ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На първи юни  две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 332 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 13,12 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ -  „ФАРМАР“ ООД, редовно призован, не изпраща представител.

         ОТВЕТНИКЪТ – ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА КЪМ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  - СОФИЯ, редовно призован, се явява гл. юрк Р. с пълномощно по делото.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков. 

                  

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЮРК Р. – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

         Делото е образувано по постъпила искова молба искова молба от „ФАРМАР“ ООД,  ЕИК: 201998461, със седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ****, представлявано от управителя  Р.П.С. против Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването,  с която е предявен иск с правно основание чл.1, ал.1, вр. чл.4 от ЗОДОВ и чл.86 ЗЗД, с цена 750 /седемстотин и петдесет/ лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано   от датата на подаване не исковата молба в съда,  до окончателното ѝ изплащане, за обезщетение на причинени от ответника имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатско възнаграждение, заплатено по а.н.д. № 2976/2018г. по описа на Районен съд- Плевен и по к.а.н.д.№ 424/2019 г. на Административен съд гр. Плевен. Претендират се и деловодни разноски за настоящето производство.

         Съдът докладва заверени копия от  н.а.х.д. № 2976/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен,  решение № 406/17.07.2019 г. постановено по к. адм. д. № 424/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, договор за правна защита и съдействие от 19.12.2019 г., нареждане за превод,  договор за правна защита и съдействие от 20.05.2019 г., вносна бележка за платена държавна такса, договор за правна защита и съдействие от 19.02.2020 г., както и постъпило в цялост н.а.х.д. № 2976/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен.

ЮРК Р.  - Да се приемат доказателствата. Няма да сочим други доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат доказателствата. Няма да сочим други доказателства.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените по делото доказателства, а именно: заверени копия от  н.а.х.д. № 2976/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен,  решение № 406/17.07.2019 г. постановено по к. адм. д. № 424/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен, договор за правна защита и съдействие от 19.12.2019 г., нареждане за превод,  договор за правна защита и съдействие от 20.05.2019 г., вносна бележка за платена държавна такса, договор за правна защита и съдействие от 19.02.2020 г., както и постъпило в цялост н.а.х.д. № 2976/2018 г. по описа на Районен съд – Плевен.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРК Р.  – Уважаеми г-н Съдия, оспорвам предявения иск в размер на 750 лв. Изцяло поддържам депозирания писмения отговор по исковата молба по изложените съображения. Моля да вземете предвид и ТР № 1/11.12.2018 г. на ВКС по дело № 1/2017 г., във връзка с факта, че съдът може да определи обезщетение за имуществени вреди, представляващи адвокатско възнаграждение в по-нисък размер, от платения в наказателния процес поради факта, че законът не предвижда задължително адвокатска защита по такива дела, с оглед на което това се явява личен избор на дружеството да ангажира адвокат. Моля съдът да присъди само и единствено такъв размер на обезщетението, който да отговаря на критериите на чл.  36, ал. 1  от Закона за адвокатурата. Представеното писмено доказателство – договор за правна защита с приложено към него банково  извлечение, банков превод никъде в банковия превод, не е показано по кое дело е заплатен хонорарът на адвоката и същият не може да бъде разпознат като плащане по въпросното дело. Правя възражение за претендираните  разноските от ищеца по настоящото производство и моля да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение за явяването ми в днешното съдебно заседание.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми г-н Съдия, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно ТР № 1 от 15.03.2017 г. на ВАС, считам че исковата молба е основателна и предлагам на съда да я уважи.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13.20 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: