ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На тридесети януари две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 1291 по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 09,00 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Плевен – редовно призован, се представлява от юрисконсулт Д.Б. с пълномощно на л.387 от делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Зам.министърът на МРРБ и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ – редовно призован, се представлява от адвокат Б.К. *** с пълномощно на л.372 от делото.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Моля да се даде ход на делото.    АДВОКАТ К. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е образувано по жалба от община Плевен, представлявана от кмета на общината, против  Решение № РД-02-36-1250/06.11.2019 год. за налагане на финансова корекция, издадено от заместник-министъра и ръководителя на УО на ОПРР Д. Н..

Към датата на образуване на делото жалбоподателят е бил освободен от задължението за заплащане на държавна такса за образуване на делото. Последвали са законодателни промени, по силата на които за общините също е възникнало  задължение за заплащане на държавна такса по делата от този вид, поради което с нарочно определение от 16.01.2020 г. жалбата е оставена без движение за заплащане на дължимата държавна такса в размер на 1700 лв., която в указания от съда срок своевременно е внесена от общината.

От страна на ответника е направено възражение за недопустимост на жалбата поради нейното просрочие. След преглед на приобщените към делото доказателства съдът е констатирал, че жалбата е подадена в законоустановения срок, поради което със същото определение от 16.01.2020 г. съдът е оставил без уважение искането за прекратяване на делото поради просрочие на подадената жалба против оспорения акт.

Постъпило е и становище от ответника по съществото на спора, в което е взето становище за неоснователност на депозираната жалба. Посочено е в същото становище, че документите, представени като административна преписка, са в незаверени копия, т.к. правилата на европейските програми, финансирани от европейските структурни инвестиционни фондове предвиждат бенефициентите сами да организират и провеждат обществените поръчки, респективно имат задължението да съхраняват цялата документация в оригинал във връзка с проведените обществени поръчки. В тази връзка съдът констатира, че е представена част от административната преписка и то в незаверено копие, поради което следва да бъде задължен жалбоподателя в подходящ разумен срок да представи по делото пълната административна преписка по издаване на оспореното решение във връзка с проведената обществена поръчка.

         ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Поддържаме депозираната жалба пред Вас. Считаме решението за неправилно. Относно задължението ни да представим пълната административна преписка, в разумен срок ще бъде предоставена на съда. По доказателствата – да се приемат. Нямам нови искания на този етап.

         АДВОКАТ К. – Оспорвам жалбата в нейната цялост. Поддържам представения по делото писмен отговор. Моля да задължите жалбоподателя да представи заверени копия от преписката. Моля да приемете списък с разноски с препис за ответната страна.

         ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Относно депозирания списък с разноски, считам сумата за прекомерна, но предоставям на съда да прецени.

         Съдът намира, че по отношение на приемане на писмените доказателства следва да се произнесе в следващото съдебно заседание, след представяне на пълната административна преписка в заверено от жалбоподателя копие, т.к. по-голяма част от административната преписка, находяща се по делото, се намира в незаверено копие и няма как да бъде заверена от ответника, т.к. приложените документи не са нито изходящи от него, нито се намират при него.

Следва да бъде задължен жалбоподателя в срок до следващото съдебно заседание да представи пълната административна преписка по издаване на оспореното решение, в т.ч пълната преписка по проведената обществена поръчка с предмет: „Проектиране, упражняване на авторски надзор и извършване на ремонт на ОУ „Климент Охридски“ – обект от образователната инфраструктура на гр.Плевен по проект „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието“, процедура BG16RFOP001-1.001-139 „Изпълнение на ИПГВР 2014-2020“, финансирана по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. чрез Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.007-0002-С02, наименование „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието“, с бенефициент Община Плевен.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОБЯВЯВА на страните, че по приемане на писмените доказателства ще се произнесе в следващото съдебно заседание.

         ЗАДЪЛЖАВА жалбоподателя в седмодневен срок от днешното съдебно заседание да представи по делото пълната административна преписка по издаване на оспорения административен акт, в т.ч. проведената обществена поръчка с наименование съобразно мотивите на четеното определение.

         НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 27 февруари 2020 г. от 11,30 часа, за когато страните уведомени от днес.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,12 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: