ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На трети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 249 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 14.00 часа се явиха:

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ ОБЩИНА ПЛЕВЕН – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, се представлява от юрисконсулт Д.Б. с пълномощно по делото.

ОТВЕТНИКЪТ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО И РУО НА ОПРР 2014-2020 – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от адвокат Л.Я. с пълномощно по делото.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Моля да се даде ход на делото.

АДВОКАТ Я. – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, с оглед редовното призоваване на страните, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и докладва

С протоколно определение от предходно съдебно заседание е указано на жалбоподателя да представи по делото заверени копия на подадените оферти и протоколите на комисията по избор на изпълнител по Позиция № 2 от проведената обществена поръчка.

С писмо вх. № 2034/08.05.2020 г. по делото са представени изисканите доказателства съгласно опис, представляващи документи в син класьор номерирани от лист 1 до лист 180.

ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Моля да бъдат приети представените доказателства. Няма да сочим нови доказателства. Нямаме доказателствени искания. Да се приключи делото.

АДВОКАТ Я. – Моля да се приемат представените доказателства. Няма да сочим нови доказателства. Моля за ход по същество.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА представените с писмо вх. № 2034/08.05.2020 г. доказателства от Община Плевен, съгласно опис в писмото и представляващи приложени документи в син класьор номерирани от лист 1 до лист 180.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да сочат нови доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Уважаема госпожо Председател, с депозираната пред Административен съд – Плевен жалба сме изнесли твърдения, че оспореният административен акт Решение № РД-02-36-150/14.02.2020 г. на Ръководителя на УО на ОПРР е постановен при съществено нарушение на административно-производствените правила и в нарушение на материалния закон. Подробно сме изложили в жалбата съображенията, които твърдим. С оглед процесуална икономия няма да ги преповтарям. Моля след като подробно се запознаете с фактическата и правна страна по спора, на основание чл. 172, ал. 2 от АПК да отмените изцяло оспорения индивидуален административен акт – цитираното решение като издаден при нарушение на административно-производствените правила и материалното право. Моля да ми бъде присъдено юрисконсултско възнаграждение в размер на 300 лева.

АДВОКАТ Я. – Уважаема госпожо Председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и недоказана. Управляващият орган законосъобразно и при спазване на процесуалните изисквания е изпълнил своите правомощия като е наложил финансова корекция на Община Плевен. Аргументите изложени в жалбата са извадени в хода на административното производство под формата на възражение и същите са взети предвид при изготвяне на оспореното решение. Същевременно аргументацията, която приема, че изготвянето на анекс към договора за обществена поръчка е единствения законов начин за извършване на изменения в договора не може да бъде възприета, доколкото в случая става въпрос именно за незаконосъобразно изменение на договора и това е залегнало в същината на решението на управляващия орган. Безспорно също така е, че съгласно самия договор е необходимо изготвянето на акт Образец № 15 за да бъде прието за изпълнено задължението за изграждане на детските площадки и до изготвянето му не може да се счита, че договорът е изпълнен в тази му част. Поддържам изложената аргументация изцяло в решението като моля да ми определите кратък срок, в който да представя подробни писмени бележки в тази насока. Моля за присъждане на направените от доверителя ми разноски. Представям копие от списъка за другата страна. Към разноските прилагам доказателства за изплатено адвокатско възнаграждение, а именно договор за правна защита, фактура и платежно нареждане. Възнаграждението е изчислено в минимума съобразно тарифата за минималните размери на адвокатските възнаграждения.  

ЮРИСКОНСУЛТ Б. – Считам адвокатското възнаграждение за прекомерно.  

Съдът,

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните в 5-дневен срок от днес да представят писмени бележки.  

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.10 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: