ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На двадесет и шести февруари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   1310 по описа за 2019г.

 

На именното повикване в 11:22 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ  АГРО МАРКС ЕООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, се явява управителя Х.Т. и с адв. Е.Й. от Адвокатска колегия – гр. Плевен с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖАЛБАТА ЗАМЕСТНИК ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“, РАЗПЛАЩАТЕЛНА АГЕНЦИЯ – гр. СОФИЯ, редовно призован, се явява юрисконсулт Д.П. с пълномощно по делото.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Й. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И  ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано по жалба на „Агро Маркс“ ЕООД – Плевен, чрез управителя Х.И.Т. срещу Уведомително писмо № 02-150-2600/1399 от 08.10.2019г. на Зам. Изпълнителния директор на ДФЗ– София за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2017г. в частта, с която е  намалено финансовото подпомагане в размер на 37 212,25 лв. на жалбоподателя.

Жалбоподателят оспорва уведомителното писмо като незаконосъобразно, поради нарушение на административно-производствените правила, нарушение на материалния закон и несъответствие с целта на закона и иска неговата отмяна и връщане на преписката на органа със задължителни указания. Счита, че в акта липсват мотиви и не става ясно защо е намалено плащането. Сочи, че е обжалвал заповедта за определяне на допустимия слой по отношение на 17 бр. парцели и към момента не е налице постановено и влязло в сила съдебно решение по спора, поради което в оспорената част тази заповед не е влязла в сила.  Налице е и несъответствие в таблицата в графа 7 на уведомителното писмо със заповедта за одобрение на допустимия слой относно площта, попадаща извън допустимия слой по отношение на осем от декларираните БЗС. Претендира присъждане на направените разноски.

Ответникът – Зам. Изпълнителния директор на ДФЗ – София, чрез юрк. П., е приложил административната преписка.

Производството е по чл. 145 и следващите от АПК.

Уведомителното писмо е връчено на 21.10.2019г. срещу подпис. Жалбата е подадена на 04.11.2019г.  от активно легитимирана страна и срещу подлежащ на обжалване индивидуален административен акт. Внесена е дължимата държавна такса.

Жалбата е редовна и допустима, поради което делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните.

Указана е доказателствената тежест на жалбоподателя. Указано е на ответника в 14 древен срок да изрази писмено становище по жалбата като посочи поради какви причини (правни и фактически основания) е извършено намаление на плащанията по всяка една от схемите и мерките.

Няма представен отговор към момента.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Представено е становище с придружително писмо от 26.11.2019г., като в описа под № 3 е описано Становище.

АДВ. Й. – Поддържаме жалбата. Да се приложи цялата административна преписка. Отново потвърждаваме, че в уведомителното писмо не става ясно точно на какво правно основание има отказ за изплащане на субсидии по различните мерки, като твърдим, че по отношение на площите, които не са включени в специализирания слой, делото продължава да е висящо пред ВАС. Нямам доказателствени искания.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаема госпожо съдия, считаме жалбата за неоснователна, като считаме, че констатациите, залегнали в атакувания акт са  доказани, с оглед приобщения доказателствен материал по преписката. Видно е от атакувания акт, че има парцели, които не попадат в допустимия слой. С окомплектоването на преписката сме представили заповедите на министъра, тъй като горестоящия орган, определящ специализирания слой – площи, допустими за подпомагане, е компетентен относно включването на парцелите и обявяването на окончателния такъв, като също така в писмото, в таблица 5, площ на парцела след извършени административни проверки и във връзка с легендата към колона 5, която е посочена във връзка с заповеди № РД46-139 от 28.02.2018г. и № РД46-428/13.12.2017г. на МЗХГ. Имам доказателствено искане – моля да задължите жалбоподателя да представи надлежни доказателства дали са подали възражение.

АДВ. Й. – Такива са представени още с жалбата. Дело № 6416/2018г. е висящо пред ВАС, като предмет му е оспорване на заповедта на министъра за слоевете. Нашето твърдение е, че преди тази заповед да е влязла в сила няма как ДФЗ да извърши оторизация, поради което това уведомително писмо, по което има отказани суми е изцяло неоснователно и е незаконосъобразно.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямам доказателствени искания. По преценка на съда, правя искане за евентуално спиране на делото до произнасяне на ВАС, тъй като е налице преюдициалност.

АДВ. Й. – Считам, че няма основание за спиране на делото, тъй като процесното уведомително писмо вече е издадено и то е издадено без да е влязла в сила заповедта за слоя. Евентуалният резултат от делото по оспорване на заповедта за слоя, няма как да е станала част от мотивите на издаденото уведомително писмо и аз считам, че съда не би могъл да провери волята на административния орган в процесното уведомително писмо, тъй като тази воля не почива върху влязла в сила заповед на МЗХГ. Резултатът от оспорване на заповедта за слоя пред Вас, би могла да стане част от мотивите, съображенията и изводите на административния орган в едно ново уведомително писмо, по отношение на което вече съда да направи преценка за законосъобразност. Това уведомително писмо си носи своята абсолютна порочност, тъй като то е издадено преждевременно.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените с административната преписа писмени доказателства и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства по опис, както следва: Уведомително писмо за извършена оторизация и изплатено финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2017г. с изх. № 02-150-2600/1399*9 от 08.10.2019г. на зам. Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“; решение от заседанието на Управителния съвет, съгласно Протокол № 109 от 15.02.2017г.; решение от заседанието на Управителния съвет, съгласно Протокол № 110 от 17.02.2017г.; решение от заседанието на Управителния съвет, съгласно Протокол № 114 от 15.06.2019г.; Уведомително писмо за площи, декларирани от повече от един кандидат до „Агро маркс“ ЕООД с изх. № 02-150-2600/1891 от 30.08.2017г. на заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“; уведомително писмо за площи, декларирани от повече от един кандидат до КЗПТУ „Мечка – 94“ с изх. № 02-150-2600/1853 от 30.08.2017г. на заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“, ведно с приложение; Уведомително писмо за площи, декларирани от повече от един кандидат до ЕТ „Агро плюс – Дарин Йонков“ с изх. № 02-150-2600/1866 от 30.08.2017г. на заместник изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“; заповед № РД49-139 от 28.02.2018г. и заповед № РД46-428 от 13.12.2017г. на МЗХГ във връзка с „Площи, допустими за кандидатстване“ за кампания 2017г.; заявление за подпомагане, форма за ЕТ /юридически лица за кампания 2017г. УИН 15/210617/94071, ведно с приложение.

По отношение на направеното от ответника искане за спиране на настоящото съдебно производство, предвид висящността на образувано АД № 6416/2018г. по описа на ВАС срещу заповед № РД46-139/2018г. на министъра на земеделието и храните, което към момента е насрочено за разглеждане на 14.09.2020г., съдът счита, че направеното искане е неоснователно, предвид твърденията и тезата на жалбоподателя, че оспореното уведомително писмо е издадено преди влизане в сила на заповедта. С оглед това твърдение, съдът счита, че разрешаването на спора относно законосъобразността на заповедта за определяне на допустимия слой не е преюдициален въпрос.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖАНИЕ искането на ответника за спиране на настоящото съдебно производство.

АДВ. Й. – Нямаме други искания. Моля да приключите съдебното дирене.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Нямаме други искания. Моля да дадете ход по същество.

С оглед изчерпване на доказателствените искания на страните, съдът счита, че делото е изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. Й. – Уважаема госпожо съдия, моля да уважите подадената жалба като изцяло отмените обжалваното уведомително писмо като незаконосъобразно, необосновано и недоказано, като ни присъдите разноските по делото по съображения, изложени в писмени бележки, които ще  представя в определен от Вас срок.

ЮРИСКОНСУЛТ П. – Уважаема госпожо Председател, считам жалбата за неоснователна, като намирам оспорения акт за правилно издаден, от компетентен орган при спазване процедурата по издаване и целта на закона, като моля същия да бъде потвърден. Подробни съображения ще изложа в писмени бележки в определен от Вас подходящ срок. Правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, като намирам, че такъв е налице. Представям и моля да приемете списък с разноски като претендирам юрисконсултско възнаграждение в размер на 200 лева.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 7-дневен срок от днес да представят допълнителни писмени бележки.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,38 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: