ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На двадесет и трети януари   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 1252  по описа за 2019 г.

 

         На именното повикване в 15.30 часа се явиха:        

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – И.Н.Ф., редовно призован, явява се лично.

ОТВЕТНИКЪТ – ТЕРИТОРИАЛЕН ДИРЕКТОР ТД НА НАП – ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ГР. В.ТЪРНОВО, редовно призован, се представлява от гл. юрк Г. с пълномощно по делото.

 

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да гледаме делото.

ЮРК Г. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва

С писмо вх. № 136/10.01.2020 г. са приложени изисканите от съда четливи копия на 2 бр. справки

СЪДЪТ КЪМ ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ - Да се приемат ли същите?

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Да.

ЮРК Г. -  Да се приемат.

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА като доказателства по делото: приложените към писмо с вх. № 136 от 10.01.2020 г. справки за задължения от 07.01.2015 г.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Относно тези лепенки, които са ми слагани 2015 г.  за уведомяване ми казаха, че след като не са ме намерили е трябвало да се представи протокол от двама свидетели, от които един  да е независим. Има ли такъв протокол?

СЪДЪТ КЪМ ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ – Няма протоколи, защото Ви е връчвано чрез Български пощи и има отбелязване на връчител, лицето от Български пощи, което е посещавало адреса.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Не искам да събираме други доказателства.

ЮРК Г. -  Аз също няма да соча други доказателства.

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО  

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ – Описал съм го това, което искам. Съгласен съм да си платя размера на задълженията, в рамките на 5 години назад, както съм упоменал. Този запор, който ми се прави, смятам че е напълно нередовен и да се спре. Друго няма. Моля да ми присъдите 10 лв. разноски, ако постановите решение в моя полза.

ЮРК Г. – Уважаема г-жо Председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата на жалбоподателя и да потвърдите решението на териториалния директор. Считам същото за правилно и законосъобразно. Това е решение № 224 от 22.10.2019 г. Считам, че безспорно от събраните по делото писмени и гласни доказателства се установява по безспорен начин, че срещу жалбоподателя е образувано изпълнително дело на 26.01. 2015 г. Това е и.д. № 15150000746 от 2015 г. за задълженията на лицето за данъци върху недвижимите имоти и такси „Битови отпадъци“ към Община-Плевен. Това са към датата на подаване, на изготвяне на съобщението за доброволно изпълнение. Те са били в размер на 698.91 лв. и са включвали Акт за установяване на публични вземания № 1071924/2014 г. и Акт за установяване на публични вземания № 1071925/2014 г. Същите са били връчени на лицето на  12.11.2014 г.  и са влезли в законна сила и тъй като не са били платени, са предоставени в НАП за събиране по принудителен  начин. Задълженията по двата акта за установяване на публични вземания, те са за период 2009 г. – 2013 г. съгласно разпоредбата на чл. 172, ал. 2 от ДОПК  с издаването  на акт за установяване на публични вземания или с извършването на изпълнителни действия, се прекъсва давността, която тече по смисъла на чл. 171 от ДОПК, т.е. с актуването на съответните задължение и включването в акт за установяване на публични вземания е прекъсната петгодишната давност, посочена  в разпоредбата на чл. 171 от ДОПК. С разпореждане за присъединяване към изпълнителното дело са присъединени задълженията  за данъци върху недвижимите имоти и такса „Битови отпадъци“  по Актове за установяване на публични вземания № 107750 от 2019 г. и № 107751 от 2019 г., които към датата на издаване на разпореждането са в размер на 770.60 лв.  Задълженията са за период 2014 г. - 2018 г.  и отново са актувани с актуването им отново се прекъсва давността, която е в разпоредбата на чл. 171 от ДОПК, поради което считам, че решението на териториалния директор е правилно и законосъобразно и моля същото да бъде потвърдено. По отношение на разноските, не претендирам такива.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния 30 дневен срок.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15.24 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: