ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На девети септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 320 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ Т.Г.Д.-М. – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се явява лично и се представлява от адвокат С.И. с пълномощно по делото.  

ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от ст. юрисконсулт Р. Ц. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ И. - Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. - Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва 

С протоколно определение от предходно съдебно заседание е изискана информация от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен и от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен да представят по делото копия на изготвени от Т.Д.-М., в качеството й на Директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен,  Протоколи за спирания и прекратявания активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г.  

С писмо вх. № 3537/10.07.2020 г. от Директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен е посочено, че такива протоколи не са изготвени и не съществуват, включително и в системата „Архимед“.

С писмо 3540/10.07.2020 г. от Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен също е посочено, че такива протоколи не са изготвени, като са представени два броя доклади от 17.10.2019 г. и от 20.01.2020 г.

АДВОКАТ И. – Уважаема госпожо административен съдия, да се приемат така представените становища ведно с представените към тях доклади. Считаме, че представените доклади, на първо място, не изпълняват определението на съда, тъй като те са част от докладите, които е изготвила моята доверителка във връзка с изпълнение на служебните си задължения. Още по-малко от тях може да се съди, че протоколите, които сме изискали не съществуват. Ние поддържаме нашето доказателствено искане. Продължаваме да твърдим, че тези протоколи съществуват и са налични. Снабдили сме се с косвени доказателства във връзка с това, а именно имейл изпратен от доверителката ми в качеството и на Директор, с който е задължена от Регионалната дирекция да представи същите протоколи чрез тази деловодна система в срок до 31.01.2020 г., тоест ние знаем и датата, на която те са качени и датата, на която при една справка в деловодната система могат да се открият много лесно. Тоест никой няма да бъде затруднен да търси и рови с дати, с дни, с периоди. Освен това представяме и молим да приемете заповед ведно с Вътрешните правила за администриране на дейностите по отпускане, начисляване, изплащане и/или възстановяване на социални плащания, видно от която и по-конкретно чл. 8, процесните протоколи не са посочени като приложения към представените доклади, каквато индиция се стреми да създаде и едно погрешно убеждение да създаде в съда ответникът за да не представи така изисканите протоколи. Представям и моля да приемете заповед с правилата. Искаме да бъдат изискани тези протоколи, като вече сочим и конкретна дата, към която са изпратени в системата и могат да бъдат открити. Поддържаме искането да се представят тези протоколи за периода, който сме уточнили в предходното съдебно заседание, а датата към която следва да се направи справка ние считаме, че трябва да бъде от края на месец януари, от 30 януари до 31 януари.

ОСПОРВАЩАТА Д.-М. – Освен със системата за управление на документооборота „Архимед“, дирекциите работят и със служебен имейл. Не е извършена проверка в изпратената поща по имейл от Регионалната дирекция. Освен това проверяваният период е юли-декември, но те са изискани на 30 януари, така, че няма логика да се търсят от юли до декември месец, а трябва да се търсят 30-31 януари.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Запозната съм с правилата. В чл. 8 от Правилата и по принцип във Вътрешните правила на Агенция „Социално подпомагане“ е посочено какво е задължението на Директора на Дирекцията за социално подпомагане и за отчитане на работата за шестмесечие и тримесечие. В случая представените като доказателства по делото с нашето становище и със становището на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ протоколи и доклад са доста красноречиви и показват всъщност, че въпросните протоколи, които ищцовата страна иска да се представят, сами по себе си не носят никакъв номер, нито изходящ, нито входящ. Те се създават и госпожо Директорката, ако е създавала такива, много добре трябва да знае как изглеждат, как се създават и че те реално действително са приложение към доклада за отчитане на дейността ю и по-специфичното в самите протоколи е, че те са в табличен вид и вътре е посочено за какъв период от време, кой служител, на каква длъжност е бил в отпуск или съответно в болничен и неговият достъп е бил спрян, прекратен и съответно кога е бил възобновен. Единият от докладите, които са представени е с дата, ако не се лъжа, 30 януари или поне трябва да съдържа януарска дата. Смятам, че този, който е написан по повод имейла е приложен. На следващо място искам да отбележа, че сами по себе си тези протоколи, за които ищцовата страна толкова настоява и толкова държи вече второ съдебно заседание да изясняваме, като цяло не са толкова относими към същността на спора за това дали ищцата е изпълнявала или не служебните си задължения, заради които е получила и въпросната годишна оценка. Категорично възразявам срещу това доказателствено искане.

ОСПОРВАЩАТА Д.-М. –  Уважаема госпожо съдия, бих искала да уточня, че към момента на освобождаването ми 05.03.2020 г., въпросните протоколи не са изисквани като приложения, а са изискани с имейл, видно от представения имейл, са изискани за периода на второто полугодие на 2019 г. Протоколите отбелязани в точка 3 са същите протоколи, които търсим.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Те не са приложение към доклада.

ОСПОРВАЩАТА Д.-М. –  Съгласно чл. 8 Директорът или упълномощено от него длъжностно лице извършва проверка относно активността на потребителите в интегрираната информационна система. Предвид това, че Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен е голяма дирекция съм издала заповед, с която е разпоредено с нарочна заповед на Началник отделите да извършват ежемесечните проверки. За извършения от тях контрол Началник отделите са ме уведомявали ежемесечно писмено. Точно тези неща са изпратени във връзка с искането по имейл, тези протоколи. Искането е към Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен и следва да се търси не само по системата „Архимед“, а и по служебната електронна поща на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.  

АДВОКАТ И. – Искам да уточня това, което моята доверителка обясни, но не знам дали стана съвсем ясно за съда, че съгласно чл. 8 от представените в днешното съдебно заседание Правила, изготвени по този доклад за дейността, тя няма задължение да представя като приложения процесните протоколи. От таза дата нататък започват да ги изискват вече и като приложения, след като тя вече е освободена. Колко са важни тези протоколи ще установим по същество, но нека да не забравяме, че в заповедта за освобождава, която е издадена всъщност поради изготвена най-ниска оценка, именно в тази най-ниска оценка се цитира неизпълнение на задължение на доверителката ми, в частност неизготвяне на процесните протоколи. Не непредставяне, не невходиране, не неозначаване с номер и т.н. Как се входират в системата, имат ли номер, нямат ли номер, това смятам, че е абсолютно ирелевантно.  Тези протоколи съществуват, а какъв е редът в Дирекцията вече това е друг въпрос. Ние твърдим, че протоколи съществуват с оглед изпълнение на задълженията на доверителката ми.  

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Да се приемат представените писмени доказателства от наша страна, както и днес представените от ищцовата страна. По повод становището и за протоколите и по принцип за доказателствата, да, действително оценката е комплексна и включва не само изготвянето или неизготвянето на въпросните протоколи, които търсим, но и доста други пунктова, които подробно са описани във формуляра за оценка. Становището ми по повод това отново да бъдат изискани от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен въпросните протоколи е, че колегите, както и ние, направихме всичко възможно, търсихме ги, каквото имаме сме представили на съда и като заверени копия и като становище.

АДВОКАТ И. – Искам да направя едно искане и уточнение, че доверителката ми, когато е била освободена е оставила процесните протоколи на бюрото си, те са съществували и физически на хартия. Моля на основание чл. 161 от ГПК да укажете на ответника, че непредставянето на процесните протоколи, съдът може да приеме за установени доказателства по делото.

ОСПОРВАЩАТА Д.-М. –  Изпращането по ел. поща или по системата за документооборота „Архимед“ е функция на техническите сътрудници, които всъщност те са изпращали протоколите.

По доказателствата, с оглед становището на страните, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА становище вх. № 3537/10.07.2020 г. от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.

ПРИЕМА писмо вх. № 3540/10.07.2020 г. от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен ведно с приложените към него: доклад изх. № 30-99180/17.10.2019 г. и доклад № 30-6932/20.01.2020 г.  

ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание от жалбоподателя Заповед № РД-01-1285 от 08.07.2019 г. ведно с Правила за администриране на дейностите по отпускане, начисляване, изплащане и/или възстановяване на социални плащания, предоставяне на социални услуги и предприемане на мерки и дейности по закрила на детето, както и извадка от официалната електронна поща на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен от 30.01.2020 г.

Съдът намира, че с оглед установяване на всички факти и обстоятелства по делото, както и предвид отразеното в края на т. 3 от доклад № 30-6932/20.01.2020 г., че са изготвени протоколи след извършен преглед на състоянието на делата за периода от 2014 г. до 2019 г., както и предвид представеното в днешното съдебно заседание и прието като такова доказателство от официалната електронна поща на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, следва от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен да бъде изискана информация, след като бъде извършена проверка от тяхна страна в деловодната система „Архимед“, както и в официалната електронна поща на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен за датите от 30.01.2020 г. до 31.01.2020 г. изпращани ли са протоколи за спиране и прекратяване активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г., изготвени от Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен към онзи момент Т.Г.Д.-М..

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, в 10-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото информация, след като бъде извършена проверка от тяхна страна в деловодната система „Архимед“, както и в официалната електронна поща на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен за датите от 30.01.2020 г. до 31.01.2020 г. изпращани ли са протоколи за спиране и прекратяване активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г., изготвени от Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен към онзи момент Т.Г.Д.-М..

АДВОКАТ И. – Нямаме други доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Нямаме други доказателствени искания.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 14.10.2020 г. от 09.30 часа, за когато страните уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.23 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: