П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДВАДЕСЕТ И ОСМИ ЮЛИ                                      2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 185 по описа за 2020 г.

На именното повикване в 11.01 часа се явиха:

         ОСПОРВАЩАТА Н.Т.М. в качеството й на законен наследник на М.Й.М. – уведомена от предходно съдебно заседание, се явява лично и с адв. С.М. с пълномощно по делото.

         ОСПОРВАЩИЯТ М.М.М. в качеството му на законен наследник на М.Й.М. – уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него адв. С.М. – с пълномощно по делото.

         ОСПОРВАЩИЯТ В.М.М. – в качеството му на законен наследник на М.Й.М. – уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. За него адв. С.М. – с пълномощно по делото.

         ОТВЕТНИКЪТ НЕЛК СОФИЯ СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ХИРУРГИЧНИ И ОРТОПЕДИЧНИ БОЛЕСТИ – уведомен по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА МЕДИЦИНСКИ ИНСТИТУТ НА МВР – СОФИЯ – ТЕЛК – уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – СОФИЯ – уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА ТП НА НОИ – ПЛЕВЕН – уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител.

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА РД „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – ПЛЕВЕН – уведомени по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК, не изпраща процесуален представител.

         Явява се вещото лице С.Д.К..

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М.: Няма процесуални пречки, моля да дадете ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

ДОКЛАДВА постъпили писмени доказателства, изискани с протоколно определение от предходно съдебно заседание, а именно данни от регистъра за спешни повиквания на електронен носител предоставени с писмо вх. рег. № 2989/18.06.2020 г., материали от Досъдебно производство № С-60/2019  г. по описа на Окръжна прокуратура – Плевен, заверени копия по опис, предоставени с писмо вх. рег. № 3051/19.06.2020 г., заверени копия от длъжностна характеристика и от Заповед 316з-1431/20.04.2018 г. на ОД на МВР – Плевен, предоставени с писмо вх. рег. № 3152/24.06.2020 г., както и заверени копия от страници на лична здравна книжка по отношение на М.Й.М., предоставени с писмо вх. рег. № 3498/08.07.2020 г.

ДОКЛАДВА постъпване на заключението по назначената съдебно-медицинска експертиза.

АДВ. М.:  Да се приемат писмените доказателства. Водим допуснатия ни свидетел. Не възразяваме първо да се изслуша експертизата.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото постъпилите писмени доказателства изискани с протоколно определение от предходно съдебно заседание, а именно данни от регистъра за спешни повиквания на електронен носител предоставени с писмо вх. рег. № 2989/18.06.2020 г., материали от Досъдебно производство № С-60/2019  г. по описа на Окръжна прокуратура – Плевен, заверени копия по опис, предоставени с писмо вх. рег. № 3051/19.06.2020 г., заверени копия от длъжностна характеристика и Заповед 316з-1431/20.04.2018 г. на ОД на МВР – Плевен, предоставени с писмо вх. рег. № 3152/24.06.2020 г., както и заверени копия от страници на лична здравна книжка по отношение на М.Й.М. предоставени с писмо вх. рег. № 3498/08.07.2020 г.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото данни от регистъра за спешни повиквания на електронен носител предоставени с писмо вх. рег. № 2989/18.06.2020 г., материалите от Досъдебно производство № С-60/2019  г. по описа на Окръжна прокуратура – Плевен, заверени копия по опис, предоставени с писмо вх. рег. № 3051/19.06.2020 г., заверени копия от длъжностна характеристика и Заповед 316з-1431/20.04.2018 г. на ОД на МВР – Плевен, предоставени с писмо вх. рег. № 3152/24.06.2020 г., заверени копия от страници на лична здравна книжка по отношение на М.Й.М. предоставени с писмо вх. рег. № 3498/08.07.2020 г.

Пристъпва към снемане самоличността на вещото лице.

С.Д.К. – 58 г., неосъждан, без родство със страните

Съдът напомня на вещото лице наказателната отговорност по чл. 291 от НК. Вещото лице С.К. обещава да даде точно и безпристрастно заключение.

Съдът пристъпва към изслушване на заключението по назначената съдебно-медицинска експертиза.

ВЛ С.К.: Поддържам представеното писмено заключение. Нямам какво да добавя. Отговорил съм на поставените въпроси съобразно представените по делото доказателство. Запознал съм се с всички материали по делото.

АДВ. М.: Нямам въпроси. Моля да приемете заключението, същото е пълно, обективно и всестранно, не го оспорвам.

Съдът намира, че с оглед становището на процесуалния представител на жалбоподателя  следва да приеме и вложи в делото заключението на вещото лице, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото заключението на вещото лице С.Д.К..

На същия да се изплати възнаграждение съобразно внесения депозит в размер на 350.00 лева.

Съдът  пристъпва към снемане на самоличността на допуснатия свидетел при довеждане от страна на жалбоподателя.

В. Б. М.– 49 г., аз съм първа братовчедка на М.Й.М., висше образование, неосъждана

Съдът напомня на свидетелката наказателната отговорност по чл. 290 от НК. Свидетелката обещава да говори истината.

РАЗПИТ НА СВИДЕТЕЛКАТА В. Б. М.АДВ. М.: Бихте ли казали на коя дата почина М.Й.М.?

СВИДЕТЕЛКАТА: На 27 март 2019 г.

АДВ. М.: Бихте ли разказали при какви обстоятелства сте го видели преди смъртта?

СВИДЕТЕЛКАТА: Сутринта излизах за работа и го видях на улицата с един от работниците. Допиваше си кафето, зададох му въпрос, който лично ме касаеше, при което той ми отговори, че отива на работа и като се върне ще ми каже това, което ме интересува. Това беше на 27 март, около 08:10, 08:15 часа. Беше облечен с полицейската униформа.

АДВ. М.: От къде и за къде е тръгнал?

СВИДЕТЕЛКАТА:  Тръгна за тях, от пред в къщи в гр. Долни Дъбник, ул. ***, където и аз живея, само че съм на ул. „***

АДВ. М.: Да е имал някакви оплаквания, заболявания?

СВИДЕТЕЛКАТА: Не ми е известно, не ми се е оплаквал?

АДВ. М.: Нямам въпроси. Нямам доказателствени искания. Няма да соча други доказателства. Считам делото за изяснено от фактическа и правна страна.

Съдът намира, че с оглед заявлението на процесуалния представител на  жалбоподателя следва да обяви съдебното дирене за приключено и да даде ход по същество.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

АДВ. М.: Моля ви да уважите жалбата и присъдите направените по делото разноски съобразно представения списък с доказателства за плащания. Считам, че са налице всички основания за уважаване на жалбата, като от доказателствата се направи обоснован извод, че Манол М. на път за работа внезапно е починал. Съобразно разпоредбите на закона един час  преди работа и един час след работа се води за трудова злополука. На основание горното моля да уважите жалбата.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 11.12 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: