ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На първи юни  две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 331 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 13,00 часа се явиха:

         ИЩЕЦЪТ -  „ФАРМАР“ ООД, редовно призован, не изпраща представител.

         ОТВЕТНИКЪТ – ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА  КЪМ  МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  - СОФИЯ, редовно призован, се представлява от гл. юрк  А.Д.Р.с пълномощно по делото.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.  

                 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЮРК Р. – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

         Делото е образувано по постъпила искова молба от „ФАРМАР“ ООД,  ЕИК: 201998461, със седалище и адрес на управление: гр. Плевен, ****, представлявано от управителя  Р.П.С.    против Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването,  с която е предявен иск с правно основание чл.1, ал.1, вр. чл.4 от ЗОДОВ и чл. 86 ЗЗД, с цена 750 /седемстотин и петдесет/ лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано   от датата на подаване не исковата молба в съда,  до окончателното ѝ изплащане, за обезщетение на причинени от ответника имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатско възнаграждение, заплатено по а.н.д. № 2977/2018 г. по описа на Районен съд - Плевен и по к.а.н.д.№ 259/2019г. на Административен съд гр. Плевен. Претендират се и деловодни разноски за настоящото производство.

Съдът докладва постъпилите заверени преписи от н.а.х.д. 2977/2018 г. по описа на Районен съд - Плевен, к.а.н.д.№ 259/2019г. на Административен съд гр. Плевен, заверени копия от договори за правна защита и съдействие, заверено копие на нареждане за превод, договор за правна защита и съдействие от 15.05.2019 г., адвокатско пълномощно от 19.01.2019 г.,  платежно нареждане, както и а.н.д. № 2977/2018 г. по описа на Районен съд - Плевен  приложено в цялост.

ЮРК Р.  - Да се приемат доказателствата. Няма да сочим други доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат доказателствата. Няма да сочим други доказателства.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: заверени преписи от н.а.х.д. 2977/2018 г. по описа на Районен съд - Плевен, к.а.н.д.№ 259/2019г. на Административен съд гр. Плевен, заверени копия от договори за правна защита и съдействие, заверено копие на нареждане за превод, договор за правна защита и съдействие от 15.05.2019 г., адвокатско пълномощно от 19.01.2019 г.,  платежно нареждане, както и а.н.д. № 2977/2018 г. по описа на Районен съд - Плевен  приложено в цялост.

         Съдът счете делото за  изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРК Р. – Уважаеми г-н Съдия, оспорвам изцяло предявения иск. Изцяло поддържам депозирания отговор по исковата молба по изложените в него съображения. На първо място искам да отбележа, че единият договор за прана помощ и съдействие, който е приложен по делото е съставен 1 месец след като е влязло в сила касационното решение, а другият вторият договор, по него няма положен подпис на клиент и други реквизити, като считам същите за негодни доказателства. Моля да вземете предвид ТР № 1 от 11.12.2018 г. на ВКС, по д. № 1/2017 г. във връзка с факта, че съдът може да определи обезщетение за имуществени вреди, представляващи адвокатско възнаграждение, в по-нисък размер от платения в наказателния процес. Още повече, че законът не предвижда задължително участие на адвокат в този вид дела. С оглед на което, това се явява личен избор на дружеството, в случая „Фармар“ ООД да ангажира адвокатска защита. Моля съдът да постанови такъв размер на обезщетение, което да отговаря на  критериите на чл. 36, ал. 2 от Закона за адвокатурата, т.е. да е обосновано и справедливо. Правя възражение за претендирани разноски от ищеца по настоящото производство и моля да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаеми г-н Съдия, с оглед събраните по делото доказателства съгласно ТР № 1 от 15.03.2017 г. на ВАС, считам че исковата молба е основателна и предлагам на съда да я уважи.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13.11 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: