ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На първи юли две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 320 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 09.30 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ Т.Г.Д.-М. – редовно призован, се явява лично и се представлява от адвокат С.И. с пълномощно по делото.  

ОТВЕТНИКЪТ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА АГЕНЦИЯТА ЗА СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ – редовно призован, не се явява, представлява се от ст. юрисконсулт Р. Ц. с пълномощно от днес.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВОКАТ И. - Моля да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. - Да се даде ход на делото.

С оглед редовното призоваване на страните съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА 

Производството по делото е образувано по жалба от Т.Г.Д.-М., чрез адвокат С.И. ***, против Заповед № ЧР-2-13/26.02.2020 г. на Изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, с която на оспорващата на основание чл.107, ал.2 от ЗДСл е прекратено служебното правоотношение на длъжност „Директор” на Дирекция „Социално подпомагане“-Плевен, считано от 05.03.2020 г., поради получена възможно най-ниска годишна оценка на изпълнението на длъжността – „Неприемливо изпълнение“.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание. Разпределена е доказателствената тежест.

На ответника е дадена възможност да представи писмен отговор по жалбата, както и да изрази становище по направеното доказателствено искане за допускане и разпит на свидетел.

По делото е представена административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед.  

По делото е депозиран и отговор от ответника с изразено становище по жалбата, както и с изразено становище по доказателственото искане, като се счита, че същото е неоснователно и се моли да не бъде уважавано.

АДВОКАТ И. – Уважаема госпожо Председател, поддържам така подадената жалба. Оспорваме изложеното в становището от страна на ответника. По направените от наша страна доказателствени искания с жалбата, действително представена е такава преписка, с която сме се запознали. Запознали сме се и с приложените към същата доказателства. В тази връзка поддържам искането си по т. 5 от направените доказателствени искания за представяне на доказателства, които не са представени с преписката, а именно Протоколи за спирания и прекратявания активността на потребителите за периода юли - декември 2019 г. Тези доказателства се намират при ответника. Направеното искане е във връзка с изложеното в мотивите на оценката на административния орган за неизпълнение на задълженията на доверителката ми и по-конкретно, че същата не е съставила такива протоколи при изпълнение на задълженията си. Във връзка с направеното от нас доказателствено искане за събиране на гласни доказателства посредством разпит на свидетел не поддържаме същото, тъй като свидетелят се притеснява да дойде в съда. Отказваме се от това доказателства по обясними причини. Освен това ще сочим и други доказателства ако ни дадете възможност.

ОСПОРВАЩИЯТ Д. - Уважаема госпожо съдия, бих искала да кажа, че въпросните протоколи се предоставят в РД „Социално подпомагане“ по повод искана служебна справка за тези протоколи за предходните шест месеца на миналата година във връзка с предоставена тяхна справка. Те са предоставени и това може да се види, тъй като те са сканирани в деловодната система „Архимед“, с която работи системата. Тези протоколи съм ги предоставила по повод искане на регионалната дирекция във връзка с изготвяне на доклад. Тези протоколи са изискани от всички дирекции на територията на Област Плевен. Аз съм ги предоставила, което се вижда, тъй като са изпратени чрез деловодната система „Архимед“. Нямам предвид докладите, има отделни протоколи.

АДВОКАТ И. – Моля да имате предвид, че така изисканите протоколи са във връзка с мотивите изложени в т. 5 от оценката, а именно госпожа Д. не изпълнява вменените й задължения по чл. 8 от Раздел ІІІ към Глава втора от Правилата за администриране на дейностите по отпускане, начисляване, изплащане и/или възстановяване на социални плащания, като не съставя протоколи, които да удостоверяват извършения от нейна страна контрол. С други думи ние твърдим, че госпожа Д. е съставила тези протоколи и те се намират в тази система, което ще докаже нашите твърдения и релевантно в случая не е тя дали ги е представила на органа, как и кога, а дали са съставени защото тук има такова твърдение, че не са съставени. Тъй като те се намират в тази официална система, с която работи административният орган. Същият в изпълнение на задълженията си по оценка на служителя, тъй като те са на негово разположение е можело да се запознае и да провери намират ли се тези протоколи в тази система, респективно съставени ли са такива протоколи.

ОСПОРВАЩИЯТ Д. - Това, което твърди регионална дирекция, че тези протоколи не са представени не отговаря на истината. Представени са на служител Р.Б., която имаше за задача да обобщи.  

АДВОКАТ И. – Не твърдим, че не са представени. Твърдим, че са създадени, респективно представени на тази служителка. Моля да се приемат доказателствата по делото. Считам, че същите са относими и допустими. Във връзка с мотивите от оценката на служителката изложени в т. 1, а именно, че доверителката ми не е изготвила анализ и не е представила план с посочени конкретни срокове във връзка с констатации на инспектората дадени с протокол вх. № 30-40547/25.04.2019 г., представям и моля да приемете същия този план, както и във връзка с твърденията ми за временната неработоспособност на служителката, представям и моля да приемете експертно заключение от 04.12.2017 г. Нямам други доказателствени искания.  

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Изцяло се придържам към писмения отговор постъпил от страна на Изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане“ и оспорваме всички твърдения в така подадената жалба. По повод доказателствените искания, първо искам да изразя становище по повод така представеното експертно решение на ТЕЛК. Становището е такова, че служителката – бившата Директорка на Дирекция „Социално подпомагане“, заема длъжност за здрав човек и не е на място за трудоустроен служител, нито на място по Закона за хората с увреждания. Смятам, че това доказателство няма отношение към предмета на спора. По повод твърденията, че от страна на Директора на Регионална дирекция не са представени изисканите доказателства за въпросните протоколи. Всичко, което е представено в Регионална дирекция от страна на госпожа Д. е приложено. То е изпратено с писмо на Изпълнителния директор, което съответно е внесено в деловодството на Административен съд – Плевен. Действително госпожа Д. е представила документи, които сме изисквали, но такива протоколи, за които се твърди и се иска от нас да представим няма. Прегледана е цялата преписка и такова нещо действително не е съставено, а за номера от нашата деловодна система, сега нямам пред себе си такива и не мога да изкажа твърдение по тези искания, но с каквото разполагаме като доказателство всички е приложено, прегледано е щателно всичко каквото е изискано и представено в този период от време от нейна страна и действително ние нямаме причина да ги укриваме тези доказателства. Всичко, с което разполагаме е представено като административна преписка. Да се приемат доказателствата по делото. Няма да соча нови доказателства и не разполагам с такива.  

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложените към жалбата на Т.Г.Д.-М. писмени доказателства, съгласно опис в същата.

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2313/21.05.2020 г. от ответника документи представляващи административната преписка образувана по издаване на оспорената заповед, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА писмен отговор на ответника с вх. № 3003/18.06.2020 г., както и допълнение към писмен отговор вх. № 3050/19.06.2020 г.

ПРИЕМА представените в днешното съдебно заседание от жалбоподателката Експертно решение № 3283 от зас. 202 от 04.12.2017 г. на ТЕЛК първи състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – Плевен и писмо изх. № 30-76547/13.08.2019 г. до Директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.

Съдът намира, че с оглед установяване на всички факти и обстоятелства по делото следва да бъде уважено доказателственото искане на жалбоподателката и отново да бъдат изискани за прилагане към делото Протоколи за спирания и прекратявания активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен. В тази връзка следва да бъдат изискани от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен да бъдат представени същите тези протоколи, които се намират в деловодна система „Архимед“, като бъде изрично посочено дали същите са изпратени на Директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен. При липса на такива протоколи, следва изрично да бъде посочено в писмото. Същите тези протоколи следва да бъдат изискани и от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен.  

Водим от горното, съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ИЗИСКВА от Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото заверени копия на изготвени от Т.Г.Д.-М., в качеството й на Директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, Протоколи за спирания и прекратявания активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г., /намиращи се в деловодна система „Архимед“/ като изрично бъде посочено дали същите тези протоколи са изпратени на Директора на Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен и кога. При липса на такива протоколи изрично да бъде посочено в писмото.  

ИЗИСКВА от Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, в 7-дневен срок от получаване на съобщението, да представят по делото заверени копия на изготвени от Т.Г.Д.-М., в качеството й на Директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен, Протоколи за спирания и прекратявания активността на потребителите в интегрираната информационна система за периода от месец юли до месец декември 2019 г., /намиращи се в деловодна система „Архимед“/ като бъде изрично посочено кога същите са представени в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Плевен,  при липса на такива представени протоколи изрично да бъде посочено в писмото.

АДВОКАТ И. – Нямаме други доказателствени искания на този етап.

ЮРИСКОНСУЛТ Ц. – Нямаме други доказателствени искания на този етап.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 09.09.2020 г. от 10.00 часа, за когато страните уведомени от днес.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 09.52 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: