ПРОТОКОЛ

 

Година 2020                                                                          Град ПЛЕВЕН

АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД                         ПЪРВИ касационен състав

 

На ПЕТИ ЮНИ                                                                            2020 ГОДИНА         

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

ЧЛЕНОВЕ:

НИКОЛАЙ ГОСПОДИНОВ

ЕЛКА БРАТОЕВА

КАТЯ АРАБАДЖИЕВА

 

 

ПРОКУРОР: ИВАН ШАРКОВ

СЕКРЕТАР: БРАНИМИРА МОНОВА

Сложи за разглеждане докладваното от съдия        ГОСПОДИНОВ

Касационно административно дело №  179 по описа за 2020 г.

 

На именното повикване в 11.27 часа се явиха:

         ВНОСИТЕЛЯТ НА предложението АДМИНИСТРАТИВЕН РЪКОВОДИТЕЛ ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се явява, не се представлява

         ОТВЕТНИКЪТ ОД НА МВР – ПЛЕВЕН – редовно призован, не се представлява

         ЗА КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА – ПЛЕВЕН – редовно призована, се явява прокурор ИВАН ШАРКОВ

         ЗАИНТЕРЕСОВАНА СТРАНА П.Д.П. – редовно призован, се явява лично

 

ПО ДАВАНЕ ХОД НА ДЕЛОТО

ЗС П.П.: Да се даде ход на делото.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се даде ход на делото.

Съдът счита, че са налице процесуалните предпоставки за даване ход на делото, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Производството по делото е образувано по Предложение от 06.02.2020 г. за възобновяване на административно-наказателно производство направено от В.С.- Административен ръководител-Окръжен прокурор гр. Плевен, с което се предлага да бъде възобновено административно-наказателното производство по влязло в сила Наказателно постановление №18-0938-005616/25.20.2018 г. на Началник сектор ПП при ОД на МВР-Плевен.

В предложението се сочи, че преписката е образувано по повод жалба на П.П. с искане за възобновяване на административно-наказателно производство по АНД № 188/2019 г. на РС-Плевен и КАД № 643/2019 г. на Административен съд Плевен. Твърди се още, че касационната инстанция е оставила без уважение молбата на П. да бъдат изискани и изгледани видео-записите на патрулния автомобил за дата 15.10.2018 г., отразена като време на извършване на нарушението, като се е позовал на писмо на ОД на МВР-Плевен. Сочи се, че записите са изискани и след техния преглед е установено, че водачът на л.а.марка „Опел“ с рег. ***е с поставен обезопасителен колан преди момента на спирането му за проверка на 15.10.2018 г. в 14:45:20 часа и сваля колана едва след започването на проверката в 14:46:17 часа. Счита се, че е налице основание по чл. 70 б.“в“ от ЗАНН за възобновяване на административно-наказателното производство – ново обстоятелство, което не е било известно на решаващия съд, и е от значение за правилното изясняване на фактическите обстоятелства по делото, което е предпоставка за законосъобразното решаване на спора по същество.

ДОКЛАДВА постъпилото предложение за възобновяване на административнонаказателното производство и приложените към него писмени доказателства, а именно  преписка 5457/2019 г. на Окръжна прокуратура - Плевен, АНД № 188/2019 г. по описа на РС - Плевен и КАД № 643/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ЗС П.П.: Моля да уважите предложението на Окръжна прокуратура - Плевен. Да се приемат представените писмени доказателства. Няма  соча нови доказателства.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Да се приемат всички представени по делото доказателства. Нови няма да соча. Да приключи съдебното дирене.

Съдът счита, че следва да бъдат приети и вложени в делото писмените доказателства представени с предложението за възобновяване на административнонаказателното производство, предвид което

                            О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЕМА и ВЛАГА в делото представените с предложението за възобновяване на административнонаказателното производство писмени доказателства - преписка 5457/2019 г. на Окръжна прокуратура - плевен, АНД № 188/2019 г. по описа на РС - Плевен и КАД № 643/2019 г. по описа на Административен съд – Плевен.

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО ДИРЕНЕ

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО

ЗС П.П.: Уважаеми съдии, въпросът е принципен, защото укриването на записите от камери на патрулните автомобили продължава и по други дела, не само спрямо мен. Основният герой при мен и актосъставител М. Н. е едно от главните лица в предаването тази неделя по „Нова телевизия“ за противозаконни действия на пътни полицаи. Видно от записите от камерите, не аз, а той управлява автомобила без колан. Държа да бъде потърсена отговорност на лицата, които са укрили записите от камерите.

ПРОКУРОР ШАРКОВ: Уважаеми административни съдии, с оглед събраните по делото доказателства считам, че предложението за възобновяване на административнонаказателното производство от страна на Окръжна прокуратура – Плевен е правилно и законосъобразно. Мотивите подробно са изложени  в същото и предлагам на съда да бъде уважено.

Съдът счита делото за изяснено и обяви, че ще се произнесе с решение в законния срок.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в

11.30 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: