ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На четвърти юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 281 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 14,30 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Община Плевен, представлявана от кмета Г.С. – редовно призован, се представлява от адвокат Т.Д. с пълномощно на л.13 от делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Управителен орган на оперативна програма „Околна среда“ при Министерство на околната среда и водите – редовно призован, се представлява от А.П. – главен експерт в отдел „Одити и нередности, Главна дирекция „Оперативна програма околна среда“, правоспособен юрист.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д. – Моля да се даде ход на делото.

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Делото е образувано по жалба от община Плевен, представлявана от Г.С.-кмет на общината, чрез адв.М.П. от САК, против  Решение от 6.07.2017 год., с изх.№ 1-006-0004-2-77/6.07.2017 год. на УО на ОПОС при МОСВ, с което на община Плевен в качеството й на бенефициент по договор за предоставяне на БФП №Д-34-5/18.01.2017 год. е определена  финансова корекция в размер на 5% от засегнатите от нарушението разходи и признати от УО на ОПОС за допустими за финансиране по ОПОС 2014-2020 чрез средства по ЕСИФ по Договор №РЗД-12-67/24.04.2017 год., сключен от партньора по проекта и възложител община Долна Митрополия с изпълнител Обединение „ВиК Тръстеник 2014“. Решението се обжалва с доводи за неговата нищожност.

         В изпълнение на съдебно определение жалбоподателят е внесъл дължимата държавна такса за образуване на делото и е представил квитанцията по делото.

Представена е преписката по издаване на оспореното решение.

         АДВОКАТ Д. – Поддържаме жалбата. Имаме доказателствени искания. Представяме и моля да приемете изисканите с определение № 695 писмени доказателства във връзка с проведената обществена поръчка, както и приложенията по чл.26 от Договора за безвъзмездна финансова помощ. Всички доказателства са с препис за ответната страна. Представям и моля да приемете изисканите съгласно разпореждане 2297 от 04.06.2020 г. писмени доказателства под опис, представени с нарочна молба с препис за ответната страна – техническа оферта на „ВиК Тръстеник 2014“ в два т. и техническа оферта от „Аква Тръстеник 2015“ – един том. На последно място съобщението за процесната финансова корекция. Писмо за констатираното нарушение, изпратено до Община Плевен, не мисля, че има в папките. 

         ЮРИСКОНСУЛТ П. – Не възразявам по приемане на доказателствата. Считам жалбата за неоснователна и че същата цели контрол за законосъобразност на акт, който вече е влязъл в сила. Наведените нарушения в жалбата не реферират към нищожност на акта и не би трябвало да се имат предвид. Представям допълнително заповед за оправомощаване на Я. Г. във връзка със смяна на лицето, изпълняващо функциите на ръководител на Управляващия орган в рамките на производството, т.к. мисля, че не е представена на по-ранен етап, с копие за другата страна. Моля да ни дадете срок, т.к. чух, че колегата не е представил писмо до общината да представим разпечатка от ИСУН, с което е уведомена. Наясно съм за кое писмо става въпрос – това е първото писмо, с което се извършва контрол за законосъобразност на процедурата, с което са констатирани евентуалните нарушения, с което е започнала процедурата по администриране на сигнала за нередности. Категорично всички такива писма се изпращат по надлежния ред посредством системата ИСУН, което е достатъчно за уведомяване на бенефициента. Самото писмо е адресирано само до партньора в проекта.

         АДВОКАТ Д. – Не възразявам да се приеме представената заповед.

         По доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените писмени доказателства от жалбоподателя с жалба вх.№ 1468 от 10.03.2020 г.

         ПРИЕМА като доказателства представените писмени документи от ответника с писмо вх.№ 1949 от 29 април 2020 г.

         ПРИЕМА като доказателство приложената към молба вх.№ 2189 от 18 май 2020 г. от Община Плевен – квитанция за платена такса за образуване на делото.

         ПРИЕМА като доказателства представените в днешното съдебно заседание от пълномощника на жалбоподателя четири класьора с документи, както следва:

1. Класьор № 1 – приложения от № 1 до № 10 съгласно чл.26 от Договора за предоставяне БФП №Д-34-5/18.01.2017 год. с приложен опис и документи във връзка с проведената обществена поръчка по приложен опис съгласно л.2-4 от класьора;

2. Класьори № 2, № 3 и № 4 с приложен опис, съставляващи офертите с приложенията на „ВиК Тръстеник 2014“ – спечелил участник и  „Аква Тръстеник 2015“ – отстранен участник, както и писмо с уведомление за нарушенията до Община Плевен с приложен опис.

         ПРИЕМА като доказателство представената от пълномощника на ответника Заповед № РД-ОП-90 от 04.08.2016 г. на министъра на околната среда и водите.

         Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна. Следва да бъде дадена възможност на ответника в срок до следващото съдебно заседание да представи доказателства има ли изпратено  писмо до бенефициента Община Плевен, с което общината е уведомена за констатираното от ответника нарушение, идентично или аналогично като съдържание с изпратеното до Община Долна Митрополия писмо с изх.№ 1-006-0004-2-50 от 01.06.2017 г., находящо се на л.169-172 от делото.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НЕ ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         УКАЗВА на ответника в срок до следващото съдебно заседание да представи писмо със съдържание, аналогично или идентично с цитираното в мотивите на определението.  В случай, че има такова писмо, да представи същото по делото.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат и други доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 12 юни 2020 г. от 14,30 часа, за когато страните уведомени от днес.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14,51 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: