ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                     Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                       ПЪРВИ състав

 

На двадесет и шести май две хиляди и двадесета година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

Секретар ЦВЕТАНКА ДАЧЕВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия АРАБАДЖИЕВА

Административно дело № 187 по описа за 2020 г.

 

         На именното повикване в 12,44 часа се явиха:

         ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ „Фарма лек“ АД – Плевен нередовно призован, не се представлява.

         ОТВЕТНИКЪТ Директорът на РЗОК – Плевен нередовно призован, се представлява от юрисконсулт Г. с пълномощно от днес.

Страните са нередовно призовани за днешното съдебно заседание, с оглед разпоредбата на § 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, съгласно който сроковете, спрели да текат по време на извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на този закон в „Държавен вестник“.

 

         ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

         ЮРИСКОНСУЛТ Г. – Уважаема госпожо съдия, на първо място считам, че така посоченото от Вас не следва да се счита като предпоставка по чл.139 ал.1, ето защо Ви моля да дадете ход на делото. На следващо място следва да се посочи, че в хода на производството е подадена жалба с наш вх.№ 560022 от 11 януари 2019 г., която е адресирана чрез Директора на РЗОК пред Управителя на НЗОК и до Районен съд – Плевен. Налице е мълчалив отказ от страна на Управителя на НЗОК, като срокът за произнасяне е изтекъл на 12.02.2019 г. и поради горното от страна на „Фарма лек“ е налице неспазване на срока за обжалване на мълчаливия отказ, поради което жалбата е просрочена. В този смисъл искът е недопустим.

         Съдът намира, че ход на делото в днешното съдебно заседание не може да бъде даден. Причината за това е нередовното призоваване на жалбоподателя, който не се явява в днешното съдебно заседание. Ответникът се явява и изразява становище да се даде ход на делото, но съдът не може да даде ход на делото предвид разпоредбата на § 13 от Преходни и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, съгласно който процесуалните срокове, спрели да текат по време на извънредното положение, продължават да текат след изтичането на 7 дни от обнародването на този закон в „Държавен вестник“. С оглед на това съдът намира, че към настоящия момент не е изтекъл седмодневния срок за призоваване на страните по делото. Ето защо, т.к. жалбоподателят е нередовно призован и не се явява негов представител, съдът намира, че не може да даде ход на делото.  По отношение становището за допустимост на жалбата, съдът ще се произнесе в следващото съдебно заседание при редовно призоваване на страните.

         Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

         НЕ ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

         ОТЛАГА и НАСРОЧВА същото за 19 юни 2020 г. от 11,00 часа, за която дата ответникът по жалбата е уведомен в днешното съдебно заседание. Да се призове жалбоподателя.

         Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12,49 часа.

 

 

         СЕКРЕТАР:                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: