ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На петнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  284 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.30 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Н.Н. – редовно призован, се включва лично на видеоконферентна връзка.  

Самоличността на жалбоподателя е установена от Зам. началника на затвора Белене А.С..

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ГЛАВЕН ДИРЕКТОР НА ГДИН - СОФИЯ – редовно призован, не се явява. За него на видеоконферентна връзка се включва юрисконсулт Н.У. с пълномощно по делото.  

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно призована, се представлява от прокурор Иван Шарков.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н. – Да се даде ход на делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Административното дело е образувано по жалба на В.Н.Н. ЕГН ********** срещу Заповед № Л-1084/27.09.2020 г. и Заповед № Л-919/08.03.2017 г. на Главния директор на ГДИН, с която е разпоредено В.Н. да бъде преведен в Затвора Ловеч. Отправя искане заповедта да бъде отменена, тъй като на хората, които му идват на свиждане е по-удобно да го посещават в затвора Белене, а не Ловеч.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н. – Поддържам жалбата. С постоянен и настоящ адрес съм в с. Павел. Няма да соча други доказателства. Да се приключи делото.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо съдия, моля да приемете представените по делото доказателства. Нямам нови доказателствени искания. Моля да се даде ход на делото по същество.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Няма да сочим нови доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените по делото писмени доказателства.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Н. – Обжалвам тази ситуация, тъй като бях в затвора Ловеч преди да дойда в затвора Белене. Имам заболяване, което го установиха в затвора Плевен, когато бях там и в последствие в затвора Ловеч заболяването ми се влоши. Имам киста на опашката и там ме държаха доста време и не ми обърнаха никакво внимание, след което като видях, че не ми обръщат никакво внимание аз писах до наблюдаващи прокурор в гр. Плевен - С.С.. Минаха около 15-20 дни и той като разбра, че не се съм добре и ме измести в затвора Белене. В затвора Белене минах на преглед, отидох на доктор, обърнаха ми внимание в затвора Белене. Заведоха ме на доктор, направиха ми до сега три операции и в момента ми предстои да ми се направи и още една гръбначна операция. Тук се чувствам по-сигурен, по-добре, спокойно е тука. Има някои важни неща, които Главния директор на ГДИН счита в решението си, че условията в затвора Белене са били критични, нямало условия за настаняване в затвора. Според мен не е така и условията, в които се намирам аз не са такива. Спалното ми помещение е над 20 кв., има санитарен възел, тоалетна, баня, хигиена, чистота. Чувствам се много по-добре и най-важното което е, че ми беше обърнато внимание на здравето в затвора Белене. Второто, което искам да кажа е, че по адресна регистрация съм в с. Павел и разстоянието до затвора е около 50 км. Моето семейство идва доста често и разходите са по-малки. Децата им също идват на свиждане и не се страхуват. Тук по някакъв по нормален начин са неща отколкото в затвора Ловеч. В затвора Ловеч когато бях моите близки не искаха да идват там защото се страхуват. Когато идваха при мен в затвора минаваха през лишени от свобода с по-лек режим и се страхуваха от тях и просто аз не можех да ги виждам. Разстоянието от с. Павел до Ловеч е 120-130 км. в едната посока. Моите близки пътуват с автомобил. В този затвор в Белене съм по-сигурен и в лицата, които отговарят, в надзирателите, съм по-сигурен за децата ми, които също идват на свиждане. Просто обстоятелствата са такива, че моите роднини като идват на свиждане не се притесняват, условията са по-добри и се чувствам по-сигурен за децата си. Ако съм в Затвора Ловеч те се притесняват да идват там и аз не мога да им налагам психически тормоз. Аз като баща не мога да подлагам на такъв психически тормоз деца си.

ЮРИСКОНСУЛТ У. – Уважаема госпожо Председател, считам, че подадената жалба срещу оспорената заповед е неоснователна по съображенията изложени в писмения отговор. Считам наведените доводи за незаконосъобразни. Изложените доводи в днешното съдебно заседание считам за неоснователни. Заповедта е издадена от компетентен орган. Аз не съм запознат и не мога да изразя становище относно това колко километра са от с. Павел до гр. Ловеч. От с. Павел до гр. Белене предполагам, че са около 50 км. Считам, че наведените доводи са неоснователни и поддържам изложеното в писмения отговор. Преди издаване на заповедта за преместването му в затвора Ловеч е извършено проучване за възможностите за настаняване съобразно чл. 43, ал. 4 от ЗИНЗС, от което е установено, че при настаняването му в затвора Ловеч ще бъдат спазени изискванията. Към момента са налице затруднения при съвместното настаняване и съжителство на лицата в ЗПС, предвид ремонтните дейности, които се извършват в затвора Белене за подобряване условията за настаняване на осъдените лица, изтърпяващи наказание доживотен затвор и доживотен затвора без замяна в зоната за повишена сигурност, където изтърпява наказанието си и осъденото лице. Моля да осъдите ищеца да заплати в полза на ответника сторените по делото разноски в минимален размер. Относно приложената схема на разпределението на помещенията на ЗПС към 31.01.2020 г. уточнявам, че към настоящия момент В.Н. не е в едно помещение с Д.П.. В момента той разполага със самостоятелно помещение. Ремонтните дейности все още текат. Помещението, в което се намира жалбоподателят е ремонтирано.  

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо съдия, с оглед събраните по делото доказателства считам, че Заповед № 1084/27.09.2020 г. и Заповед № 919/08.03.2017 г. на Главния директор на ГДИН са правилни и законосъобразни и следва да бъдат оставени в сила.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.44 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: