ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и пети юни   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 330  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 16.15 часа се явиха:        

ИЩЕЦЪТ – „ФАРМАР“ООД, ГР. ПЛЕВЕН, редовно призован, не изпраща представител.

ЗА ОТВЕТНИКА – ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - СОФИЯ, редовно призован, не изпраща представител.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно призована, се представлява от прокурор Нанка Рачева.  

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

Докладва постъпила искова молба от „Фармар“ ООД, срещу Изпълнителна агенция по лекарствата към министъра на здравеопазването, с искане за присъждане на обезщетение  в размер на 1050 лв., съставляващи пряка и непосредствена последица от отменен незаконосъобразен акт наказателно постановление № РД-И-082/27.07.2018 г. на изп. директора на ИАЛ, както следва : 450 лв. стойността на заплатеното от дружеството адвокатско възнаграждение по а.н.д. № 2978/2018 г. на РС – Плевен и 300 лв. заплатено възнаграждение по а.н.д. 1481/2019 г. на РС – Плевен, както и 300 лв. за процесуална защита по к.а.н.д. № 393/2019 г. на Административен съд – Плевен, ведно с лихва за забава върху исковата сума, считано от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане, както и разноски в настоящото производство.  Към исковата молба по опис са представени документи.

Съдът  докладва н.а.х.д. № 1481/2019 г. по описа на РС – Плевен, към което е приложено н.а.х.д. № 2978/2018 г. по описа на РС – Плевен, както и к.адм.д. № 1206/2019 г.  за прилагане към настоящото дело и отговор на исковата молба с вх. № 2287 от 21.05.2020 г., в което посочват, че исковата молба е недопустима, тъй като към датата на постановяване на решението на Административен съд – Плевен – 07.01.2020 г.,  вече е била в сила изменение  на Закона за изпълнение на наказанията и на проведеното на  16.12.2019 г. заседание е следвало  ищецът да направи искане за присъждане на разноски, тъй като от декември 2019 г. със законовото изменение се предвижда възможност за присъждане на разноски по административно-наказателните дела. Намира, че е недоказана исковата претенция. Моли за отхвърлянето й както основната претенция за обезщетение, така и акцесорната за лихва. Моли за присъждане на разноски по делото, а именно: за юрисконсултско възнаграждение.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Да се приемат приложените към исковата молба доказателства. Да се приложи а.н.д. № 1481 и док по делото. Нямам доказателствени  искания.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: приложените към исковата молба документи.

ПРИЛАГА а.н.д. № 1481/2019 г. по описа на РС – Плевен и отговор по исковата молба на ответника.

С оглед заявеното от страните, че нямат доказателствени искания, счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаема г-жо Съдия, считам че предявеният иск е неоснователен и недоказан. За да е осъществен фактическият състав на отговорността по чл. 1 от ЗОДОВ, освен законосъобразен административен акт, следва да са налице настъпили претендираните имуществени вреди. Считам, че не е доказано настъпването на претендираните имуществени вреди. В производствата по административно-наказателните дела и касационните такива, са представени пълномощни без договори за правна помощ и съдействие, в които да е отбелязано заплащане на адвокатски хонорар. Съгласно ТР № 6 от 06.11.2013 г.  по т.д. № 6/2012 г. на ВКС, извършването на разноски за адвокатски хонорар се доказва, когато заплащането  в брой е отразено в договора за правна помощ и самият договор е приложен по делото. В  конкретния случай, договорът за правна защита и съдействие удостоверяващи изплащането на адвокатските възнаграждения са представени едва в настоящото производство, поради което считам, че не е доказано тяхното изплащане по съответния ред. Моля да постановите решение, с което да отхвърлите иска.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 16.26 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: