ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                               Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                 ПЪРВИ състав

На деветнадесети юни две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДАНИЕЛА ДИЛОВА

 

Секретар ВЕНЕРА МУШАКОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ДИЛОВА

Административно дело №  187 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.00 часа се явиха:

ЗА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ „ФАРМА ЛЕК“ АД, гр. Плевен, представлявано от А.Б.Д. – редовно призован, не се явява представител.

ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА ДИРЕКТОРЪТ НА РЗОК - ПЛЕВЕН – редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от юрисконсулт Д.Г. с пълномощно по делото.

Съдът констатира, че в протокола от предходното съдебно заседание проведено на 26.05.2020 г. е допусната очевидна фактическа грешка като Председател на състава и съдия докладчик вместо съдия Даниела Дилова, съдебният секретар е записал съдия Катя Арабаджиева. Съдът намира, че следва да бъде отстранена допуснатата очевидна фактическа грешка.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

На основание чл. 151 от ГПК ДОПУСКА поправка на очевидна фактическа грешка в протокол от 26.05.2020 г. като вместо: „съдия Катя Арабаджиева“ се чете: “съдия Даниела Дилова“. Съответно вместо: „докладвано от съдия Арабаджиева“ се чете: „докладвано от съдия Дилова“ административно дело № 187 по описа за 2020 г.

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице условията за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ДОКЛАДВА ЖАЛБАТА

Производството по делото е образувано въз основа на жалба от „Фарма Лек“ АД, гр. Плевен, представлявано от А.Д., против заповед № РД-08-2602/28.12.2018 г. на Директора на РЗОК-Плевен.

В жалбата се съдържат твърдения за обжалване на заповедта по административен ред, но в представената по делото преписка, липсват доказателства за датата на постъпване на жалбата, пред по-горестоящия орган и за произнасяне по жалбата от същия.

ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Оспорваме изцяло така подадената жалба. Считам същата за процесуално недопустима и съответно неоснователна и недоказана по своята същност като ще представим доказателства в тази насока. Представям приемо-предавателен протокол от РЗОК-Плевен, с който е изпратена преписка до Управителя на НЗОК и обратна разписка, от която е видно, че на 16.01.2019 г. е получено там. Нови доказателства няма да соча. Нямам доказателствени искания. Налице е мълчалив отказ. Жалбата е пратена чрез Управителя на НЗОК до районен съд, въпросът е, че след като е налице мълчалив отказ от страна на Управителя на НЗОК защото все пак тай е бил сезиран по случая, срокът за произнасяне съгласно разпоредбата на чл. 97, ал. 1 от АПК като едноличен орган е да се произнесе в двуседмичен срок от получаване на преписката. Видно от обратната разписка тя е получена на 16.01.2019 г., а съответно срокът за произнасян е изтекъл на 30.01.2019 г. С оглед датата на водене на настоящото дело считам, че от страна на жалбоподателя е пропуснат срокът за сезиране на Административен съд – Плевен.

Съдът намира, че следва да бъде оставена жалбата без движение. Следва да бъде указано на жалбоподателя изрично да заяви, в 7-дневен срок от получава на съобщението, дали обжалва Заповед № РД-08-2602/28.12.2018 г. на Директора на РЗОК – Плевен или обжалва мълчалив отказ по жалба № 560022/11.01.2019 г. Следва да бъде указано на жалбоподателя, че от представените по делото доказателства се установява, че Директорът на РЗОК - Плевен се е произнесъл със Заповед № РД-08-2602/28.12.2018 г., която подлежи на обжалване в 14-дневен срок по административен ред пред Управителя на НЗОК. Видно от подадената жалба е, че същата е адресирана чрез Директора на РЗОК - Плевен пред Управителя на НЗОК и до Районен съд – Плевен. От представената справка от НЗОК се установява, че тъй кат жалбите са адресирани до Районен съд – Плевен чрез Директора на РЗОК – Плевен, пред Управителя на НЗОК е прието, че те не са адресирани до НЗОК, поради което и няма произнасяне от едноличния административен орган. Ето защо жалбоподателят следва да уточни кой акт обжалва.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОСТАВЯ БЕЗ ДВИЖЕНИЕ жалбата.

ДАВА 7-дневен срок от получава на съобщението на жалбоподателя да уточни искането си пред съда с оглед указанията дадени по-горе.

УКАЗВА на жалбоподателя, че ако не отстрани констатираните  по-горе нередовности и не уточни кой акт обжалва, жалбата ще бъде върната и производството по делото ще бъде прекратено.

НАСРОЧВА делото за 17.07.2020 г. от 10.15 часа, за която дата ответникът уведомен от днес. Да се изпрати съобщение на жалбоподателя.

Протоколът се изготви в съдебно заседание, което приключи в 11.17 часа.

 

 

СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: