ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На двадесет и пети септември две хиляди и двадесета година  

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

С участието на прокурор ИВАН ШАРКОВ

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   301 по описа за 2020г.

 

На именното повикване в 11,17 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ  Н.Г.Н., редовно призован, се явява лично.

ЗА ОТВЕТНИКА ОБЩИНА ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно призован, се явява юрисконсулт П. И. с пълномощно от днес.

ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА - ПЛЕВЕН, редовно призована, се явява прокурор Иван Шарков.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ИЩЕЦЪТ Н. – Да не се дава ход на делото. Днес пуснах писмени бележки. На миналото съдебно заседание предявих искане, което беше уважено от съда.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Не  са налице процесуални пречки за даване ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за недаване ход на делото в днешното съдебно заседание, доколкото съобразно нормата на чл. 142 от ГПК за даване ход на делото, единствено релевантно е редовното призоваване на страните. Същите са редовно уведомени от предходното съдебно заседание, явяват се лично днес, а събирането или непредставянето на  изисквани писмени доказателства, касае единствено попълване на делото с доказателства, а не даване ход на същото.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

ДОКЛАДВА постъпили писмени доказателства от предходно съдебно заседание:

-         постъпили заверени преписи с отбелязване „влязло в сила“ на съдебни решения, постановени по гр.дело № 323/2012 г., гр. дело № 918/2012г., гр. дело №  383/2013 г. и КАД № 29/2014 г., всички по описа на Районен съд – Червен бряг;

-         постъпило писмо от ДФЗ вх. рег. № 3630/15.07.2020 г. на Административен съд – Плевен, като в същото е представена исканата информация в табличен вид, ведно с уточнения;

-         постъпило писмо от Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Плевен вх. № 3750/ 21.07.2020г. на Административен съд – Плевен, ведно с декларации - 10 бр. по чл. 69, ал. 2 от ПП ЗСПЗЗ от страна на ищеца за периода стопанска 2010-2011г. до стопанска 2019-2020г. включително;

-         постъпила справка от страна на община Червен бряг за внесени суми в набирателна сметка, същото е с вх. № 4752/17.09.2020г. по описа на съда. Към писмото е приложена самата справка;

-         постъпило писмо, ведно с 8 бр. заповеди от Общинска служба „Земеделие“ – гр. Червен бряг, които заповеди касаят одобряване разпределението на масивите за ползване в землището на с. Горник, община Червен бряг.

Съдът докладва постъпили в днешно съдебно заседание от страна на ищеца писмени бележки, в които се изразява становище относно представените от третите неучастващи по делото страни писмени доказателства, както следва: Общинска служба „Земеделие“ гр. Червен бряг не е представила исканата информация относно издадени заповеди за ползване на масиви за периода 2007-2012 г. Областна дирекция „Земеделие“ не е представила искана информация за площта на сеченията, включени в ползваните масиви в периода 2007-2020г. ДФЗ, РА не е предоставила информация относно посочените в заявлението за подпомагане  със средства  правни основания за ползване на земеделските земи, ведно с други изявления. Прилагат се сателитни снимки и информация на ел. носител.

ИЩЕЦЪТ Н. – Да се примат представените доказателства.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Да се приемат представените доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приемат представените доказателства.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Вие считате, че Общинска служба „Земеделие“ не е представила исканата информация за ползване за периода 2007-2012г.?

ИЩЕЦЪТ Н. – Бих се съгласил, ако уважаемия съд, приема представената от Общинска служба „Земеделие“ информация, че не са извършвани процедури въобще по чл. 37в за периода 2007-2012г. като неиздаване на заповеди, тогава бих приел че тази информация от Общинска служба „Земеделие“ е достатъчна. Ако приемете Вие, че липсват такива заповеди.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Твърдите ли, че във всяка от стопанските години сте подавали заявление за процедура по чл. 34 от Закона?

ИЩЕЦЪТ Н. – Да. От стопанската 2009-2010г. до 2019-2020 г.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Питам конкретно за стопанските години 2015-2016г., 2016-2017г. и 2017-2018г. подавали ли сте такива заявления до кмета за започване на процедура?

ИЩЕЦЪТ Н. – Не за всички съм подавал искане за изземване.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Но претенцията Ви обхваща всички стопански години?

ИЩЕЦЪТ Н. – Разбира се. Той е периода на ползване. Защото имаше преписки, водеха се спорове дали е спазено и в някои години имаше заблуждаваща информация. Всичко, което съм подавал съм го описал и съм го представил като искане за изземване.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – От къде идват Вашите твърдения, че тези имоти, които са Ваша собственост, за които сте представили доказателства  и декларации, че се ползват от трети лица?

ИЩЕЦЪТ Н. – Ако погледнете последните снимки, които съм представил от тази година. Областна дирекция „Земеделие“ от няколко години публикува върху сателитните снимки на „Гугъл ърт“ разпределените масиви, които теоретично трябва да се ползват от ползвателите, за които имат правно основание. На тези сателитни снимки са изключени моите имоти.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. –  Вие твърдите ли, че тези Ваши имоти са включени в масиви за разпределение?

ИЩЕЦЪТ Н. – Да, включени са в масиви за ползване и се ползват от трети лица. Аз не ги ползвам, защото имот, който ползвах, аз съм записал в писмените бележки, че имот който ползвах, имам 7 имота, които подлежат на обработване. Шест се ползват неправомерно. В 7-мия засадих трайни насаждения, които най-нагло бяха изорани, беше засадена царевица, отгледана реколта, прибрана и въпреки всички мои действия, лицето остана неизвестно за право-охранителната система  и аз повече не садя, ползвам за затревени площи.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Вие претендирате трикратния размер на средно рентното плащане. Този размер, Вие сте го посочили към последната стопанска година в трикратен размер 117 лв. За  предходните стопански години същия ли е размера?

ИЩЕЦЪТ Н. – Законът гласи така: трикратния размер ….

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Вие знаете ли конкретния размер какъв?

ИЩЕЦЪТ Н. – Публикуван е на сайта на Областна дирекция „Земеделие“.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Разполагате ли със справка за размера на средно-рентното плащане за всяка година?

ИЩЕЦЪТ Н. – Трябва да съм го представил. Мисля, че съм го представил.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТАТИРА, че по делото липсва справка за стопанските 2009-2010г., 2010-2011г., 2011-2012 г. и 2019-2020г.

УКАЗВА на ищеца, че не сочи доказателства за твърдените от него факти, осъществяващи фактическия състав на отговорността на Държавата, съобразно дадените указания в определението, с което е насрочено производството по делото № 763/29.05.2020г., включително и за размера на вредата, както и факта на настъпване на вреда.

ИЩЕЦЪТ Н. – Аз поисках Областна дирекция „Земеделие“ да представи информация за тези неправомерно ползвани имоти.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Вие смятате, че Вашите имоти се ползват без правно основание?

ИЩЕЦЪТ Н. – Да, имоти или части от имоти.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – Нямаме други писмени доказателства.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

КОНСТАТИРА, че липсват по делото в пълен размер преписките по подадените от ищеца заявления, описани в исковата молба.

ЮРИСКОНСУЛТ И. – С подадения отговор на исковата молба в подробен опис сме окомплектовали цялата преписка, която е налична.  Други доказателства нямаме.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Нямаме искания по доказателствата.

За установяване на обективната истина по делото и твърдените факти, съдът намира, че следва служебно да допусне съдебно-техническа експертиза, която след запознаване с доказателствата по делото, проверка на място в Общинска служба „Земеделие“ – Червен бряг и Областна дирекция „Земеделие“ Плевен да даде заключение относно следните въпроси:

1.     Включени ли са процесните недвижими имоти, подборно описани от съда в Определение № 763/29.05.2020г., в масиви за ползване за съответните стопански години от 2009-2010г., 2010-2011г., 2011-2012г., 2012-2013г., 2013-2014г., 2014-2015г., 2015-2016г., 2016-2017г., 2017-2018г., 2018-2019г. и 2019-2020 г., респективно ползват ли се същите от страна на трети лица, какъв е определения размер на средното рентно плащане за всяка една от стопанските години, съответно какъв е размера на обезщетението за процесните имоти, съобразно средно рентното плащане.

Следва да бъде дадена възможност на страните в 3-дневен срок от днес да поставят допълнителни въпроси към експертизата, като същата бъде възложена на вещото лице К. В..

Следва да бъде определен депозит в размер на 200 лева, вносим от ищеца в 7-дневен срок от днес по сметка на Административен съд - Плевен.

Следва да бъдат приети, представените по делото от страна  на третите неучастващи по делото лица, докладвани по-горе.

Следва да бъдат оставени без уважение исканията на ищеца за представяне на допълнителни писмени доказателства от трети неучастващи по делото лица.

Следва да бъдат приети към делото представените сателитни снимки и като веществено доказателство диск, съдържащ сателитни снимки с писмените бележки на ищеца, представени в днешното съдебно заседание.

Следва да бъдат изискани от страна на ответника Община Червен бряг да представи по делото в срок до датата на следващо то съдебно заседание административните преписки в пълен обем  по всяко едно от депозираните от страна на ищеца заявления, описани в исковата молба, както следва:  искане с вх. Рег.№ 44-Н-107/03.06.2009г., искане с вх. рег.№ 44-Н-213/16.08.2011г., искане с вх. рег.№ 44-Н-89/17.04.2012г, искане с вх. рег.№ 44-Н-186/14.03.2013г, искане с вх. рег. №44-Н-204/09.06.2015г.

СЪДЪТ към ИЩЕЦА Н. – Това ли са заявленията, които сте описали в исковата молба и които изчетох току що? Има ли други заявления, които сте подавали?

 ИЩЕЦЪТ Н. – Това са всички заявления, други няма.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

НАЗНАЧАВА  съдебно-техническа експертиза, която след запознаване с доказателствата по делото, проверка на място в Общинска служба „Земеделие“ – Червен бряг и Областна дирекция „Земеделие“ Плевен да даде заключение относно следния въпрос:

1.     Включени ли са процесните недвижими имоти, подборно описани от съда в Определение № 763/29.05.2020г. (лист 71 от делото), в масиви за ползване за съответните стопански години от 2009-2010г., 2010-2011г., 2011-2012г., 2012-2013г., 2013-2014г., 2014-2015г., 2015-2016г., 2016-2017г., 2017-2018г., 2018-2019г. и 2019-2020 г., респективно ползват ли се същите от страна на трети лица, какъв е определения размер на средното рентно плащане за всяка една от стопанските години, съответно какъв е размера на обезщетението за процесните имоти, съобразно средно рентното плащане.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 3-дневен срок от днес да поставят допълнителни въпроси към експертизата.

ОПРЕДЕЛЯ за вещото лице К. В. със специалност агро-икономист.

ОПРЕДЕЛЯ депозит в размер на 200 лева, вносим от ищеца в 7-дневен срок от днес по сметка на Административен съд - Плевен.

ПРИЕМА представените по делото от страна  на третите неучастващи по делото лица, както следва: преписи с отбелязване „влязло в сила“ на съдебни решения, постановени по гр.дело № 323/2012 г., гр. дело № 918/2012г., гр. дело №  383/2013 г. и КАД № 29/2014 г., всички по описа на Районен съд – Червен бряг; писмо от ДФЗ вх. рег. № 3630/15.07.2020 г. на Административен съд – Плевен ведно с информация в табличен вид и уточнения; писмо от Областна дирекция „Земеделие“ – гр. Плевен вх. № 3750/ 21.07.2020г. на Административен съд – Плевен, ведно с декларации - 10 бр. по чл. 69, ал. 2 от ПП ЗСПЗЗ от страна на ищеца за периода стопанска 2010-2011г. до стопанска 2019-2020г. включително; писмо вх. № 4752/17.09.2020г. ведно със справка на община Червен бряг за внесени суми в набирателна сметка; писмо вх. № 4823/21.09.2020г., ведно с 8 бр. заповеди от Общинска служба „Земеделие“ – гр. Червен бряг

ПРИЕМА постъпилите в днешно съдебно заседание от страна на ищеца писмени бележки.

ПРИЕМА като веществено доказателство по делото 3 бр. сателитни снимки и информация на ел. носител - диск.

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ исканията на ищеца за представяне на допълнителни писмени доказателства от трети неучастващи по делото лица.

ИЗИСКВА от страна на ответника Община Червен бряг да представи по делото в срок до датата на следващото съдебно заседание административните преписки в пълен обем  по всяко едно от депозираните от страна на ищеца заявления, описани в исковата молба, както следва:  искане с вх. Рег.№ 44-Н-107/03.06.2009г., искане с вх. рег.№ 44-Н-213/16.08.2011г., искане с вх. рег.№ 44-Н-89/17.04.2012г, искане с вх. рег.№ 44-Н-186/14.03.2013г, искане с вх. рег. №44-Н-204/09.06.2015г.

За събиране на допълнителни доказателства съдът намира, че следва разглеждането на делото да бъде отложено за нова дата и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА И НАСРОЧВА делото за 09.11.2020 г. от 11,30 часа, за която дата и час страните са уведомени от днес. Да се призове вещото лице след внасяне на депозита.

ИЩЕЦЪТ Н. – Моля да ми бъде изпратен препис от протокола на електронен адрес.

Съдът,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДА СЕ ПРЕДОСТАВИ препис от протокола след изготвянето му на ищецът.

 Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,44 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                          ПРЕДСЕДАТЕЛ: