П Р О Т О К О Л

 

година 2020                                                                         град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                                          ВТОРИ състав

 

На ДЕВЕТИ ЮНИ                                                            2020 ГОДИНА

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

 

Секретар: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия ГОСПОДИНОВ

Административно дело 185 по описа за 2019 г.

На именното повикване в 10.04 часа се явиха:

         ОСПОРВАЩАТА Н.Т.М. в качеството й на законен наследник на М.Й.М. – редовно призована, се явява лично и с адв. С.М.– с пълномощно от днес

         ОСПОРВАЩИЯТ М.М.М. в качеството му на законен наследник на М.Й.М. – редовно призован, се явява лично с адв. С.М.– с пълномощно от днес         ОСПОРВАЩИЯТ В.М.М.  в качеството му на законен наследник на М.Й.М. – редовно призован, се явява лично с адв. С.М.– с пълномощно от днес       ОТВЕТНИКЪТ НЕЛК СОФИЯ СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪСТАВ ПО ХИРУРГИЧНИ И ОРТОПЕДИЧНИ БОЛЕСТИ – редовно призован, не изпраща процесуален представител

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА МЕДИЦИНСКИ ИНСТИТУТ НА МВР – СОФИЯ – ТЕЛК –  редовно призована, не изпраща процесуален представител

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА АГЕНЦИЯ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ – СОФИЯ – редовно призована, не изпраща процесуален представител

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА ТП НА НОИ – ПЛЕВЕН – редовно призована, не изпраща процесуален представител

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА РД „СОЦИАЛНО ПОДПОМАГАНЕ“ – ПЛЕВЕН – редовно призована, не изпраща процесуален представител

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. М.: Няма процесуални пречки, да се даде ход на делото.

Съдът намира, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано по жалба от Н.Т.М., М.М.М. и В.М. ***,  против Експертно решение 0104 от зас. № 008/13.01.2020 г. на специализиран състав на НЕЛК по ССЗ.

ДОКЛАДВА постъпилата жалба и представените с нея писмени доказателства, а именно Експертно решение  № 0104 от зас. 008 от 13.01.2020 г., писмени доказателства представени от НЕЛК с писмо вх. рег. № 1351/04.03.2020 г. - по опис, писмено становище с писмени доказателства, представени от ответника НЕЛК – София, Специализиран състав с писмо вх. рег. № 1683/20.03.2020 г. – по опис,

ДОКЛАДВА писмено становище изготвено от председателя на ТЕЛК при Медицински институт на МВР д-р М.Х.С., постъпило по ел. поща с писмо вх. рег. № 2725/08.06.2020 г.

АДВ. М.: Поддържам жалбата. Да се приемат всички писмени доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме и вложи в делото писмените  доказателства представени с постъпилата жалба, а именно Експертно решение  № 0104 от зас. 008 от 13.01.2020 г., писмени доказателства представени от НЕЛК с писмо вх. рег. № 1351/04.03.2020 г. – по опис, писмено становище с писмени доказателства, представени от ответника НЕЛК – София, Специализиран състав с писмо вх. рег. № 1683/20.03.2020 г. – по опис, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото писмените  доказателства представени с постъпилата жалба, а именно Експертно решение  № 0104 от зас. 008 от 13.01.2020 г., писмени доказателства представени от НЕЛК с писмо вх. рег. № 1351/04.03.2020 г. – по опис, писмено становище с писмени доказателства, представени от ответника НЕЛК – София, Специализиран състав с писмо вх. рег. № 1683/20.03.2020 г. – по опис.

АДВ. М.: Поддържам искането за съдебно-медицинска експертиза. В днешното съдебно заседание с писмена молба с препис до трети лица съм поискал да допуснете един свидетел при условията на довеждане за установяване на обстоятелствата кога е тръгнал починалия М.Й.М. и на коя дата. Да се изиска от ОД на МВР длъжностната му характеристика, работното му време, график, както и резултатите от извършените периодични медицински прегледи, които се съхраняват в ОД на МВР. Да се изиска от Дирекция „Национална система 112“ обл. Монтана, тъй като там е северозападният район за планиране и обслужване разпечатка от обаждането на телефон 112 сутринта между 8:00 и 9.00 часа на 27 март 2019 г., когато е деня и часа на смъртта. Да се изиска досъдебно производство № 1408/2019 г. по описа на ОСО при ОП - Плевен, същата е прекратена. В случай, че не уважите цялата преписка, то съм записал, че искам Протокола за оглед на местопроизшествие, Протокол за оглед на труп, Протоколите от разпитите на свидетелите-очевидци, които са били, докладните записки  на присъствалите  полицаи, възловите и детайлните снимки, изготвени схеми ако има такива и изготвените експертизи. Поискал съм  назначаването на съдебно-медицинска експертиза, същата както в жалбата  и съм поискал евентуално и назначаването на съдебно-автотехническа експертиза, като съм посочил точно задачата. Тя е с оглед да установи за колко време може да се придвижи от адрес в гр. Д. Дъбник до местоработата починалия. Дали е в този един час преди работа. Това са ни доказателствените искания, затова са с препис евентуално да се изискат от третите лица. Считам, че същите доказателства са относими и те са за изясняване на обстоятелството, че същият е починал един час преди работа, т.е. касае се за трудова злополука. Тези доказателства не са били изследвани и не са били събирани в административното производство от административния орган.

Съдът намира, че следва да уважи направеното искане за допускане на един свидетел при довеждане от страна на жалбоподателите и процесуалния им представител за следващото съдебно заседание с оглед установяване на обстоятелствата посочени в писмената молба, с която е направено доказателственото искане. Следва да се изиска от ОД на МВР – Плевен в качеството на работодател на М.Й.М. длъжностната му характеристика, справка за работното му време, респ. график на работното време за  неговата длъжност за седмицата от 25 март 2019 г. до 31.03.2019 г., за целия месец март 2019 и/или за 2019 г., както и резултатите от извършени периодични медицински прегледи, съхранявани в МВР. Следва да се изиска от Национална система 112“ – Северозападен район за планиране, обслужваща областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч разпечатка от обаждане на телефон 112 за времето от 08:00 до 09:00 часа на 27 март 2019 г. с оглед установяване на точен час на смъртта, респ. на лицата, които са се обадили. Следва да изискат от ОСО при Окръжна прокуратура – Плевен материалите по ДП № 1408/2019 г., конкретно заверени преписи от Протокола за оглед на местопроизшествие, Протокол за оглед на труп, Протоколите от разпитите на свидетелите-очевидци, докладните записки  на присъствалите  полицаи, изготвените при огледа на местопроизшествието снимки, респ. графични схеми на настъпилото ПТП, изготвените съдебно-медицинска и съдебно-автотехнически експертизи.

На основание чл. 192, ал. 2 от ГПК преписи от молбите, съдържащи доказателствените искания да се изпратят на третите лица, от които се изискват посочените в определението документи. Третите лица да бъдат уведомени за отговорността по чл. 192, ал. 3 от ГПК.

Водим от горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДОПУСКА един свидетел при довеждане от страна на жалбоподателите и процесуалния им представител за следващото съдебно заседание с оглед установяване на обстоятелствата посочени в писмената молба, с която е направено доказателственото искане.

ДА СЕ ИЗИСКА от ОД на МВР – Плевен в качеството на работодател на М.Й.М. длъжностната му характеристика, справка за работното му време, респ. график на работното време за  неговата длъжност за седмицата от 25 март 2019 г. до 31.03.2019 г., за целия месец март 2019 и/или за 2019 г., както и резултатите от извършени периодични медицински прегледи, съхранявани в МВР.

ДА СЕ ИЗИСКА от Национална система 112“ – Северозападен район за планиране, обслужваща областите Монтана, Враца, Видин, Плевен и Ловеч разпечатка от обаждане на телефон 112 за времето от 08:00 до 09:00 часа на 27 март 2019 г. с оглед установяване на точен час на смъртта, респ. на лицата, които са се обадили.

ДА ИЗИСКАТ от ОСО при Окръжна прокуратура – Плевен материалите по ДП № 1408/2019 г., конкретно заверени преписи от Протокола за оглед на местопроизшествие, Протокол за оглед на труп, Протоколите от разпитите на свидетелите-очевидци, докладните записки  на присъствалите  полицаи, изготвените при огледа на местопроизшествието снимки, респ. графични схеми на настъпилото ПТП, изготвените съдебно-медицинска и съдебно-автотехнически експертизи.

По отношение на искането за изготвяне на съдебно-медицинска експертиза съдът намира, че такава следва да бъде назначена, но е налице некоректно зададен въпрос, а именно налице ли е трудова злополука, което е въпрос по съществото на делото, на който вещото лице не е компетентен да даде отговор.

Предвид горното съдът намира, че следва да допусне изготвяне на съдебно-медицинска, която да отговори на въпросите: Каква е непосредствената причина за смъртта на М.Й.М..  Какъв е механизма на настъпване на смъртта? Налице ли е функционална връзка между заболяванията на лицето и извършваната от него работа по трудово правоотношение? Налице ли е внезапно увреждане и дали то е в резултат на непредвидено външно вредоносно въздействие?

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НАЗНАЧАВА съдебно-медицинска експертиза със задача вещото лице след като се запознае с материалите по делото да отговори на следните въпроси: Каква е непосредствената причина за смъртта на М.Й.М..  Какъв е механизма на настъпване на смъртта? Налице ли е функционална връзка между заболяванията на лицето и извършваната от него работа по трудово правоотношение? Налице ли е внезапно увреждане и дали то е в резултат на непредвидено външно вредоносно въздействие?

ВЪЗЛАГА изготвянето на експертизата на вещото лице д-р С. Д. К. след внасяне на депозит от страна на жалбоподателя в размер на 350.00 лева, вносими в 7-мо дневен срок от днес.

По отношение искането за назначаване на съдебно-автотехническа експертиза, съдът намира, че такава не се налага за изясняване на спорните по делото обстоятелства, а формулираните въпроси съдържат варианти и биха довели до заключение с различни вероятности без доказателствена стойност за изясняване на спорния по делото въпрос.

Предвид горното, съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

НЕ ДОПУСКА назначаване на съдебно-автотехническа експертиза с посочената от процесуалния представител на жалбоподателя задача.

АДВ. М.: Нямам други доказателствени искания.

С оглед уважените доказателствени искания съдът намира, че следва да отложи делото за нова дата, предвид което

О П Р Е Д Е Л И:

ОТЛАГА делото и го НАСРОЧВА за 28 юли 2020 г. от 11.00 часа, за която дата и час жалбоподателите да се считат за уведомени, а останалите страни да се считат за редовно призовани по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

ПРОТОКОЛЪТ написан в съдебно заседание, което приключи в 10.23 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: