ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ТРЕТИ състав

На дванадесети февруари две хиляди и двадесета година         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЕЛКА БРАТОЕВА

 

Секретар МИЛЕНА КРЪСТЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия БРАТОЕВА

Административно дело   1271 по описа за 2019 г.

 

На именното повикване в 11:05 часа се явиха:

ИЩЦАТА  Д.Ц.И., редовно призована,  не се явява, не се представлява.

ЗА ОТВЕТНИКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – гр. ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява представител.

ЗА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – гр. ПЛЕВЕН, редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ.

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се даде ход на делото.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Административното дело е образувано  по искова молба на Д.Ц.И. *** срещу ОД на МВР - Плевен с правно основание чл. 1 ал.1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди за присъждане на обезщетение в размер на 400 лв. за причинени  имуществени вреди, представляващи направени разноски за адвокатско възнаграждение в съдебното производство по НАХД № 286/2018г. по описа на Районен съд – Червен бряг, завършило с отмяната като незаконосъобразно на НП № 62/03.09.2018г. на Началника на РУ – Червен бряг при ОД на МВР - Плевен, ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на влизане в сила на решението на РС – Червен бряг – 05.03.2019г.

Претендира присъждане на направените деловодни разноски в настоящото производство.

Съдът е изискал прилагане на НАХД № 286/2019г. по описа на Районен съд – Червен бряг като доказателство по делото, което е постъпило.

Производството е по чл. 203 и следващите от Административно-процесуалния кодекс.

Исковата молба е редовна и допустима, поради което на осн. чл. 131 от Гражданско-процесуалния кодекс препис от нея с приложенията е изпратен на ответника – ОД на МВР - Плевен за писмен отговор в едномесечен срок от съобщението. В срока ответникът – ОД на МВР – Плевен е представил писмен отговор, с който признава предявения иск по основание, възразява срещу размера на исковата претенция.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание с призоваване на страните. Приложено е НАХД № 286/2018г. по описа на Районен съд – Червен бряг.

Постъпила е писмена молба от ищцата чрез адв. Георги Стоянов, към която е приложено адвокатско пълномощно и списък на съдебните разноски. Заявява, че поддържа исковата претенция.

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Да се приeмат всички представени по делото доказателства. Да се приключи съдебното дирене.

Съдът счита, че следва да бъдат приети приложените към исковата молба писмени доказателства, както и да приложи като доказателство по делото нахд № 286/2018г. и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА приложеното  Решение № 20/05.02.2019г. на Районен съд – Червен бряг, постановено по НАХД № 286/2018г. по описа на същия съд;

ПРИЛАГА като доказателство по делото нахд № 286/2018г. по описа на Районен съд - Червен бряг.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР ШАРКОВ – Уважаема госпожо председател, с оглед събраните по делото доказателства и съгласно ТР № 1/15.03.2017г. на ВАС, което гласи, че при предявени пред административните съдилища искове по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ за имуществени вреди от незаконосъобразни НП, изплатените адвокатски възнаграждения в производствата по обжалване и отмяната им, представляват пряка и непосредствена последица по чл. 4, ал. 1 от този закон. Ето защо считам, че предявената искова претенция е основателна и следва да бъде уважена.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11,08 часа.

 

 

 

СЕКРЕТАР:                                             ПРЕДСЕДАТЕЛ: