ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На тринадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 333 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ -  ПК „ОБЕДИНЕНИЕ“ - ГУЛЯНЦИ, редовно призован, се представлява от адв. О.Б..

         ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА ТД НА НАП-ВЕЛИКО ТЪРНОВО – редовно уведомен от предходно съдебно заседание,  не се явява, представлява се от гл. юрк Р.В..

                 

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Б. – Моля да се даде ход на делото.

         ЮРК.В.– Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

АДВ. Б. – Продължавам да поддържам искането да се представят доказателства, на какво основание са начислени задълженията в размер на 63571.82 лв., които са налични по данъчно-осигурителната сметка и са със основание, конкретният ревизионен акт.

ЮРК.В.– Аз считам, че не е необходимо да бъдат представени такива доказателства, тъй като лихвите съгласно  разпоредбата на ДОПК са самостоятелно публично задължение и като такова, те продължават да съществуват, установени по размер след датата на погасяване на главницата.

АДВ. Б. – Вие твърдите, че тези лихви 63000 лв. са лихви, които са начислени след издаване на ревизионния акт, така ли?

ЮРК.В.– След издаване на ревизионния акт и непогасяване на задължението в определения 14 дневен срок започват да текат законови лихви, съгласно законодателството на Република България. Те се начисляват до момента, в който главницата бъде изплатена. След изплащане на главницата тя престава да съществува като задължение и продължават да съществуват лихвите, които съгласно разпоредбите на ДОПК са самостоятелно публично вземане.

АДВ. Б. – Значи това са лихви след издаване на ревизионния акт?! След издаване на ревизионния акт се начисляват допълнително тези лихви?!

ЮРК.В.– Допълнителни лихви по установените от ревизионния акт задължения. Той е издаден, влязъл е в сила 2009 г. Има 14 дневен срок, в който следва доброволно да бъдат погасени след, което започва да се начислява законната лихва до момента на изплащането.

АДВ. Б. – И тези 93000 лв. са тази законна лихва, след издаване на решението.   

ЮРК.В.– Да. Значи тя остава като самостоятелно публично вземане. Нейният размер не се променя, тъй като няма главница, въз основа на която да се увеличава размера на лихвата.

АДВ. Б. – Нараснала е след ревизионния акт. Ревизионният акт е погасен по давност. А тази лихва е останала извън това.

ЮРК.В.– Значи, няма значение. Има значение кога е погасен и по какъв начин.

АДВ. Б. – А  какъв документ ще представите, носите ли документ, с който да докажете, че това е точно лихва, която е начислена след издаване на ревизионния акт? Те би трябвало да имат готовност. Това е акт, който трябва да съществува.

ЮРК.В.– Би трябвало да се види в данъчно-осигурителната сметка на лицето. Аз продължавам да твърдя, че това няма отношение към издадения акт. Не може да съществува нещо във въздуха.

АДВ. Б. – Аз казвам, че за да се осчетоводи нещо, трябва да има първичен счетоводен документ.

Съдът  намира, че обстоятелствата по делото не са изяснени. С определение от 15.06.2020 г. съдът е задължил ответникът да представи доказателства относно сумата от 63571.82 лв., която е начислена и която има падеж, различен от този в ревизионния акт, за да се установи откъде идват тези лихви и това задължение на ПК „Обединение“ – Гулянци към ТД на НАП. Към днешното съдебно заседание от ответника не са представени писмени доказателства относно това задължение и съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА делото за 08.09.2020 г. от 09.30 часа, за когато страните са уведомени.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.02 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: