ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ЮНИ                                            2020 ГОДИНА        

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

EЛКА БРАТОЕВА

ВЕНЕЛИН НИКОЛАЕВ

РАЛИЦА МАРИНСКА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия        БРАТОЕВА

Касационно административно дело №  259 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.38 часа се явиха:

         КАСАТОРЪТ Р.М.Р. И ОТВЕТНИК ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА НА ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИН“ –– редовно призован, се явява лично и с адв. М.А. – служебен защитник

         КАСАТОРЪТ ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ „ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАКАЗАНИЯТА“ – СОФИЯ И ОТВЕТНИК ПО КАСАЦИОННАТА ЖАЛБА НА Р.М.Р. –– редовно призован, не се представлява

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. А.: Да се даде ход на делото.

Р.Р.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че с оглед редовното призоваване на ответника ГД „Изпълнение на наказанията“ не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

О П Р Е Д Е Л И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

ДОКЛАДВА постъпило писмено становище от ГД „Изпълнение на наказанията“ чрез юрк. У., в което не се възразява да се даде ход на делото и се изразява становище по съществото на спора.

Няма приложени писмени доказателства от страните.

АДВ. А.: Поддържаме подадената касационна жалба от представляваното от мен лице за осъждане на ответника до пълния размер на претендираното от нас обезщетение. Оспорваме подадената от тях жалба.

Р.Р.: Аз установих в хода на делото, че Административен съд – Плевен в решение №  277 на 30.05.2019 г. сред писмените доказателства не е налице писмено предписание направено за подобна снимка – става въпрос за денталната снимка от дата 08.02.2018 г. д-р Е.Н.не е направил никакво предписание към затвора, а същото предписание е направено на по-късна дата, на стр. 10-та в решението, дефакто препоръката е на 18.05.2018 г., Т.е. твърденията на д-р Н., че ми е бил казал какъв е регламента за правене на снимка – дентална не може да се приеме за истина. Всъщност на датата на първоначалния преглед той е бил длъжен да ми направи.

АДВ. А.: Няма да представяме доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Няма да сочим нови доказателства. Да приключи съдебното дирене.

С оглед становищата на страните съдът счита, че следва да  бъде приключено съдебното дирене и  даден ход по същество и

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. А.: Уважаеми касационни съдии, моля да уважите изцяло подадената касационна жалба от Р.М.Р. против първоинстанционното решение, в която същият иска да се осъди ответникът до пълния размер на претендираното от него обезщетение, което обезщетение е за  определянето на тази сума като справедлив размер на претърпените от него неимуществени вреди следствие незаконосъобразните действия на администрацията на Затвора – Белене, изразяващи се в липса на осигурена своевременна дентална помощ, ненавременен преглед, ненавременно осигуряване на възможности за манипулация, т.е. изготвянето на тази рентгенова снимка /отварям една скоба тук/ той отново в днешното съдебно заседание заяви, че не му е било дадено направление, по-скоро не му е дадено обяснение какъв е редът, за да бъде насочен към тази дентална снимка, за да могат да се установят неговите заболявания, които неимуществени вреди, както той е посочил в касационната си жалба, а ние сме твърдели в целия процес, се изразяват в претърпените от него физически болки, страдания, психически такива, чувство на дискомфорт, физическо неразположение, подтиснатост, проблеми с храненето и не на последно място преживения стрес  за уточнения в предходните заседания в първоинстанционното производство период. Моля да отхвърлите подадената касационна жалба от ответника като неоснователна с липса на касационни основания и без посочване на допълнителни аргументи относно направеното искане.

Р.Р.: Съгласен съм с казаното от адвоката ми. Няма какво да допълня.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че решението на първоинстанционния съд е правилно и законосъобразно и следва да бъде оставено в сила.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

10.46 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: