ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                            Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД              ВТОРИ КАСАЦИОНЕН състав

 

На двадесет и трети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

ДАНИЕЛА ДИЛОВА

1.     ЦВЕТЕЛИНА КЪНЕВА

2.     СНЕЖИНА ИВАНОВА

 

Секретар Ц. ДАЧЕВА

Прокурор НАНКА РАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия КЪНЕВА

Касационно административно дело № 201 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 9,50 часа се явиха на второ четене:

         КАСАТОРЪТ Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ – София – редовно призован, не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ Ц.Б.В. – редовно уведомена от предходното съдебно заседание, се явява лично и с адвокат Д.Д. с пълномощно от днес.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно уведомена от предходното съдебно заседание, се представлява от прокурор Нанка Рачева.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         АДВОКАТ Д. – Моля да се даде ход на делото.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Моля да се даде ход на делото.

         Съдът намира, че са налице условия за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ДОКЛАДВА касационната жалба

         Към същата е представено писмено доказателство.

         АДВОКАТ Д. – Считам, че жалбата е неоснователна. Няма да сочим доказателства. Да се приеме представеното доказателство.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Няма да сочим доказателства. Да се приеме представеното доказателство. Да се приключи съдебното дирене.

         Съдът намира, че следва да бъде прието представеното с касационната жалба писмено доказателство, както и че са налице условия за приключване на съдебното дирене, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ПРИЕМА представеното писмено доказателство.

         ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

         ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

         АДВОКАТ Д. – Уважаеми административни съдии, моля да оставте подадената жалба без уважение, доколкото същата е неоснователна и да потвърдите решението като правилно и законосъобразно. Считам, че законосъобразно от събраните по делото доказателства районният съд е стигнал до един правилен извод, а именно, че НП е издадено в нарушение на чл.35 ал.1 и 2 от ЗАНН дотолкова, доколкото е налице забраната за образуване на административно наказателно производство когато за същото деяние срещу същото лице има образувано наказателно производство от органите на прокуратурата или от съда. Тази забрана след 2017 г. е намерила отражение в измененията на НПК, които дават възможност на прокуратурата или на съда когато установят, че едно лице не е извършило дадено престъпление, но е извършило административно нарушение на определен закон, да се произнесат по това нарушение и съответно да наложат санкция, която е предвидена в закона. Считам, че по същество районният съд не се е произнесъл дали са налице извършените нарушения дотолкова, доколкото същите определят деятелността на съответния деец във връзка с това образувано производство 48/2019 г. на Окръжна прокуратура – Плевен по чл.123 от НК и макар да не е образувано, поне няма данни да е образувано, срещу конкретно лице, е ясно, че се касае до събиране на доказателства дали моята доверителка или другият лекар стоматолог, който също е лекувал починалия С.Д. К., със свои действия в нарушение на медицинския стандарт по стоматология са причинили по професионална непредпазливост тази смърт. Всички случаи професионална небрежност, които визира чл.123, ще се изразява в нарушение на тези медицински стандарти такива, каквито административно наказващият орган е приел, че доверителката ми е нарушила и е конкретизирал в съответното наказание. По тези съображения моля да потвърдите решението на Районен съд – Плевен като правилно и законосъобразно и да присъдите на доверителката ми направените разноски за адвокат.

         ПРОКУРОР РАЧЕВА – Уважаеми административни съдии, считам, че жалбата е основателна. Решението на ПлРС, с което е отменено наказателното постановление поради нарушение на разпоредбата на чл.33 ал.1 от ЗАНН, е неправилно и незаконосъобразно. Съображенията ми за това са, че съгласно чл.33 ал.1 от ЗАНН не се образува административно наказателно производство когато е възбудено наказателно преследване от органите на прокуратурата. Видно от представените доказателства, наказателно преследване няма възбудено. Образувано е наказателно производство, като след измененията в НК досъдебното производство се образува за престъпление. Съгласно трайната практика на ВКС на всички наказателни отделения, възбуждане на наказателно преследване започва с привличане на конкретно лице в качеството на обвиняем за престъпление, каквото в случая не е налице и не е допуснато нарушение на чл.33 ал.1 от ЗАНН. Считам, че към момента не е допуснато нарушение на принципа „не два пъти за едно и също нещо“. Предлагам да приемете, че при провеждане на административно наказателното производство не е допуснато нарушение, да отмените решението на районния съд и да потвърдите наказателното постановление.

         Съдът счете делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10,01 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: