ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На седемнадесети юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  321 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.Б.Г. – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се явява лично и с адвокат Л.Г. с пълномощно от преди.   

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА НАЧАЛНИК СЕКТОР КЪМ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН, СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ – редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не се явява, не се представлява.

СВИДЕТЕЛЯТ С.Г. – допусната до разпит при режим на довеждане, явява се.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ Г. - Няма пречка да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Съдът пристъпва към снемане на самоличност на свидетелката.

Снема самоличност на свидетелката.

С. З. Г. - на 40 години, осъждана, реабилитирана, съпруга на жалбоподателя.

Съдът разяснява на свидетелката правото й да откаже да свидетелства пред съда.

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Да, ще свидетелствам.

Съдът разяснява на свидетеля наказателната отговорност, която носи по чл. 290 от НК до пет години лишаване от свобода за този, който не казва или затаява истината пред съда.

Свидетеля обеща да говори истината.

АДВОКАТ Г. – Кажете имате ли спомен да сте присъствали на проверката, която е направена на вашия съпруг на 17.02.2020 г., какви са Ви спомените, какво сте видели, на какво сте присъствала?  

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Присъствах на част от това, което се случи на 17 февруари. Това е била втората проверка за вечерта. Това, което аз лично видях са как извеждат моя мъж, абсолютно адекватен. Това се случи на ул. „Г. С. Раковски“, пред блока на моя колежка, която ме уведоми, че е там, забелязала е как се случват нещата. Той трябваш да ме вземе от работя в десет часа. Забави се много. Аз работя във „Вип маркет“, което е зад ъгъла, съвсем наблизо. След като доста време го чаках, реших, че мога да отида до там понеже знам къде живее момичето. Името на улицата научих след това, тъй като съм отскоро в гр. Плевен и незнам имената на улиците. Буквално на десетина метра от него като стигнах се спряхме с нея и се загледахме какво се случва. Това, което исках да кажа е за неговото състояние, той беше абсолютно адекватен, нямаше такива изразени симптоми като зачервени очи и фъфлене защото той ме повика, след като ме видя. Думите му бяха, че са му разказали играта и всичко е свършило. Той си изкарва прехраната с пътуване до гр. Червен бряг. Беше много притеснен като чели в шок. Това е, което успях да видя за тези десетина минутки. Доколкото разбрах на първата проверка той не е отказал да му извършат тест. Взет му за алкохол и след това не знам защо не се е състоял теста за наркотици. След това при втората проверка, при която го спират буквално след пет минути, пак е взета проба за алкохол и е отказал проба за наркотици защото вече мисля, че не е редно. Доколкото разбрах се е ядосал. Мисля, че не е редно защото се подиграват по този начин. Реагирал е раздразнено защото го спират първо за един фар и след това започват да се заяждат с него. От както съм с него мога само да заявя, че е абсолютно адекватен, отговорен шофьор. Много пъти е предотвратявал пътно транспортни произшествия, да не казвам и колко пъти е спасявам човешки животи. Даже съвсем наскоро пак се беше случило по пътя за работа е спасил човек, който кара линейка и е бил катастрофирал в дърво, тоест категорично мога да заявя, че е отговорен човек.  

АДВОКАТ Г. – Вие, след като отидохте там, направи ли ви впечатление да има нарушение на говора и на равновесието?

СВИДЕТЕЛКАТА Г. – Не, нямаше нарушение на говора, на сто процента и на равновесието нямаше. Аз съм го виждал когато е пил и съвсем нямаше нищо такова. Той по принцип не се качва да кара пиян или дрогиран. От както сме в гр. Плевен ние не вземаме нищо, това го заявявам съвсем отговорно. Преди това в София се е случвало да пушим трева, говорим за минали години. Ние сме в гр. Плевен от две години и нещата са съвсем различни. От това, което се е случвало в София той се притесняваше защото в последствие разбрахме, че тестът за наркотици дава резултат и дни наред и месеци наред. Той ми е казвал, че като види полицай се притеснява заради това. В гр. Плевен сме от края на 2018 г. и доколкото знам само пие от време на време алкохол, но не се качва след употреба му на автомобил.

АДВОКАТ Г. – Нямам други въпроси към свидетелката. Наказателното постановление се обжалва госпожо Председател, но не можа да се разгледа, тъй като последва отвод, тъй като се падна на 14-ти състав, пък аз съм тук. Призовката е от 28.07.2020 г. Не мога да ангажирам други доказателства, събрани са всички възможни такива.  

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

 ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВОКАТ Г. – Уважаема госпожо Председател, моля да уважите подадената жалба срещу издадената принудителна административна мярка. С оглед събраните доказателства се установи по безспорен начин, че изначално не са били налице никакви основания за извършена проверка за употреба на упойващи вещества. Свидетелските показания са пред Вас. Аз не мога да се съглася с това, което е отбелязано в протокола съпровождащ тази проверка за симптоми, за признаци, които следва да са били налични към онзи момент за да се приеме, че са изпълнени условията и разпоредбите на въпросната наредба отговаряща за вземане на тези проби. Чухте какво каза свидетелката, няма никакви такива данни за нарушено равновесие, за говор, за разширени зеници. Ясно е на всички защо е отбелязано в този протокол. Самият факт, че имаме свидетелски показания в тази насока очевидно е, че прави не по безспорен начин установяването условията за извършването на тази проверка, в резултат на което издадената принудителната административна се явява в нарушение на закона, поради което, ще Ви моля да уважите жалбата.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.41 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: