ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На дванадесети юни две хиляди и двадесета година        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   323 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10,30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ К.А.А., редовно призован, явява се лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ВЪТРЕШНИ БЕЛОДРОБНИ И СЪРДЕЧНО СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, НАЦИОНАЛНА ЕКСПЕРТНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ – гр. СОФИЯ, редовно призован, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА БЪЛГАРСКИ ПОЩИ ЕАД – РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ „СЕВЕРЕН ЦЕНТРАЛЕН РЕГИОН – гр. ПЛЕВЕН, редовно призована, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕЛК ТРЕТИ СЪСТАВ ПРИ УМБАЛ „Д-Р Г. СТРАНСКИ“ ЕАД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призована, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – гр. СОФИЯ, редовно призована, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕРИТОРИАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – гр. ПЛЕВЕН, редовно призована, представител не се явява.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпила жалба от страна на К.А.А. против ЕР № 0458/27.02.2020 г. на Специализиран състав по вътрешни белодробни и ССЗ на НЕЛК – София, с което е потвърдено ЕР № 4029/05.12.2019г. на ТЕЛК III-ти състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен.

С определение № 649/30.04.2020 г. съдът е конституирал страните по настоящото дело и е разпределил доказателствената тежест между тях.

Съдът докладва служебно изготвена справка в НБД „Население“ относно жалбоподателя.

Докладва постъпила молба от страна на ответника, с която се представя медицинското експертно досие на жалбоподателя А. в оригинал, изразява се становище по същество, като се посочва, че жалбата е неоснователна.

Съдът констатира, че преписката по делото по обжалваното ЕР не е  представена в пълен обемq съобразно дадените от съда указания в цитираното определение, като не е представена в пълен обем преписката по обжалване на решение № 4029/05.12.2019г. на ТЕЛК III-ти състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А. – Поддържам жалбата. Намирам, че има разминаване в твърдението посочено от лекар-специалист в амбулаторните листи и в тази връзка представям амбулаторен лист от лекар-специалист. Към този момент нямам други доказателствени искания и не мога да представя други доказателства.

Съдът намира, че за нуждите на настоящото производство следва служебно да допусне съдебно-медицинска експертиза, която експертиза след запознаване и съобразяване с представените по делото писмени доказателства, включително и медицинското експертно досие на жалбоподателя да даде отговор на следните въпроси:

1.    От какво дерматологично заболяване  страда жалбоподателя К.А.А. и съответно в каква фаза на заболяването се намира към момента на издаване на решението на ТЕЛК – 05.12.2019г.?

2.    Въз основа на установеното заболяване, какъв %ТНР се определя съобразно Приложение № 1 от Наредбата за медицинската експертиза и съответно какъв е общия размер на %ТНР към м. декември 2019 г. и по възможност и по настоящем?

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА служебно изготвената справка от НБД „Население“ относно жалбоподателя К.А.А., представеното в оригинал медицинското експертно досие и представеното заверено копие на амбулаторен лист № 000314/26.05.2020 г.

ДОПУСКА съдебно-медицинска експертиза, която след запознаване и съобразяване с представените по делото доказателства, включително и МЕД на жалбоподателя да даде отговор на следните въпроси:

1.    От какво дерматологично заболяване  страда жалбоподателя К.А.А. и съответно в каква фаза на заболяването се намира към момента на издаване на решението на ТЕЛК – 05.12.2019г.?

2.    Въз основа на установеното заболяване, какъв %ТНР се определя съобразно Приложение № 1 от Наредбата за медицинската експертиза и съответно какъв е общия размер на %ТНР към м. декември 2019 г. и по възможност и по настоящем?

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 200 лева, вносим от жалбоподателя в 7-дневен срок от днес по сметка на Административен съд - Плевен.

ДА СЕ ИЗПРАТЯТ, след внасяне на депозита, съответни писма до УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, МБАЛ „Авис медика“ ООД -гр. Плевен и МБАЛ „Св. Панталеймон“ – гр. Плевен за посочване на вещо лице специалност дерматолог, което да изготви допусната съдебно-медицинска експертиза.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателя в 7-дневен срок от днес и на ответника – в 7-дневен срок от съобщението, да поставят допълнителни въпроси към експертизата.

ЗАДЪЛЖАВА ответника в срок до датата на следващото съдебно заседание да представи в пълен обем преписката по обжалваното ЕР № 4029/05.12.2019г. на ТЕЛК III-ти състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен, като му УКАЗВА, че при неизпълнение ще му бъде наложна глоба.

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 13.07.2020г. от 11,00 часа, за която дата и час страните са уведомени.

ДА СЕ ИЗПРАТИ по имейл на ответника копие от протокола от днешното съдебно заседание.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,45 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: