ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ОСМИ състав

На дванадесети юни две хиляди и двадесета година        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия МАРИНСКА

Административно дело   1279 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11,00 часа се явиха:

 ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ В.Л.Д., редовно уведомен, се представлява от адв. Р.Л. *** с пълномощно по делото.

ЗА ОТВЕТНИКА ПО ЖЛАБАТА НАЦИОНАЛНА ЕКСПЕРТНА ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ – СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ХИРУРГИЧНИ И ОРТОПЕДИЧНИ БОЛЕСТИ, редовно уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „ПАЛФИНГЕР ПРОДУКЦИОНСТЕХНИК БЪЛГАРИЯ“ ЕООД – гр. ЧЕРВЕН БРЯГ, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

 ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕЛК – ІІІ-ти СЪСТАВ КЪМ УМБАЛ „Д-Р Г. СТРАНСКИ” ЕАД – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, се явява д-р М. Г. – член на ТЕЛК ІІІ-ти състав.

 ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ОЛКК – ДКЦ „АВИС МЕДИКА“ ООД – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – гр. СОФИЯ, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

 ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА ТЕРИТОРИАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

ЗА ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА  РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ  „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ” – гр. ПЛЕВЕН, редовно уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, представител не се явява.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ В.Х.Х., редовно призован, не се явява.

ПО ДАВАНЕ  ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Л. – Моля да бъде даден ход на делото.

Д-Р Г. – Да се даде ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва постъпили писмени доказателства, съобразно постановеното съдебно определение в предходно съдебно заседание със заявление вх. 2622/03.06.2020г., с което се представят писмени доказателства по опис.

Съдът докладва постъпила молба от страна на жалбоподателя, чрез адв. Л. с вх. № 2731/08.06.2020г., с която моли съдът да задължи заинтересованата страна ТЕЛК ІІІ-ти състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен да представи документи, удостоверяващи, че членовете на комисията са преминали обучение най-малко 1 път годишно в НЕЛК преди датата на издаване на ЕР на ТЕЛК или преди дата 20.08.2019г. В молбата е посочено, че искането на жалбоподателя е продиктувано от факта, че заинтересованата страна по делото е представила удостоверения за преминали обучения към дата 20.01.2020г., което е последващо датата на издаване на процесното решение на ТЕЛК.

Съдът констатира, че към датата на днешното съдебно заседание по делото не е представено заключение от вещото лице по възложената съдебно-медицинска експертиза.

АДВ. Л. –  Поддържам направеното искане, тъй като считам, че то е относимо към установяване на обективната истина по делото. Освен това струва ми се предвид спецификата на създаване и функциониране на ТЕЛК-овете би следвало те да се представляват от Председателят, а не от членовете на състава. С оглед на факта, че не е изготвена допуснатата съдебно-медицинска експертиза и е обективно невъзможно да бъде изслушано вещото лице, моля да не бъде приключвано съдебното дирене и да бъде определена дата на ново заседание. Моля да бъдат приети докладваните писмени доказателства, като се вземе предвид направеното от мен възражение.

Д-Р Г. – Не възразявам. Редно е да се изслуша съдебно-медицинската експертиза, тъй като е съществена за изясняване на делото. Моля да приемете представените от наша страна писмени доказателства.

СЪДЪТ към Д-Р Г. – По повод направено доказателствено искане от жалбоподателя моля да заявите наличен ли е протокол от заседанието на ТЕЛК?

Д-Р Г. – Няма изискване по правилника да се води протокол на заседанията на ТЕЛК, не е воден и няма такъв. Има само решение.

Съдът намира, че следва да бъдат приети към делото представените от ТЕЛК ІІІ-ти състав със заявление вх. 2622/03.06.2020г. писмени доказателства по опис, касаещи завършеното висше образование, свидетелство за призната специалност, удостоверения, допълнителни споразумения и удостоверения за преминати обучения на членовете на ТЕЛК ІІІ-ти състав.

Съдът намира, че направеното доказателствено искане в нарочно депозираната от страна на жалбоподателя писмена молба е допустимо, следва да бъде уважено и за датата на следващото съдебно заседание да бъде изискано от ТЕЛК ІІІ-ти състав да представи документи удостоверяващи, че членовете на комисията са преминали най-малко веднъж годишно обучение в НЕЛК преди м. август 2019 г., като по относимостта му към правния спор, съдът ще се произнесе с крайния съдебен акт.

Съдът констатира служебно, че с преписката, представена от страна на ответника, по делото са представени писмени доказателства, касаещи завършено висше образование, трудов договор и придобита специалност на д-р Е. М., находящи се на лист 43, 44, 50 и 52 от делото. Д-р М., обаче, не е член на състава, постановил ЕР, предмет на настоящото дело. Като членове на специализиран състав по Хирургични и Ортопедични болести са посочени председател д-р А. – хирург и членове д-р Д. – хирург и д-р К.-ортопед.

По делото доказателства - диплом за завършено висше образование, удостоверение за призната специалност и трудов договор за д-р К.-ортопед в комисията, не са представени.

Следва да бъде задължен ответникът да представи тези писмени доказателства към датата на следващо съдебно заседание.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените със заявление вх. № 2622/03.06.2020г. от ТЕЛК ІІІ-ти състав при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен писмени доказателства, съгласно описа в заявлението.

ЗАДАЛЖАВА заинтересованата страна ТЕЛК ІІІ-ти състав при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен до датата на следващото съдебно заседание да представи надлежни писмени доказателства, удостоверяващи, че членовете на комисията са преминали най-малко веднъж годишно обучение в НЕЛК преди м. август 2019 г.

ВРЪЧВА на д-р Г., като представител на заинтересованата страна ТЕЛК ІІІ-ти състав копие от депозираната по делото молба вх. № 2731/08.06.2020г., подадена от адв. Л..

ЗАДЪЛЖАВА Специализиран състав по Хирургични и Ортопедични болести към НЕЛК – София в срок до датата на следващото съдебно заседание да представи диплом за завършено висше образование, удостоверение за призната специалност и трудов договор на д-р К., член на състава на НЕЛК.

Съдът намира, че следва да бъде дадена възможност на вещото лице д-р Вл. Х. да изготви и представи по делото заключение по делото.

С оглед необходимостта от събиране на доказателства, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 06.07.2020г. от 11,30 часа,  за която дата и час жалбоподателя и заинтересованата страна ТЕЛК ІІІ-ти състав към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ ЕАД – гр. Плевен уведомени от днес. Останалите страни се считат за уведомени.  Да се уведоми д-р Х. по телефона за датата на следващото съдебно заседание. На ответникът да се изпрати нарочно съобщение с дадените указания.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: