ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На двадесет и осми май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 312 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 09,16 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.А.А. – редовно призована на основание § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, се явява лично и с адвокат Г. с пълномощно от днес.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Полицейски орган – младши автоконтрольор в РУ – Никопол – редовно призован на основание § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, се явява лично М. О.Г..

         Във връзка с хода на делото съдът докладва, че по делото са постъпили две молби от представител на ОД на МВР – Плевен юрисконсулт Ф., в първата от които, с № 2433 от 27 май 2020 г., е посочила, че като страна по делото е конституиран М. О. Г. – младши автоконтрольор в РУ Никопол, който от 25 март 2020 г. е с прекратени правоотношения с МВР и на негово щатно място няма назначен друг служител. Поради тази причина определената страна по делото – ответник, не може да се яви да защитава интересите си, както и тези на ОД на МВР – Плевен, поради което е направено искане да бъде конституирана като страна по делото ОД на МВР – Плевен и началник РУ – Никопол, т.к. всички правни последици от издаденото полицейско разпореждане ще са за юридическото лице ОД на МВР – Плевен. За да не бъде нарушено правото на защита от страна на ОД на МВР – Плевен е поискана възможност да се запознаят с материалите по делото, като делото бъде насрочено за друга дата, за която ОД на МВР – Плевен бъде уведомена с призовка. Със същата молба, както и с допълнителна молба с вх.№ 2436 от 28 май 2020 г. по делото са представени изискани от съда писмени доказателства.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Г. – Вярно е, че към днешна дата с оглед посочените данни, няма възможност явилата се страна да защитава ОД на  МВР – Плевен. Към онзи момент е имал такова качество. Вие преценете. Има резон молбата.

         ОТВЕТНИКЪТ – В онзи момент нямаше кой да издаде разпореждането, само аз бях на смяна, издал съм го в качеството на дежурен, а не в качеството на младши автоконтрольор. В момента също има график и който е дежурен, той издава разпореждане, ако възникне такава необходимост. Тогава бях сам и затова аз го издадох.

 

         Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не следва да бъде даван. Видно е от представеното от ОД на МВР – Плевен с писмо с вх.№ 2433 от 27 май 2020 г. удостоверение рег. № 316000-13754 от 13.04.2020 г., че конституираният за днешното съдебно заседание като ответник полицейски орган М. О. Г. към датата на издаване на оспореното разпореждане е заемал длъжността младши автоконтрольор към РУ на МВР – Никопол, но считано от 25 март 2020 г. служебното му правоотношение е прекратено и той понастоящем не е служител в МВР. Тези представени доказателства поставят въпроса кой е надлежен ответник в настоящото производство. Разпоредбата на чл.153 от АПК в ал.2 и 3 предвижда две хипотези – при закриване на органа и при отнемане компетентността на същия, при които хипотези конституираният до настоящия момент ответник следва да бъде заличен и на негово място да бъде конституиран нов ответник. Съдът следва да извърши преценка, с оглед прекратеното служебно правоотношение на конкретния ответник по настоящото дело, дали би могъл да бъде надлежен ответник по делото и да защитава интересите на ответната страна, с оглед прекратяване на служебното му правоотношение, или следва да бъде заличен и на негово място да бъде конституиран нов ответник. Тази преценка ще бъде направена от съда в закрито съдебно заседание с нарочно писмено определение, за което страните ще бъдат надлежно уведомени, като с оглед разпоредбата на чл.154 и чл.153 ал.1, която предвижда, че страна е именно органът, издал оспорения акт, а не структурата, в която той служи – РУ – Никопол, респективно ОД на МВР – Плевен, следва да бъде посочено, че страна не може да бъде нито РУ – Никопол, нито ОД на МВР – Плевен.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 9 юли 2020 г. от 10,30 часа, за която дата жалбоподателят и конституираният понастоящем ответник уведомени от днес.

         ОБЯВЯВА на страните, че във връзка с надлежния ответник по делото съдът ще постанови съдебен акт в закрито съдебно заседание, за което страните ще бъдат уведомени писмено.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,30 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: