ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       СЕДМИ състав

 

На шести януари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия НИКОЛАЕВ

Административно дело № 1330 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09,30 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ -  Д.С.Г., редовно призован, не се явява, представлява се от адв. Ж.Н. с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ – ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН,  редовно призован, не изпраща представител.

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН, редовно призована се представлява от прокурор Йорданка Антонова.

        

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВ. Н. – Да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

         Делото е образувано по искова молба на Д.С.Г.,  ЕГН **********, с постоянен адрес:***,   чрез адв. Ж.Н. *** против Областна Дирекция на МВР - Плевен, с която е предявен иск с правно основание чл.1, ал.1, вр. чл. 4 от ЗОДОВ и чл.86 ЗЗД, с цена 200 /двеста/ лв., ведно със законната лихва върху тази сума, считано   от 29.03.2019 г. до окончателното ѝ изплащане, за обезщетение на причинени от ответника имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатско възнаграждение, заплатено по АНД № 12/2019г. по описа на Районен съд- Левски. Претендират се деловодни разноски.

Съдът докладва постъпило н.о.х.д. №  12/2019 г. по описа на Районен съд – Левски.

АДВ. Н. – Да се приемат доказателствата.

ПРОКУРОР АНТОНОВА -  Да се приемат доказателствата. Да се приобщи и н.о.х.д. №  12/2019 г. по описа на Районен съд – Левски.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: искова молба с вх. № 6034/29.11.2019 г. от Д.С.Г., писмо с вх. № 6160/06.12.2019 г. от Районен съд Левски с приложено а.н.д. № 12/2019 г. по описа на съда.

ПРИЛАГА а.н.д. № 12/2019 г. по описа на Районен съд – Левски към адм. дело № 1330/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

АДВ. Н. – Нямам да соча нови доказателства. Нямам други искания. Да се приключи съдебното дирене. Да се даде ход по същество.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Да се приключи съдебното дирене. Да се даде ход по същество.

Съдът намира, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Н. Уважаеми г-н Съдия, моля да уважите иска като основателен. Съобразно т.п. № 2/19.05.2015 г. на Общото събрание на колегията на ВАС и Първа и Втора колегия на съдиите от ВАС, искът по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ за изплатени адвокатски възнаграждения в производство по отмяна на наказателно постановление, подлежат за искане за установяване на вреди  пред административните съдилища и те представляват пряка и непосредствена последица по смисъла на чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ. Искът е основателен с оглед приложените, събрани и приети доказателства. Предвид изложеното, моля искът да бъде уважен така както е предявен и да осъдите ответника да заплати на основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ, обезщетение за претърпени имуществени вреди в размер на 200 лв. за направени адвокатски разноски, законната лихва върху посочената сума от 29.03.2019 г. до окончателното изплащане и присъдите направените разноски за настоящата инстанция, за което съм представил списък към молбата. Представям го и днес.

ПРОКУРОР АНТОНОВА – Уважаеми г-н Председател, считам, че така предявеният иск с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ е доказан по основание и размер. Моля да съшият да бъде уважен. Следва да се има предвид Т.Р. № 1/15.03.2017 г. по т.д. № 2/2016 г. по описа на ВАС, където е посочено, че обезщетение може да се търси за вреди причинени от заплащането на адвокатско възнаграждение с искова молба с правно основание чл. 1 от ЗОДОВ. С оглед събраните доказателства по делото и посочените в тези обхвати решения на ВАС, моля да уважите исковата претенция изцяло.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.36 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: