ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На ДВАДЕСЕТ И СЕДМИ МАЙ                              2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 1280 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

ОСПОРВАЩИЯТ Л.В.И. – нередовно призован, с оглед разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИДЗЗ - сроковете, които са  спрели да текат по време на извънредното положение продължават да текат след изтичането на 7-дни от обнародването на закона в ДВ.  В конкретния случай  ЗИДЗЗ е обнародван на 13 май 2020 г., което към днешния ден 27 май води до извод, че 7-мо дневния срок за редовно призоваване на лицето не е изтекъл.  Същият не се явява, не се представлява.

По делото е депозирана молба от адв. М.С. - пълномощник на Л.И., в която се сочи, че не се прави възражение по отношение на процедурата по призоваване. Моли се да бъде даден ход на делото. Твърди се, че поради служебна ангажираност не може да се яви в днешното съдебно заседание. Поддържа жалбата и подаденото допълнителното уточнение. Моли същата да бъде уважена. Прави искане за присъждане на разноски, както и възражение за прекомерност на юрисконсултското възнаграждение.

 ЗА ОТВЕТНИКА ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ АДМИНИСТРАТИВНО ОБСЛУЖВАНЕ ПРИ КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА ОТ ДИСКРИМИНАЦИЯ – нередовно призован с оглед  разпоредбата § 13 от ПЗР на ЗИДЗЗ,  се явява лично  Ж.М.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ОТВЕТНИКЪТ М.: Да се даде ход на делото. Не правя възражения за нередовното призоваване.

С оглед изрично заявеното от страните, че не правят възражение по отношение на процедурата по призоваване, съдът намира, че следва да бъде даден ход на делото, поради което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано по жалба и уточнение от Л.В.И. против Решение №20/04.11.2019 г. на директора на дирекция „Административно-правно обслужване“ при Комисия за защита от дискриминация за предоставяне на достъп до обществена информация, като се твърди, че административният орган не е предоставил информация по конкретно посочени точки от неговото заявление. Иска се отмяна на решението в тази му част.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните  и делото насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание като е разпределена доказателствената тежест. Ответникът е задължен да представи конкретно посочени в съдебния акт доказателства.

Същите са представени с писмо вх. рег. № 584/31.01.2020 г.

ОТВЕТНИКЪТ М.: Уважаема госпожо съдия, оспорвам жалбата. На първо място считам същата за недопустима поради липса на правен интерес и моля производството да бъде прекратено, жалбата да бъде оставена без разглеждане. На Л.И. е предоставен достъп до обществена информация с атакуваното решение, като при издаването му сме спазили стриктно дадените указания с предходен съдебен акт 530/14.10.2019 на Административен съд – Плевен. Ако не приемете това възражение считам жалбата за неоснователна. Да се приемат представените доказателства.

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА с оглед становището на страните, съдът

                                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА представените с писмо вх. рег. № 6182/09.12.2019 г. от ответника доказателства, представляващи административната преписка образувана по издаване на оспореното решение, а именно: решение № 20/04.11.2019 г. за предоставяне на достъп до обществена информация по чл. 28, ал. 2 от ЗДОИ, решение № 530/14.10.2019 г. на Административен съд – Плевен.

ПРИЕМА молба вх. рег. № 64/08.01.2020 г. от жалбоподателя чрез адв. С., ведно с приложено към него заверено копие на товарителница.

ПРИЕМА молба вх. № 327/21.01.2020 г. от адв. С..

ПРИЕМА по делото представените с писмо вх. рег. № 584/31.01.2020 г. от ответника и изискани от съда доказателства, съгласно опис в писмото.

ПРИЕМА молба вх. № 2040/08.05.2020 г. от адв. С..

ОТВЕТНИКЪТ М.:  Няма да соча други доказателства. Да приключи съдебното дирене.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да представят други доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна и

                                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ОТВЕТНИКЪТ М.: Уважаема госпожо съдия, моля да постановите решение, с което да оставите без уважение жалбата по следните съображения. На първо място, както вече казах, считам същата за недопустима в условията на евентуалност - неоснователна. Неоснователна считам жалбата заради това, че на първо място не е налице твърдяната нищожност на постановения акт. Решението е издадено в писмена форма, в изискуемо съдържание и при точно изпълнение на указанията дадени със съдебното решение постановено от Административен съд – Плевен, с което сме удовлетворили изискванията на чл. 34 от ЗДОИ. На второ място – предоставили сме информация, с която разполага административния орган. Правото на достъп до обществена информация на лицата е ограничено до наличието на съществуваща от органа такава, т.е. не се изисква да създадем нова, за да удовлетворим исканията. Подробни аргументи съм изложила в писмени бележки, които представям и моля да приемете. Правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение. Моля да постановите разноски за защита от юрисконсулт.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.05 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: