ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На двадесет и четвърти септември две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 260 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 09,00 часа се явиха на второ четене:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Г.Й.Й. – редовно уведомен от предходното съдебно заседание, се явява лично и с адвокат Д.П. *** с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА Началник Районно управление Долни Дъбник при ОД на МВР – Плевен – редовно уведомен от предходното съдебно заседание, не се представлява.

 

         ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ П. – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за хода на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         Докладва, че по делото е постъпило становище с вх.№ 4283 от 21 август 2020 г. от упълномощен от ответника юрисконсулт, в което становище се прави искане да се даде ход на делото. С него се представят писмени доказателства и списък на разноски и се заявява претенция в размер на 200 лв. за юрисконсултско възнаграждение. Прави се възражение за прекомерност на възнаграждението на упълномощения от жалбоподателя адвокат.

         АДВОКАТ П. – Уважаема госпожо Председател, считам, че доказателствата са несвоевременно представени, т.к. същите е следвало да бъдат окомплектовани и представени още с административната преписка. Това от една страна. Но ако решите да ги приемете, оспорвам изцяло истинността на записите в книга за записване на държавни служители, които работят на смени, полагат дежурства, труд по време на разположение и труд извън редовното работно време на основание чл.20 – верността на съдържанието оспорвам, т.к. тук е отразено, че от 19,30 ч. до 21,30 ч. – на ред 416 което е, автоконтрольорът е бил работил с доверителя ми, респективно тук е отразено, че е съставен АУАН за  отказ на алкохол. Това е във връзка с други дела – едно административно друго и административно-наказателно, което се проведе в Районен съд – Плевен, там първо автоконтрольорът заяви кога е дошъл и което не съответства с тези часове, които са посочени тук. Искам да се открие производство по реда на чл.193 от ГПК. Когато се оспори документ, който не носи подписа на оспорващия, тежестта на доказване е на този, който го е представил. Ако ми дадете възможност, аз ще поискам копие от протоколите на съответните дела, по които същият служител е разпитван и ще ги представя. Достатъчно е дори да се направи съпоставка с акта кога е съставен като час и от там да се направи извод.

         Съдът намира, че следва да приеме като доказателства представените към становище с вх.№ 4283 от 21 август 2020 г. писмени доказателства. С оглед заявеното оспорване на верността на съдържанието на книгата за записване на държавните служители, които работят на смени, полагат дежурства, труд по време на разположение и труд извън редовното работно време на основание чл.20, в частта на ред 416 относно отбелязването в частта, в която полицейските служители са съставили АУАН за отказ от алкохол в часовия интервал от 19,30 ч. до 21,30 ч. На основание чл.193 от ГПК, във връзка с чл.144 от АПК следва да открие производство по оспорване на верността на съдържанието на този документ в посочената част – л.115 от делото. Предвид, че книгата, в която е извършено вписването, което се оспорва, съставлява официален документ, т.к. е съставена от длъжностно лице в това му качество и удостоверява факти с правно значение, от които произтичат съответни последици, съдът намира, че следва да укаже на жалбоподателя тежестта за пълно, главно и обратно оборване на вписаните и оспорени в съответната част на документа факти.

         С оглед на горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА като доказателства по делото приложените към становище вх.№ 4283 от 21 август 2020 г. писмени документи, както следва: списък с разноските; книга за записване на държавни служители, които работят на смени, полагат дежурства, труд по време на разположение и труд извън редовното работно време на основание чл.20; дневник за получени и предадени сигнали и разпореждания в ОДЧ на РУ – Долни Дъбник; регистър за изпратени експедиционни писма.

         ПРИЕМА като доказателство по делото молба вх.№ 4762 от 17.09.2020 г.

          

         АДВОКАТ П. – Моля да отложите делото, за да представя доказателства в тази насока. Според мен тежестта на доказване следваше да е на ответната страна.

         Съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 01 октомври 2020 г. от 15,00 часа, за когато жалбоподателят уведомен от днес, ответникът – по реда на чл.138 ал.2 от АПК.

         ДА СЕ ИЗПРАТИ съобщение до ответника за извършеното оспорване на верността на съдържанието на оспорения документ с указание, макар и при открито производство по оспорване верността на съдържанието, да заяви дали ще се ползва от този документ като доказателство по делото, т.к. в случай, че заяви, че няма да се ползва, същият ще бъде изключен от доказателствата по делото и ще бъде заличено определението за откриване производство по оспорване.

Предвид, че датата на следващото съдебно заседание е в кратък срок, уведомлението до ответника следва да бъде изпратено незабавно чрез призовкар, чрез пълномощника на ответника – юрисконсулт Ф., с указание да направи уточнение най-късно до датата на съдебното заседание с писмена молба.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,15 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: