ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ШЕСТИ  състав

 

На четвърти юни   две хиляди и двадесета   година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

СНЕЖИНА ИВАНОВА

                                     

 

Секретар ДЕСИСЛАВА ДОБРЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ИВАНОВА

Административно дело № 203  по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 10.00 часа се явиха:        

ОСПОРВАЩИЯТ – „ФАРМА ЛЕК“ АД, редовно призован, се представлява от адв. Е.П.с пълномощно от днес.

ОТВЕТНИКЪТ – ДИРЕКТОР НА РЗОК – ПЛЕВЕН, редовно призован, не се явява, представлява се от гл. юрк В.-Й..

 

ПО ДАВАНЕ  ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ.П.– Да се даде ход на делото.

ЮРК В. -  Уважаема г-жо Съдия, моля да не давате ход на делото. Считам, че следва да пристъпите към прекратяване на производството. Видно от жалба с вх. №  560021 от 10.01.2019 г., същата е отправена до управителя на НЗОК чрез директора на РЗОК – Плевен. Преписката е изпратена от НЗОК на 14 януари, като е получена там на 16.01.2019 г., за което представям доказателство: товарителница, обратна разписка за получаване. С оглед на това считам, че е налице мълчалив отказ от страна на управителя на НЗОК за произнасяне  по така постъпилата жалба, с оглед на което срокът за подаване на жалбата пред съда е изтекъл след изтичането  на 14 дневния период от получаването в деловодството на НЗОК. Предвид това считам, че производството по делото следва да бъде прекратено.

АДВ.П.– Вие твърдите, че освен пред Административния съд е обжалвана и пред настоящия административния орган?!

ЮРК В. – Аз твърдя, че жалбата е отправена пред управителя на НЗОК чрез директора  на РЗОК – Плевен, което е видно от самия екземпляр на жалбата, поради което в срока непроизнасянето на административния орган в 14 дневен срок считам, че е налице мълчалив отказ и следва производството да бъде прекратено.

АДВ.П.– По така представените документи считам, че не е налице основание за прекратяване на настоящото дело, независимо от подаването на жалбата пред административния орган и твърдените от ответника обстоятелства.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК В. Тази жалба, която е приложена тук при нас с вх. № 560021 от 11.01.2019 г., тя ли е изпратена на 16 януари?

ЮРК В. – Да.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК В. – А защо е изпратена и до съда?

ЮРК В. – Ние не сме я изпратили до съда. Тя дойде в съда на един много по-късен етап. Жалбата е изпратена януари 2019 г. НЗОК са изпратили жалбата и вече Вие образувате производството.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК В. Вие как сте получили жалбата? Тя има входящ номер на РЗОК – Плевен от 11.01.2019 г.

ЮРК В. – Точно така.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК В. - Вие изпращате на 16-ти в София.

ЮРК В. – На 15-ти е изпратена и на 16-ти е получена при управителя на НЗОК.

СЪДЪТ КЪМ ЮРК В. – НЗОК ни я изпраща на нас на 10.02.2020 г., без да има произнасяне.

ЮРК В. – Доколкото ми е известно няма произнасяне. Не мога да твърдя със 100 % сигурност, но поне докато се образува производството, нямаше произнасяне.

АДВ.П.– Да не се прекратява производството.

Съдът, с оглед искането за прекратяване на съдебното производство с оглед редовното призоваване на страните намира, че ход на делото следва да бъде даден и

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

С оглед искането на процесуалния представител на ответника за прекратяване на съдебното производство и представените данни, че жалба на лист 4 по а.н.д. № 323/2020 г. по описа на Районен съд – Плевен, е адресирана до управителя на НЗОК чрез директора на РЗОК и отделно с твърдението, че същата е входирана  на 11.01.2019 г. в РЗОК – Плевен. Изпратена е на НЗОК на 16.01.2019 г., с оглед представена поръчка № 21712873, представена в днешното съдебно заседание и не е налице произнасяне в 14 дневния срок и е формиран мълчалив отказ, и е следвало да бъде оспорена пред съда в срок от изтичане на срока за оспорване пред горестоящия административен орган, а това е не е сторено и жалбата е недопустима, съдът намира, че следва да изиска от НЗОК да представи в 7 дневен срок от получаване на съобщението информация: налице ли е произнасяне на управителя на НЗОК по жалба с вх. № 5600-21 от 11.01.2019 г. – с входящ номер на РЗОК – Плевен, изпратена им на 16.01.2019 г., като след получаване на информацията, съдът ще се произнесе относно искането за прекратяване на производството и с оглед изясняване на тези въпроси намира, че следва да бъде отложено делото за друга дата, без приемане на доказателствата, като в случай, че жалбата е допустима, следващото съдебно заседание ще бъде първо по делото заседание с оглед предприемане на действия по оспорване на документи и

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОТЛАГА  делото за 02.07.2020 г.  от 15.00 часа.

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.11 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: