната каса не са представени, а ние реално за това нямаме никаква вина. Това, което е трябвало да изпрати здравната каса на социалните и за това не ни е заплатена тази сума. Искаме от здравната каса да представят необходимата информация кои разходи са поели те и кои сме платили ние. Това е от 05.11.2019 г. до 20.11.2019 г. сме били в Англия. Престоят ни в болницата беше от 14.11. до 19.11.2019 г. В останалото време сме били на хотел.

Съдът намира, че следва да бъде изискана информация от НЗОК, както и да бъде задължена НЗОК да представи по делото намиращата се в НЗОК документация относно лечението на детето С.Б.Б. в Бирмингам за периода от 05.11.2019 г. до 20.11.2019 г., включително относно болничния й престои от 14 до 19 ноември 2019 г., както и справка за всички направени, респективно платени от НЗОК разходи касаещи престоя на бащата и детето в Бирмингам. Указва на представляващия НЗОК, че в случай, че не представи доказателства или не уведоми съда, че такива не се съхраняват в НЗОК до датата на следващото съдебно заседание ще му бъде наложен глоба за неизпълнение на съдебно разпореждане.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от неучастващо по делото лице НЗОК гр. София да представят по делото намиращата се в НЗОК документация относно лечението на детето С.Б.Б. в Бирмингам за периода от 05.11.2019 г. до 20.11.2019 г., включително относно болничния й престои от 14 до 19 ноември 2019 г., както и справка за всички направени, респективно платени от НЗОК разходи касаещи престоя на бащата и детето в Бирмингам.

УКАЗВА на представляващия НЗОК гр. София, че в случай, че не представи доказателства или не уведоми съда, че такива не се съхраняват в НЗОК до датата на следващото съдебно заседание ще му бъде наложен глоба за неизпълнение на съдебно разпореждане.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 03.07.2020 г. от 09.45 часа, за която дата жалбоподателите уведомени от днес. Ответникът уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.41 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: