ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЕТИ състав

 

На двадесет и осми май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Прокурор …………..

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 192 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 09,00 часа се явиха на второ четене:

         ИЩЕЦЪТ В.В.В. – редовно увeдомен по телефона на 15 април 2020 г. чрез адвокат Д., по аргумент от § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, не се явява и не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ Областна дирекция на МВР – Плевен  – редовно уведомен по телефона на 15 април 2020 г., по аргумент от § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, не се представлява.

За ответника е постъпила молба с вх.№2435 от 27 май 2020 г., в която се моли да се даде ход на делото. Прави се възражение за недопустимост на исковата молба. Правят се доказателствени искания и се изразява становище по съществото на делото.

         КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА Окръжна прокуратура – Плевен – редовно призована по телефона на 15 април 2020 г. по аргумент от § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ, не изпраща представител.

         Съдът намира, че предвид неявяване на представител на прокуратурата в днешното съдебно заседание, ход на делото не следва да бъде даден, т.к. участието на прокурор в първоинстанционните съдебни производства по чл.1 от ЗОДОВ, които се разглеждат по реда, установен в АПК, е задължително, по аргумент от Тълкувателно решение № 7 от 25.11.2010 г. по тълкувателно дело № 3 от 2010 г. на ВАС, ОСС І и ІІ колегия. По делото не е представено становище за наличие на уважителни причини за липса на представител на Окръжна прокуратура – Плевен, които са уведомени редовно по телефона чрез деловодител E.П. на 15 април 2020 г. Призоваването е редовно предвид, че с разпоредбата на § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ е предвидено, че сроковете, които са спрели да текат по време на обявеното извънредно положение на основание чл.3 ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, продължават да текат, считано от изтичането на 7 дни от обнародването на ЗИД на ЗЗ. Същият е обнародван в ДВ бр.44 от 13 май 2020 г. По аргумент от § 13 от ПЗР на ЗИД на ЗЗ срокът за редовно призоваване – 7 дни преди датата на заседанието, е започнал да тече от 21 май 2020 г. и е изтекъл на 27 май 2020 г., поради което призоваването за днешното съдебно заседание на 28 май 2020 г. на прокуратурата е редовно. С оглед липсата на представител на прокуратурата и липсата на релевирани уважителни причини за неявяването на представител на прокуратурата, следва да бъдат изискани обяснения от деловодителя E.П. в Окръжна прокуратура – Плевен, която е била уведомена за датата на днешното съдебно заседание. Същата следва да даде обяснения дали е уведомила надлежно представител на Окръжна прокуратура – Плевен за днешното съдебно заседание и конкретно кой прокурор от състава на Окръжна прокуратура – Плевен е уведомила, респективно ако не е уведомила представител на прокуратурата за днешното съдебно заседание да посочи причините, поради които не е сторила това. Същата следва да бъде предупредена, че при липса на уважителни причини за неуведомяване на представител на прокуратурата за днешното съдебно заседание, ще й бъде наложена глоба по реда на ГПК, т.к. е станала причина за отлагане на делото.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ИЗИСКВА обяснения от деловодителя E.П. от Окръжна прокуратура – Плевен дали е уведомила надлежно представител на Окръжна прокуратура – Плевен за днешното съдебно заседание и конкретно кой прокурор от състава на Окръжна прокуратура – Плевен е уведомила, респективно ако не е уведомила представител на прокуратурата за днешното съдебно заседание, да посочи причините, поради които не е сторила това.

         ПРЕДУПРЕЖДАВА деловодителя E.П. от Окръжна прокуратура – Плевен, при липса на уважителни причини за неуведомяване на представител на прокуратурата за днешното съдебно заседание, ще й бъде наложена глоба по реда на ГПК, т.к. е станала причина за отлагане на делото.

         С оглед процесуална икономия, препис от постъпилото от ответника писмено становище вх.№ 2435 от 27 май 2020 г. следва да бъде изпратено на пълномощника на ищеца адвокат Г.Д. *** по имейл или по друг бърз начин. В тридневен срок от съобщението и получаване на становището ищецът, чрез упълномощения си адвокат, следва да представи по делото: 1.Становище по възражението за недопустимост на исковата претенция; 2.Конкретизация срещу кой ответник е предявил иска си – ОД на МВР – гр.Плевен или началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр.Плевен; 3.Становище във връзка с оспорване на представеното копие на договор за правна защита и съдействие № 16/2019 г., представено във връзка с воденото дело пред Районен съд – гр.Плевен; 4.Да представи оригинал на договор за правна защита и съдействие по АНД 1370/2019 г., като след приключване на делото оригиналът на пълномощното ще  бъде върнат на упълномощения адвокат.

         Воден от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         ДА СЕ ИЗПРАТИ на ответника копие от постъпилото от ответника писмено становище вх.№ 2435 от 27 май 2020 г. с приложенията чрез адвокат Г.Д. *** по имейл или по друг бърз начин.

         ИЗИСКВА от адвокат Г.Д. да представи по делото в тридневен срок от получаване на съобщението и становището, следните доказателства: 1.Становище по възражението за недопустимост на исковата претенция; 2.Конкретизация срещу кой ответник е предявил иска си – ОД на МВР – гр.Плевен или началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр.Плевен; 3.Становище във връзка с оспорване на представеното копие на договор за правна защита и съдействие № 16/2019 г., представено във връзка с воденото дело пред Районен съд – гр.Плевен; 4.Да представи оригинал на договор за правна защита и съдействие по АНД 1370/2019 г., като указва на адвокат Д., че след приключване на делото оригиналът на пълномощното ще й бъде върнат.

         ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на страните да сочат и други доказателства.

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 25 юни 2020 г. от 10,00 часа, за когато ищецът и ответникът уведомени по реда на чл.138 ал.2 от АПК. Да се изпрати призовка на Окръжна прокуратура – Плевен, в която да се впише четеното протоколно определение на съда във връзка с неявяване на представител на прокуратурата.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09,14 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: