ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ЧЕТВЪРТИ състав

На десети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Административно дело № 246 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

ИЩЕЦЪТ П.П.Б. – редовно уведомен по телефон чрез адвокат А.И., не се явява, не се представлява.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ИСКА ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно уведомен по телефон, не изпраща представител.

По делото е депозиран писмен отговор, в който се признава предявеният иск по основание, възразява се срещу размера. Моли се да бъде даден ход на делото. Претендира се юрисконсултско възнаграждение.  

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ПЛЕВЕН – редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на делото.

Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание следва да бъде даден, доколкото страните са редовно призовани, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА

Производството по делото е образувано по искова молба от П.П.Б. ***, чрез адвокат А.И. от САК, против ОД на МВР-Плевен, с посочено правно основание чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, с която се претендира присъждане на обезщетение в размер на 300 лева за претърпени имуществени вреди, съставляващи разноски за адвокатски възнаграждения, платени по АНД № 238/2019 г. на Районен съд Червен бряг във връзка с обжалване и отмяна на ЕФ за налагане на глоба, издаден от ОД на МВР-Плевен, ведно със законната лихва от датата на влизане в сила на съдебното решение до окончателното изплащане на сумата. Претендира се присъждане на направените разноски по настоящето дело.

С определение в закрито съдебно заседание са конституирани страните и делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание, като е разпределена доказателствената тежест.

По делото е приложено  и АНД № 238 по описа за 2019 г. на Районен съд Червен бряг.

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Госпожо съдия, считам, че следва да бъдат приети представените с исковата молба писмени доказателства. Няма да соча доказателства.

С оглед становището на страните по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА приложените към исковата молба доказателства, съгласно опис в същата.

ПРИЕМА молба вх. № 1510/11.03.2020 г. от адвокат А.И. ведно с приложените към нея писмена защита и договор за правна защита и съдействие.  

ПРИЕМА писмен отговор от ответника с вх. № 1863/16.04.2020 г.

ПРИЛАГА към настоящото дело АНД № 238 по описа за 2019 г. на Районен съд Червен бряг.

С оглед становището на страните, че нямат доказателствени искания и няма да представят други доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаема госпожо административен съдия, считам, че предявеният иск с правно основание чл. 1, ал. 1 от ЗОВОД е основателен и доказан по размер и следва да бъде уважен. Във връзка с възраженията на Областната дирекция относно претендираните разноски по настоящото производство считам, че същите не са съобразени с предвидените такива в Наредбата за адвокатските възнаграждения. Считам, че размерът в настоящото производство е завишен и несъответства на правната и фактическа сложност на делото, поради което считам, че следва да ги уважите в подходящ размер.

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 10.36 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: